Στα ίδια με πέρυσι ο αριθμός των εισακτέων για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

2 Min Read

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Ο αριθμός αυτός φτάνει σε 68.574 άτομα (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος), όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

- Advertisement -

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα εισαχθούν 4.177 άτομα, αριθμός που είναι ίδιος με τον περυσινό. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι έγινε μείωση εισακτέων κατά 1000 περίπου άτομα σε σχέση με το Μάϊο του 2021, οπότε σε ένδειξη στήριξης των τριών πανεπιστημίων ακριτικών περιοχών (Δυτικής Μακεδονίας, Δημοκρίτειο και Αιγαίου) είχε αποφασιστεί αύξηση του αριθμού.

Έτσι, το Τμήμα Γεωπονίας στη Φλώρινα θα πάρει 200 άτομα σε σύγκριση με τα 350 του 2021, το Διοικητικής Επιστήμης 220 σε σχέση με τα 400, το Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων 40 λιγότερα άτομα και 50 λιγότερους οι Χημικοί Μηχανικοί.

Το μηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι δεν θα περιλαμβάνει για δεύτερη χρονιά το τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη, ύστερα από αίτημα του ίδιου του Πανεπιστημίου.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως μετά τη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των πρωτοετών φοιτητών με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις ο αριθμός των εισακτέων να απέχει πολύ από αυτούς που τελικά θα εισέλθουν σε κάποια σχολή ειδικά στα περιφερειακά ΑΕΙ.

Τέλος, να αναφερθεί ότι ο καθοριστικός αριθμός δεν είναι αυτός των εν δυνάμει φοιτητών, αλλά των πραγματικών φοιτητών, καθώς μπορεί να μιλάμε για πάνω από 4000 θέσεις, στην πραγματικότητα, όμως, αυτοί που εισάγοντες είναι περίπου 2000. Δηλαδή οι μισοί.

Όλγα Τουφεγγοπούλου-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση