Σταματούν τα έργα του «πόρου» στο Δήμο Κοζάνης λόγω μη καταβολής των χρημάτων από κράτος και ΔΕΗ

3 Min Read


Του Σωκράτη Μουτίδη
[email protected]

Η μη καταβολή των κονδυλίων του τοπικού πόρου ανάπτυξης στο Δήμο Κοζάνης, δηλαδή ποσά που χρωστάει η πολιτεία και η ΔΕΗ από το 2014, είναι η αφορμή που οι εργολάβοι διακόπτουν τις εργασίες τους ο ένας πίσω από τον άλλο, αφού δεν έχουν πληρωθεί έως τώρα αυτές που έχουν εκτελέσει.
Το έργο των επισκευών βελτίωσης υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων έχει σταματήσει από τις 19 Σεπτεμβρίου του 2019, η βελτίωση της εγκατάστασης του καταφυγίου αδέσποτων ζώων έχει διακοπεί από τον περασμένο Δεκέμβρη, η εκτέλεση των εργασιών για την ανάπλαση στο Κουρί έχει σταματήσει από τις 27 Δεκεμβρίου και την ίδια ημερομηνία έχουν σταματήσει τις εργασίες τους οι εργολάβοι για τη βελτίωση του αγροτικού δρόμου Καρυδίτσας και την προσθήκη τεσσάρων αιθουσών στο 18ο Δημοτικό Σχολείο.
«Παρά τις πληροφορίες που είχαμε ότι μέσα στον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα κατατίθεντο τα χρήματα για να μπορούν να πληρωθούν οι πιστοποιημένες εργασίες κάποιων έργων που ήταν σε εξέλιξη, κάτι τέτοιο δε συνέβη, με αποτέλεσμα οι ανάδοχοι να προχωρούν διαδοχικά σε διακοπή εργασιών» λέει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μάρκος Φλώρος.

- Advertisement -


Όπως ο ίδιος επισημαίνει το πρόβλημα είναι ότι δεν φαίνεται να κινείται κάτι στον ορίζοντα, ενώ καθώς έχει αλλάξει και ο τρόπος του υπολογισμού των χρημάτων, «δεν ξέρουμε πια πόσα χρήματα θα πάρουμε».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό που οφείλεται για τις εκκρεμείς συμβάσεις είναι περίπου 2.200.000 ευρώ, ενώ τα ενταγμένα, που είναι περίπου 37 εκ. συνολικά, δεν μπορούν άλλα να ξεκινήσουν κι άλλα να προχωρήσουν.
Ο κ. Φλώρος επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή για σωρηδόν ένταξη έργων, χωρίς πρόβλεψη για επαρκή κάλυψή τους.
«Ήταν λάθος εκτίμηση η σωρηδόν ένταξη έργων χωρίς βάσιμες πληροφορίες ότι θα «τρέξει» ο «πόρος», με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε συμβάσεις για 15 εκ., να έχουν πληρωθεί τα 11 εκ. και να είναι δύσκολο να τρέξουν τα υπόλοιπα έργα μέχρι τα 37 εκ.» επισημαίνει ο κ. Φλώρος.
Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι, σύμφωνα με τον κ. Φλώρο ουδείς γνωρίζει, καθώς «στις επαφές που έχουμε ακούμε υποσχέσεις ότι θα έρθουν στο άμεσο μέλλον χρήματα, αλλά αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε».

Μοιραστείτε την είδηση