Στα δύο κομμένος ο νομός Κοζάνης

8 Min Read

Πολλά τα προβλήματα στις μετακινήσεις

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Πέμπτης ερρίφθη ο κύβος για το κλείσιμο της Γέφυρας για όλα τα οχήματα. Μέχρι εκείνη την ώρα έπεσαν προτάσεις στο τραπέζι για τις εναλλακτικές διαδρομές, προκειμένου να αποφευχθεί αυτό που οι περιοχές Σερβίων και Βελβεντού αντιμετωπίζουν ως «ταφόπλακα».

Για σχεδόν 50 χρόνια τώρα η Γέφυρα Σερβίων, τοπόσημο για το Νομό και όχι μόνο, υπήρξε ο βασικός δρόμος που συνέδεε τις δύο πλευρές της τεχνητής λίμνης του Πολυφύτου. Όλα αυτά τα χρόνια, με εξαίρεση κάποιες επιφανειακές εργασίες, ουδέποτε κάποιος ασχολήθηκε σοβαρά με τη Γέφυρα.

Η επόμενη μέρα βρίσκει τους ανθρώπους που κινούνται καθημερινά από και προς Σέρβια και Βελβεντό μουδιασμένους, όσο και απογοητευμένους, ενώ η ξαφνική απόφαση, χωρίς να έχει ληφθεί μέριμνα για εναλλακτικές διαδρομές, δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων στις μεταφορές μαθητών, στο ΚΤΕΛ, αλλά και στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Ένας Δήμος, αυτός των Σερβίων, έχει κοπεί στα δύο.

 

Η κρίσιμη απόφαση που ελήφθη από τον Περιφερειάρχη

Οι πρώτες καταγραφές δείχνουν μια διεύρυνση. Δεν είναι καλό σημάδι αυτό. Θα πρέπει τώρα να πάω με τους καθηγητές να μιλήσουμε. Θα μου επιτρέψετε, κ. Πρόεδρε, να φύγω γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα” είπε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης κι επειγόντως έφυγε από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας νωρίς το βράδυ της Πέμπτης.

Λίγο πριν, ο κ. Κασαπίδης είχε ενημερώσει ότι: «ως προς τα ευρήματα μέχρι σήμερα από τις εργασίες βρέθηκε ότι η ρωγμή στη Γέφυρα στο σημείο του προβόλου οφείλεται στην έλλειψη οπλισμού. Είναι εγκληματικό αυτό που συνέβη, ότι από την κατασκευή δηλαδή δεν τοποθετήθηκε αυτός ο οπλισμός και από τη στατική καταπόνηση έχει προκληθεί ρωγμή. Επίσης, στον 6ο προς 7ο σπόνδυλο είχε αφεθεί από την κατασκευή ένα ξύλο του καλουπιού που τραβούσε υγρασία και είχε ως αποτέλεσμα την οξείδωση των δύο τενόντων, πράγμα που είναι ανεπίτρεπτο».

Είχε προηγηθεί η συζήτηση για την άμεση προμήθεια σύγχρονου ψηφιακού ρωγμόμετρου που θα δίνει δεδομένα από απόσταση και θα πρέπει να παραληφθεί κατεπειγόντως το αργότερο το Σάββατο.

Στη συζήτηση η επικεφαλής της παράταξης «ΕΛΠΙΔΑ» Γεωργία Ζεμπιλιάδου ζήτησε να υπάρξει μια γραπτή έκθεση των συμβούλων.

Τι ειπώθηκε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου οι κ. Πανέτσος και Κατάκαλος τόνισαν ότι θα χρειαστεί η γέφυρα να μείνει κλειστή μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, που κυμαίνεται από κάποιες εβδομάδες μέχρι και δύο μήνες, για να λυθεί το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί μεταξύ του 6ου και 7ου προβόλου της Υψηλής Γέφυρας.
Εν συνεχεία θα ακολουθήσει η εκπόνηση της συνολικής μελέτης για όλη τη γέφυρα και θα εξετασθούν κι άλλα σημεία της γέφυρας  που παρουσιάζουν ζητήματα. Να σημειωθεί ότι στο σημείο που εντοπίστηκε το πρόβλημα ήδη λειτουργεί ένα αναλογικό ρωγμόμετρο κι αναμένεται η τοποθέτηση κι ενός ψηφιακού ώστε να καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο η κατάσταση και το αν υπάρχει επιδείνωση.
Όπως τονίστηκε όλα όσα εντοπίστηκαν, βοήθησαν στο να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Τι συνέβη στη μεσημεριανή σύσκεψη

Να θυμίσουμε ότι λίγες ώρες πριν, το  θέμα της ολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας των οχημάτων, μέσω της Γέφυρας των Σερβίων, μπήκε στο τραπέζι της σύσκεψης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Στη ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και της αστυνομίας, του ΚΤΕΛ και του ΕΚΑΒ.

Είχε προηγηθεί η εισαγγελική εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την ασφάλεια χρήσης της γέφυρας των Σερβίων με αίτημα διερεύνησης εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί εξασφαλίζουν την ασφαλή χρήση, αλλά και ποιες ενέργειες έχουν γίνει ως σήμερα για την επίλυση του προβλήματος.

Όλα αυτά φαίνεται ότι θορύβησαν αρκετά τους λαμβάνοντες τις αποφάσεις, αλλά παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αρχικά εισηγήσεις για ολική απαγόρευση, εν συνεχεία η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εναλλακτικές διαδρομές.

Μια φωνή, ωστόσο, αυτή του Σάκη Βούρα, χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου και προκάλεσε αίσθηση. Ο έμπειρος μηχανικός και επιβλέπων του έργου, βγαίνοντας από τη σύσκεψη είπε «εγώ θα προτιμούσα για να κοιμάμαι ήσυχος και να κοιμούνται ήσυχοι και οι υπόλοιποι να την κλείσουμε (σσ. τη γέφυρα) κι αυτό γιατί οι περισσότεροι που περνούν δεν σέβονται τους όρους κυκλοφορίας. Ως επιβλέπων λέω ότι οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε μεγάλο κίνδυνο».

Μάλιστα, ο κ. Βούρας έκανε λόγο για ενστάσεις που υπάρχουν από επαγγελματικούς φορείς που εκτιμούν ότι θα έχουν προβλήματα οικονομικά και «δεν βάζουν πλάτη», όπως χαρακτηριστικά είπε στο κλείσιμο της Γέφυρας για όλα τα οχήματα.

Ως «Οδύσσεια» περιγράφουν την κατάσταση αυτοί που πρέπει καθημερινά να πηγαινοέρχονται στα Σέρβια

Τα Σέρβια έχουν καταστραφεί λέει η Ελένη Παπανικολάου, στέλεχος των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Σερβίων, η οποία κάνει εδώ και 32 χρόνια αυτή τη διαδρομή, αφού μένει με την οικογένειά της μόνιμα στην Κοζάνη.

Για την Ελένη δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα να αφήσει το Δήμο Σερβίων, αν και είχε πολλές φορές την ευκαιρία, γιατί δέθηκε με τους ανθρώπους και τώρα της προκαλεί τεράστια στεναχώρια το κλείσιμο της Γέφυρας που ήρθε μετά το άλλο «χτύπημα» στα Σέρβια και ήταν η πυρκαγιά που κατέστρεψε το κτίριο του Δημαρχείου.

Από χθες ζούμε μια «Οδύσσεια» λέει η Ελένη, καθώς καλείται πλέον με τους άλλους τρεις συναδέλφους της που μοιράζονται το αυτοκίνητο να ακολουθούν μια νέα διαδρομή των 45 πλέον λεπτών και να προσαρμοστούν, να ανασυνταχθούν και να βρουν νέους τρόπους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Κι όλα αυτά σ’ ένα δρόμο, στον οποίο δεν έχει προηγηθεί κάποια προετοιμασία και είναι γεμάτος παγίδες.

Από χθες έχει βάλει ως φωτογραφία προφίλ της στο δημοφιλή λογαριασμό μέσων κοινωνικής δικτύωσης facebook τη Γέφυρα των Σερβίων, ενώ εκφράζει την βαθιά απογοήτευσή της για τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση των πραγμάτων στην περιοχή μας και αναρωτιέται γιατί ένα εθνικό θέμα δεν λαμβάνει την προσοχή που του αξίζει και αφήνεται αποκομμένη μια ολόκληρη περιοχή.

«Είναι σα να σου στερούν την ελευθερία» λέει η Ελένη, η οποία στην ερώτηση αν φοβήθηκε ποτέ περνώντας τη γέφυρα απάντησε «ούτε μια φορά».

Το γύρο του νομού κάνουν οι μαθητές των χωριών των Σερβίων

Από το Ρύμνιο πηγαίνουν από την Παρασκευή και οι μαθητές των χωριών των Σερβίων. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά από Ίμερα, Πετρανά, Νεραΐδα, Βαθύλακκο καλούνται να ξυπνήσουν κυριολεκτικά «αξημέρωτα» και να φτάσουν στο σχολείο τους στα Σέρβια, αφού πρώτα πάνε στην Κοζάνη και εν συνεχεία μέσω Λευκόβρυσης, Ρυμνίου καταλήξουν στο σχολείο τους. Για όσους μαθητές από Σέρβια και Βελβεντό φοιτούν στα Μουσικά Σχολεία τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.  Μόνη παρηγοριά ότι το Πάσχα φτάνει σύντομα.

 

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση