Στέλιος Κούλογλου: «Το ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας μειώθηκε αστραπιαία κατά 40%»

5 Min Read

Στην Κοζάνη οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές Στέλιος Κούλογλου και Λάζαρος Τόσκας

Στην Κοζάνη βρέθηκαν οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της «Νέας Αριστεράς», Στέλιος Κούλογλου και Λάζαρος Τόσκας, και παραχώρησαν συνέντευξη τύπου το απόγευμα της Παρασκευής, στο πλαίσιο της επίσκεψης τους στην Π.Ε. Κοζάνης.

- Advertisement -

Η κ. Θεοδώρα Γούλιαρου προλογίζοντας τους δύο υποψήφιους Ευρωβουλευτές σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό η Νέα Αριστερά να εκφραστεί μέσω αυτών των εκλογών και πως αυτή τη χρονική στιγμή υπάρχει ένα κύμα ακροδεξιάς στην Ευρώπη που αρχίζει και κατακλύζει όλες τις χώρες.

Στο ίδιο κλίμα και ο κ. Κούλογλου ο οποίος έκανε λόγο για δραματική άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων η οποία έχει εκφραστεί σε διάφορες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «θα εκφραστεί σίγουρα στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου» όπως τόνισε ο ίδιος. «Είναι καταστροφική αυτή η άνοδος για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί αυτά τα κόμματα είναι ευρωσκεπτιστικά, είναι εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη σημερινή της μορφή. Αν θέλουν κάποιου είδους ένωση, είναι μια οικονομική ένωση για να εξυπηρετούνται και τα συμφέροντα των αφεντικών που βρίσκονται από πίσω. Στην πραγματικότητα όμως θέλουν επιστροφή στα παλιά κράτη, οχυρωμένα γύρω από τον εαυτό τους που σημαίνει αναπόφευκτα προσφυγές με διπλανά γειτονικά κράτη και ένοπλες συρράξεις μέσα στη Ευρώπη».

«Αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες γιατί πραγματικά διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης και πρέπει ο κόσμος να κατέβει μαζικά στις ευρωεκλογές και να ψηφίσει δημοκρατικά και αριστερά σχήματα, τα οποία τάσσονται υπέρ της ειρήνης και της μεγαλύτερης κοινωνικής δικαιοσύνης» κατέληξε ο κ. Κούλογλου.

Συνέχισε μιλώντας για το πρόγραμμα της «Νέας Αριστεράς» αναφέροντας, εν μέσω άλλων, πως θέλουν να φορολογήσουν περισσότερο τα υπέρ κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και οι φόροι από αυτά να διοχετευτούν στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου, όπως είναι η υγεία και η παιδεία, ενώ έχουν μια σειρά από προγράμματα για την προστασία των αδυνάτων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφορά έκανε και στη γενικότερη ακρίβεια, στη δωρεάν παιδεία στην Ελλάδα, στην υγεία, σημειώνοντας πως θέλουν να αλλάξουν τα πάντα στην Ελλάδα και να κάνουν μια «δημοκρατική επανάσταση» στην Ελλάδα καθώς και στην Ευρώπη. «Φιλοδοξούμε μετά τις εκλογές να παίξουμε έναν καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση και τη συσπείρωση της αντιπολίτευσης απέναντι στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει ήδη εκφραστεί στην περιοχή σας, με έναν πολύ άσχημο τρόπο. Στην πραγματικότητα με ένα κοινωνικό πείραμα όπου σε μια περιοχή, ξαφνικά, χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο και χωρίς καμία προειδοποίηση, μειώνεται με αστραπιαία μέτρα το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της περιοχής, σε ποσοστό 40%. Η Ελλάδα όταν χρεοκόπησε το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 25%. Αυτό που γίνεται εδώ, γίνεται μόνο για την εξυπηρέτηση ορισμένων μεγάλων εταιρειών, στις οποίες ο κ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί και προεκλογικά ότι θα τους εξυπηρετήσει, σε βάρος και της τοπικής κοινωνίας της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της Μεγαλόπολης».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ντοκιμαντέρ του με τίτλο «142 χρόνια», ένα δικαστικό θρίλερ το οποίο αναφέρεται σε μια άγνωστη πτυχή ενός μεταναστευτικού – προσφυγικού θέματος.

Ο κ. Τόσκας από την πλευρά του υπογράμμισε πως θα πρέπει να αναδειχθεί το πόσο απαραίτητη είναι η παρουσία της Αριστεράς. «Θα πρέπει η Αριστερά να δυναμώσει και να αντισταθεί απέναντι στη λαίλαπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχει οδηγήσει τον κόσμο σε συνθήκες φτώχειας. Οι μισθοί και οι συντάξεις δεν φτάνουν για να βγάλει ο κόσμος το μήνα και η νεολαία δεν μπορεί να βρει σπίτι να μείνει. Η Νέα Αριστερά θα πρέπει να δυναμώσει και να γίνει το ανάχωμα απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη» τόνισε ο κ. Τόσκας και κατέληξε λέγοντας πως πρέπει η ατζέντα να αλλάξει προς μια κοινωνική πολιτική και να γίνει μια πολιτική κοινοποίηση της Ευρώπης.

Κατέληξε, λέγοντας πως με την απολιγνιτοποίηση και το κλείσιμο της ΔΕΗ, η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα σε μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν σε ΑΠΕ, όμως δεν υπήρξε κανένας προγραμματισμός και κανένα χωροταξικό σχέδιο. «Βλέπουμε μεγάλες εταιρείες να κάνουν φωτοβολταϊκά χιλιάδων στρεμμάτων όπου θέλει ο καθένας, χωρίς κανένα προγραμματισμό και περιορισμό. Δεν είμαστε κατά των ΑΠΕ αλλά δεν μπορεί να γίνονται με αυτό τον τρόπο».

«Η δίκαιη μετάβαση στην περιοχή μας, δεν έχει γίνει ποτέ. Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για την επόμενη μέρα. Παρόλα αυτά προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε ενάντια στην απολιγνιτοποίηση με αυτό τον τρόπο και βλέπουμε να μειώνεται ο πληθυσμός της περιοχής και η ανεργία να αυξάνεται» συμπλήρωσε η κ. Γούλιαρου.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση