Στα όριά τους οι υγειονομικοί της Κοζάνης

4 Min Read

Κινητοποίηση στο νοσοκομείο την ερχόμενη Τρίτη

Για εξάντληση κάνουν λόγο οι υγειονομικοί στην Κοζάνη και ετοιμάζουν κινητοποίηση την ερχόμενη Τρίτη, στις 10 το πρωί στο χώρο του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου Κοζάνης και στη συνέχεια με πορεία θα φτάσουν στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η αγωνιστική κινητοποίηση θα γίνει στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ. 

- Advertisement -

Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου Κοζάνης και των Κέντρων Υγείας, Δημήτρης Κουκουβίκης, μιλώντας στο «Χ», τόνισε πως το Μαμάτσειο «στενάζει» από την προσέλευση ασθενών, οι αναμονές στα ραντεβού φτάνουν έως τα τέλη καλοκαιριού, οι γιατροί είναι εξουθενωμένοι από την υπερεφημέρευση και οι νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό βγάζουν τις βάρδιες εξουθενωμένοι. «Είμαστε όλοι εξαντλημένοι και οι εργαζόμενοι άνω των 50 ετών είναι όλοι με προβλήματα υγείας, βγάζουμε αυτοάνοσα, μυοσκελετικά, καρδιοπάθειες και άλλα τόσα από την εξουθένωση. Είναι πολύ ψυχοφθόρο επάγγελμα, δίνουμε την ψυχή μας καθημερινά και δεν μπορούν να παίζουν με την υγεία μας». 

Συνέχισε λέγοντας πως τα τμήματα όπως η ΜΕΘ έχουν σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας, στη χειρουργική υπάρχουν προβλήματα στα επείγοντα, η μοναδική ψυχιατρική κλινική στη Δυτική Μακεδονία είναι στα όρια της, οι υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, η σίτιση, η φύλαξη και οι δευτερογενείς διακομιδές, ιδιωτικοποιούνται σταθερά, τα  απογευματινά χειρουργεία και τα απογευματινά ιατρεία είναι επί πληρωμή και οι ασθενείς που βάζουν για εξετάσεις και φάρμακα το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη και οι ίδιοι εναντιώνονται σε όλη αυτή την κατάσταση. 

Διεκδικούν μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, στελέχωση των μονάδων υγείας, γενναία αύξηση στους μισθούς των υγειονομικών και σοβαρά κίνητρα για την προσέλευση του ιατρικού προσωπικού, την επαναφορά των δώρων, την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και όπως τονίζουν «δε σηκώνει άλλη αναβολή».

Αναφορά έγινε και στην επίσκεψη του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη στο νοσοκομείο της Κοζάνης, για την οποία δεν είχαν καμία ενημέρωση και έγινε «εν κρυπτώ» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουβίκης. 

Σημείωσε πως ο σύλλογός τους που εκπροσωπεί το σύνολο των εργαζομένων δεν ενημερώθηκε για αυτή την επίσκεψη. «Προφανώς, αυτό έγινε φοβούμενοι τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων κατά της κυβερνητικής πολιτικής που ακολουθείται στον τομέα Υγείας. Αντί η συζήτηση να αφορά τη στελέχωση και των δύο νοσοκομείων του νομού μας και ειδικότερα των ΜΕΘ, ο Υπουργός πέταξε “εκ του πονηρού” για νοσοκομεία αναφοράς και για την ίδρυση Τριτοβάθμιου Νοσοκομείου. Η ίδια όμως η πραγματικότητα ήρθε να επιβεβαιώσει τραγικά, την επιτακτική ανάγκη της λειτουργίας της ΜΕΘ και γενικότερα της στελέχωσης των νοσοκομείων μας» υπογράμμισε αναφερόμενος στο περιστατικό με το 16χρονο αγόρι που κατάπιε παραφλού και με τη εξαιρετική συνεργασία γιατρών και προσωπικού «κέρδισαν» την πρώτη μάχη, κρατώντας το νεαρό αγόρι στη ζωή.

Οι υγειονομικοί απαιτούν πλήρη στελέχωση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Υγείας του νομού Κοζάνης και δηλώνουν απέναντι στο κλίμα της τοπικιστικής αντιπαλότητας. «Μεθοδεύεται μια τοπικιστική αντιπαλότητα, εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Χρειάζονται και οι δύο ΜΕΘ και φυσικά δεν είμαστε απέναντι σε ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο αλλά πρώτα πρέπει να φροντίσουμε την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια υγεία και μετά να πάμε στην τριτοβάθμια» σημείωσε ο ίδιος.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση