Στέλιος Μήλιος: ο υποψήφιος που στοχεύει στη δημιουργία Γραφείου Διασύνδεσης Επιστημόνων στην Κοζάνη

6 Min Read

Συνέντευξη του 24χρονου υποψήφιου της Δημοτικής Κίνησης στον «Χ»

Αγάπη για τον τόπο, προσπάθεια για αλλαγή κουλτούρας και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση να «κάνουν χώρο στους νέους», στέλνει μέσα από την συνέντευξή του στον «Χ» ένας από τους νεότερους (ηλικιακά) υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους στον Δήμο Κοζάνης. Ο λόγος για τον 24χρονο Στέλιο Μήλιο, γέννημα θρέμμα Κοζάνης, ο οποίος κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές με την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη – Τόπος Να Ζεις».

Όπως λέει, επέλεξε να επιστρέψει στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε αν και είχε ευκαιρίες ως νέος επιστήμονας να εργαστεί σε μεγάλα αστικά κέντρα, γιατί «θέλει να δώσει μια ευκαιρία στην Κοζάνη να αλλάξει». Ένας από τους στόχους που έχει θέσει, είναι να συμβάλλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση του πολιτισμού της περιοχής, αξιοποιώντας τα εφόδια που πήρε από τις σπουδές του στο Τμήμα Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

«Αν και είχα την ευκαιρία να εργαστώ σε άλλη πόλη της χώρας, επέλεξα να μείνω στην Κοζάνη κόντρα στην τάση της φυγής των νέων. Αγαπώ τον τόπο μου και η αγάπη αυτή με ώθησε να προσπαθήσω, με την συμμετοχή μου στα κοινά, να δημιουργήσω ευκαιρίες για τους ανθρώπους της ηλικίας μου με στόχο να δω πολλούς περισσότερους να επιστρέφουν στην Κοζάνη» αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως επισημαίνει, αρκετοί συμμαθητές του από το 1ο Δημοτικό, το Βαλταδώρειο Γυμνάσιο και το 1ο ΓΕΛ, έχουν ήδη φύγει από την πόλη αναζητώντας ευκαιρίες ακόμη και σε άλλες χώρες.

Παρόμοια η κατάσταση και των συμφοιτητών του στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο που ακολουθούν την οδό της φυγής από την χώρα, βλέποντας πως είτε δεν αξιοποιούνται οι γνώσεις τους είτε «χαραμίζονται» στην ελληνική πραγματικότητα. Στο Τμήμα του στην Κέρκυρα, διετέλεσε τρία χρόνια Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου προσπαθώντας να βελτιώσει τις συνθήκες των σπουδών εκεί. Σήμερα είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην Δημόσια Διοίκηση με δίπλωμα στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού.

«Πιστεύω ακράδαντα πως η νέα γενιά μπορεί να συνδιαμορφώσει μια βιώσιμη κοινωνία αξιοποιώντας υπεύθυνα όλους πόρους. Υπάρχουν στιγμές που νιώθω απογοήτευση από την πόλη ή την χώρα αλλά βλέπω μπροστά και στις συζητήσεις με συνομήλικους διαπιστώνω μεν την δυσαρέσκεια και την δυσπιστία στην πολιτική, την αδιαφορία για το κοινωνικό σύνολο και τον συνάνθρωπο αλλά διακρίνω πως η αλλαγή μπορεί να έρθει αρκεί να τους δώσεις ένα κίνητρο. Αλλά εδώ είναι και το νέο στοίχημα, πως μπορεί ένας νέος άνθρωπος να πείσει και να διαμορφώσει μια νέα κουλτούρα στην εκπροσώπηση των πολίτων» αναφέρει ο Στέλιος Μήλιος.

Ο ίδιος θεωρεί πως είναι χρέος κάθε νέου να συμμετέχει με όποιον τρόπο μπορεί στην πολιτική «γιατί μόνο έτσι μπορεί να αναστρέψει το κλίμα της πολιτικής που «κυριαρχούν» παλαιοκομματικές τακτικές και κάνουν «κουμάντο» επαγγελματίες πολιτικοί. Αν ο νέος δεν συμμετέχει στα κοινά δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα από μόνο του. Εγώ σε αυτές τις εκλογές κάνω την προσπάθειά μου» εξηγεί.

«Είναι προς την σωστή κατεύθυνση ο νέος εκλογικός νόμος που αυξάνει το ελάχιστο όριο των υποψηφίων;» τον ρωτάμε. «Δημοκρατία σημαίνει συμμετοχή. Μπορεί το επίπεδο των υποψηφιοτήτων αναγκαστικά να είναι σε αρκετές περιπτώσεις χαμηλό λόγω της υποχρέωσης των συνδυασμών να συμπληρώσουν ψηφοδέλτιο, όμως μέσα από αυτούς οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν τους ικανούς βάσει των χαρακτηριστικών που θέτουν ως προτεραιότητα. Άλλος είναι ικανός να διοικήσει, άλλος να συμμαζέψει τα οικονομικά, άλλος να διαχειριστεί το ανθρώπινο δυναμικό, άλλος γνωρίζει καλά τον πολιτισμό. Ας βάλει κάτω αυτά τα κριτήρια και όχι απλά τα συγγενικά ή της μαζικής μεταφοράς ψήφων γιατί συνδιαλέγεται με πολιτικούς χώρους. Στην αυτοδιοίκηση άλλωστε κομματικές γραμμές δεν θα πρέπει να υπάρχουν. Γι’ αυτό και η Δημοτική Κίνηση είναι ένας υπερκομματικός συνδυασμός με ζωή από το 2010. Δεν είναι μια παράταξη που συγκροτήθηκε πριν τις εκλογές και θα διαλυθεί μετά τις εκλογές. Έχει αρχές, ήθος και σέβεται τον πολίτη και αυτό είναι που κάνει την διαφορά» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ένα από τα πράγματα που τον στεναχωρούν στην Κοζάνη, είναι η μη ελκυστικότητα της πόλης και η έλλειψη ευκαιριών. «Αν κάποιος κινείται στην Εγνατία δεν θα σταματήσει στην Κοζάνη αν δεν έχει συγκεκριμένο λόγο. Αυτό είναι μια διαχρονική ήττα των αυτοδιοικητικών της περιοχής που δεν κατάφεραν να κάνουν ελκυστική την πόλη μας. Γι’ αυτό και θα πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα της επιλογής διοίκησης και να γίνει με σεβασμό και εντιμότητα στον πολίτη και όχι με εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων. Ας εντοπίσουμε, λοιπόν, τις ουσιαστικές μας ανάγκες όλες οι ηλικιακές ομάδες και να ανοίξουμε αυτιά και μάτια προς μια αλλαγή για το καλό όλων μας» επισημαίνει.

«Μεράκι» του, εφόσον εκλεγεί η Δημοτική Κίνηση, είναι να “τρέξει” τη δημιουργία ενός Γραφείου Διασύνδεσης Νέων Επιστημόνων. Αντικείμενο της δομής αυτής θα είναι η καταγραφή όλου του επιστημονικού δυναμικού της περιοχής, είτε βρίσκεται εντός Κοζάνης είτε εκτός και η διασύνδεσή του με τρόπο τέτοιο, ώστε μέσα από συνεργασίες να προσφέρουν στον τόπο.

«Εμπιστευτείτε τους νέους ανθρώπους και τις γνώσεις αυτών και με σεβασμό στην εμπειρία των μεγαλύτερων όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε τα μέγιστα για την ανάπτυξη της πόλης και των χωριών. Ας δώσουμε μια ευκαιρία στην πόλη που μας μεγάλωσε να αλλάξει προς το καλύτερο και να μην σβήσει από τον χάρτη, γιατί τα στοιχεία της τελευταίες απογράφης είναι απογοητευτικά» κατέληξε ο 24χρονος υποψήφιος με την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη – Τόπος Να Ζεις».

Σωκράτης Μουτίδηςwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση