Στα δικαστήρια για την «τύχη» του φωτοβολταϊκού της Καλαμιάς

4 Min Read

Συζητήθηκαν χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης τα ασφαλιστικά μέτρα των κατοίκων

Το μέλλον του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Καλαμιά Κοζάνης, το οποίο έγινε «πεδίο μάχης» πριν λίγες εβδομάδες μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων, συζητήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης. Πρόκειται για την συζήτηση των πολυαναμενόμενων ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι κάτοικοι της Καλαμιάς και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ζητούν την παύση των εργασιών της κατασκευής του πάρκου.

- Advertisement -

Το Μονομελές Πρωτοδικείο συνεδρίαζε για περίπου έξι ώρες και την Πέμπτη 6 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του. Η ημέρα ήταν συμβολική για τους κατοίκους αφού συμπληρώθηκαν 100 μέρες από την έναρξη του αγώνα τους που «τάραξε» τα κύματα, κινητοποίησε την αυτοδιοίκηση και τις υπηρεσίες και ανάγκασε την εταιρεία να διακόψει προσωρινά τις εργασίες.

Οι 132 κάτοικοι της Καλαμιάς που έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη αγωνιούν και αναμένουν την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης για το αν οι εργασίες κατασκευής των συνολικά τριών φωτοβολταϊκών πάρκων της Lightsource BP σταματήσουν ή όχι. Αρκετοί από αυτούς, παρακολουθούσαν την εξάωρη διαδικασία στα δικαστήρια της Κοζάνης και δεν ήταν λίγες οι φορές που «μουρμούριζαν» όταν άκουγαν την πλευρά της εταιρείας να παραθέτει τα επιχειρήματά της.

Οι δικηγόροι των κατοίκων από αριστερά προς δεξιά Τρύφωνας Κόλλιας, Στέργιος Κατσέλας και Γιάννης Θεοφύλακτος

«Τέθηκαν όλα τα στοιχεία ενώπιον της δικαιοσύνης και αναμένουμε το πόρισμα της, τουλάχιστον σε ένα πρώτο επίπεδο, έτσι ώστε να μην υπάρξει αναταραχή και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, αλλά και καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος» ανέφερε μετά το τέλος της εκδίκασης ο δικηγόρος υπεράσπισης των κατοίκων Τρύφωνας Κόλλιας. Ο ίδιος όπως και οι υπόλοιπη ομάδα, δεν θέλησαν να δημοσιοποιήσουν τις σκέψεις τους και τις εκτιμήσεις τους για την απόφαση του δικαστηρίου.

Μέσα στη δικαστική αίθουσα ακούστηκε πως στον Δήμο Κοζάνης και στην Κοινότητα Καλαμιάς, κοινοποιήθηκε απόσπασμα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και όχι ολόκληρη η μελέτη όπως ορίζει η διαδικασία.

«Είναι οι εικόνες μας και οι μυρωδιές μας, είναι η ζωή μας όλη, είναι τα πάντα για εμάς αυτή η πλαγιά» είπε ένας κάτοικος του χωριού μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. «Δεν έχουμε πρόβλημα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μπορεί η εταιρεία να κάνει το πάρκο της στο νοτιοανατολικό τμήμα του χωριού, εκεί που έχει ήδη γίνει η αποχωμάτωση» πρόσθεσε.

Στην κατάθεσή τους οι μάρτυρες ανέφεραν πως οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων εβδομάδων, έχουν κατεβάσει όλο το χώμα από την πλαγιά προς τον οικισμό χωριό αφού δεν έχουν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα που προβλέπονται από τη μελέτη. Αυτό είναι κάτι που τους θορύβησε για το τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση ισχυρής νεροποντής.

Στο πλευρό των κατοίκων στάθηκε και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Δυο δικηγόροι της Περιφέρειας ήταν στο δικαστήριο και συνέδραμαν με την ομάδα δικηγόρων υπεράσπισης των κατοίκων της Καλαμιάς.

Μπορεί οι εργασίες του φωτοβολταϊκού πάρκου να έχουν σταματήσει αλλά η κατασκευή του υποσταθμού που θα «κουμπώσει» το πάρκο συνεχίζεται κανονικά. Ο σταθμός αυτός βρίσκεται στην περιοχή των Κοίλων και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβρη.

Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση