Στα μπλόκα οι αποφάσεις των αγροτών

3 Min Read

Φθηνότερο ρεύμα τους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

“Μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν είναι οι ίδιοι οι αγρότες“, δήλωσαν μέλη της 15μελούς επιτροπής μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι οι τελικές αποφάσεις για το αν θα σταματήσουν ή όχι τις κινητοποιήσεις, θα παρθούν στα μπλόκα.

- Advertisement -

Κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια. Όπως αναφέρεται από το Μαξίμου, πρόκειται για «πρωτοβουλία που εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα και εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια για το 1/3 της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά».  Οι συγκεκριμένες μειώσεις θα χρηματοδοτηθούν πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ, ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη θα κατατεθεί, σύμφωνα με το Μαξίμου, άμεσα στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως «η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν».

Αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο της Νίκης

Το τελωνείο της Νίκης στη Φλώρινα απέκλεισαν χθες οι αγρότες, για όλα τα φορτηγά από τις 12:00 με 16.00 και για τα ΙΧ από τις 12:00 με 13:00. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και κονβόι αγροτών με μηχανήματα τους από το μπλόκο του Φιλώτα.

Όπως δήλωσαν, η δράση έγινε στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του αγώνα ενόσω η αντιπροσωπεία τους βρισκόταν σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Σε ανακοίνωση τους επισημαίνουν ότι «υπάρχουν χρήματα που είναι κρυμμένα στον πάτο του βαρελιού και τα κρατάνε για λίγους. Δε δεχόμαστε ψίχουλα, θέλουμε να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια και να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα τα οποία θα φτάνουν φθηνά στην κοινωνία».

Τέλος, σημειώνουν ότι «διεκδικούμε την επιβίωσή μας ως αγρότες, για να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειες μας».

Με πληροφορίες ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση