Στα Ιμαλάια πέντε μέλη του ΕΟΣ Κοζάνης για ανάβαση

3 Min Read

Ανάμεσά τους και ο 71 ετών Θανάσης Μπηλιώνης

Στο Νεπάλ βρίσκονται από την Πέμπτη πέντε μέλη του ΕΟΣ Κοζάνης, οι οποίοι θα «πατήσουν» στο Έβερεστ με στόχο να φτάσουν στα 5.645 μέτρα υψόμετρο. Την ομάδα παρέλαβε στο αεροδρόμιο του Κατμαντού ο Σέρπα (οδηγός της τοπικής φυλής) και την Πέμπτη ξεκίνησαν για την πρώτη τους διαδρομή προς τα μυθικά Ιμαλάια.

Την ομάδα αποτελούν οι Θανάσης Μπηλιώνης (71 ετών), Σπύρος Ζήγρας (65 ετών), Γιάννης Μπηλιώνης (28 ετών), Νίκος Λαδάκης (36 ετών) και Χρήστος Κατσάνος (46 ετών). Ο μεγαλύτερος της παρέας Θανάσης Μπηλιώνης, γνωστός για την αγάπη του για τα βουνά και την φύση, πρόσφατα επέστρεψε από ορειβασία στην Αρμενία. Οι ορειβάτες της περιοχής γνωρίζουν την «τρέλα» του που αποφάσισε να ανέβει στον Όλυμπο αλλά με έναν ιδιαίτερο τρόπο αφού επέλεξε να ξεκινήσει από το σπίτι του στην Κοζάνη με τα… πόδια και να ανέβει στο βουνό των Θεών τέσσερις μέρες μετά εντελώς μόνος παρέα με τις σκέψεις του.

Τα πέντε μέλη του ΕΟΣ Κοζάνης στο αεροδρόμιο του Κατμαντού με τον Σέρπα τους. Απο δεξιά προς αριστερά: Θανάσης Μπηλιώνης, Σπύρος Ζήγρας, Νίκος Λαδάκης, Γιάννης Μπηλιώνης, Χρήστος Κατσάνος

Η ομάδα του ΕΟΣ Κοζάνης έχει στόχο να φτάσει αρχικά στο Everest Base Camp που βρίσκεται σε υψόμετρο 5.364 μέτρων (17.598 πόδια). Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο από το οποίο ξεκινούν όλοι όσοι επιχειρούν να ανέβουν στην κορυφή του κόσμου τα 8.848 μέτρα. Από το basecamp η ομάδα θα επιχειρήσει να φτάσει στον παγετώνα Khumbu και στους πρόποδες του Western Cwm, που βρίσκεται σε υψόμετρο 5.486 μέτρων στις πλαγιές του Νεπαλέζικου Έβερεστ, όχι πολύ πάνω από το Base Camp και νοτιοδυτικά της κορυφής. Στο σημείο αυτό η θερμοκρασία χθες ήταν στους -13 βαθμούς Κελσίου και την Παρασκευή, σύμφωνα με την πρόγνωση, αναμένεται χιονόπτωση. Στόχος τους είναι να πατήσουν στην κορυφή Kala Patthar που βρίσκεται σε υψόμετρο 5645 μέτρων. Χθες Τετάρτη τα πέντε μέλη του ΕΟΣ έφτασαν στον καταυλισμό Dingboche σε υψόμετρο 4410 μέτρων και θα μείνουν εκεί για 48 ώρες για εγκλιματισμό.

Η ανάβαση σε ένα τόσο ψηλό βουνό είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που μεταβάλλεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τη φυσική δύναμη. Σε αυτά τα υψόμετρα οι μεταβολή των καιρικών συνθηκών είναι απότομη και ακραία, ο αέρας είναι αραιός με την έλλειψη οξυγόνου να κυριαρχεί μαζί με τους δυνατούς ανέμους.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση