Στα άκρα

2 Min Read

Στις «Απαρχές του Ολοκληρωτισμού», βιβλίο που γράφτηκε το 1951, η Χάνα Άρεντ έγραφε σχετικά με το θέμα της προπαγάνδας και του ψεύδους ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι το ψέμα θα περνά για αλήθεια και η αλήθεια για ψέμα, αλλά ότι καταστρέφονται τα διανοητικά εργαλεία που θα ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα.
Κάπου εδώ βρισκόμαστε, λοιπόν. Έχουμε «κάψει» τα διανοητικά εργαλεία για να καταλάβουμε τι συμβαίνει και στοιχιζόμαστε πίσω από ακραίες εκδοχές των γεγονότων.
Ο … με την περικεφαλαία που βγήκε στη Νάουσα να σταματήσει την έλευση των μεταναστών και οι ψήστες των Γιαννιτσών είναι μια πολύ μικρή και ασήμαντη κουκκίδα της μεγάλης εικόνας. Όπως, όμως, κάθε ασήμαντη κουκκίδα που ξεφεύγει τόσο πολύ από την κανονικότητα, έγιναν είδηση, της οποίας ο αντίκτυπος πολλαπλασιάστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η δήλωση του βουλευτή για το ίδιο θέμα βγήκε από το πλαίσιό της και επανανοηματοδοτήθηκε, ενώ το φωτογραφικό statement του έτερου βουλευτή «έριξε λάδι» στη φωτιά, σε σημείο που επιστρατεύτηκαν τα μεγάλα μέσα για να επαναφέρουν με την χρήση της έννοιας λεβεντιά τα πράγματα στο δρόμο τους.
Όλα τα παραπάνω, όμως, έρχονται να δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα και να διχάσουν την κοινωνία πάνω σ’ ένα αντιθετικό σχήμα, υπέρ ή κατά των προσφύγων, επομένως και να ωθήσουν ακόμη περισσότερο στα άκρα.

Μοιραστείτε την είδηση