Στέλλα Λεωνιδάκη: η μοναδική Ελληνίδα του ορεινού υπερμαραθωνίου στο Μοντ Μπλανκ μεγάλωσε στην Ξηρολίμνη

4 Min Read

Αποκλειστική συνέντευξη στον «Χ»

 

Η Στέλλα Λεωνιδάκη, με καταγωγή από το Βατερό και μεγαλωμένη στην Ξηρολίμνη, στα 38 της, θα είναι η μοναδική Ελληνίδα που θα τρέξει στην πιο διάσημη διοργάνωση παγκοσμίως, την μέκκα του Ultratrail, το UTMB. Το Ultra-Trail du Mont-Blanc είναι ένας υπερ-μαραθώνιος και ακολουθεί τη διαδρομή του Tour du Mont Blanc στη Γαλλία, το οποίο ήταν ένα όνειρο ζωής για την Στέλλα και ήρθε η στιγμή να το ζήσει στις 26 Αυγούστου.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που όλοι οι δρομείς του είδους θέλουν να τρέξουν» λέει στον «Χ» η Στέλλα. Η ίδια έχει ξεκινήσει ήδη την απαιτητική προετοιμασία στο Μέτσοβο με τον προπονητή της, ο οποίος έχει διακριθεί στον συγκεκριμένο αγώνα βγαίνοντας μια φορά δεύτερος και δύο φορές τρίτος. «Ο προπονητής μου, έχοντας γνώση του πεδίου και του αγώνα, προσπαθεί να μου μεταφέρει τα μυστικά της διοργάνωσης, στην οποία θα τρέξουν οι κορυφαίες αθλήτριες του είδους. Ακόμη και τελευταία να τερματίσω θα πω ευχαριστώ που πήγα» τονίζει.

Η Στέλλα από την ηλικία των 13 άρχισε να αθλείται σε γυμναστήριο. Δεν είχε βάσεις στίβου ή άλλων αθλημάτων, απλά της άρεσε ο αθλητισμός και η γυμναστική. Στα 30 της έτρεξε τον πρώτο της αγώνα και μάλιστα στο Ρύμνιο. Ακολούθησαν αγώνες σε Αυγερινό, Αγ. Γεώργιο Γρεβενών και από εκεί και έπειτα ακολούθησαν και άλλοι. Ο Κυριάκος Τσαλκιτζίδης ήταν αυτός που το 2018 πίστεψε στις δυνατότητες της και την προέτρεψε να τρέξει στον πρώτο της μεγάλο αγώνα στο Παρανέστι, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο με τερματισμό σε 19 ώρες. Αυτός ο αγώνας της έδωσε το εισιτήριο για τον Olympus Marathon, τον καλύτερο αγώνα ορεινού τρεξίματος της χώρας.

Κάπου εκεί μπαίνει στην ζωή της ο προπονητής της Νίκος Καλοφύρης. «Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, είμαστε πλέον σαν οικογένεια και με τον ίδιο αλλά και με όλη την ομάδα» λέει χαρακτηριστικά η Στέλλα. Η νέα οικογένεια της λέγεται Ursa Trail Team και εδρεύει στο Μέτσοβο, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία τρία χρόνια. Το χαρακτηριστικό τατουάζ στο χέρι της Στέλλας είναι το σήμα της ομάδας και το όνομα της σημαίνει αρκούδα.

Η ίδια χαρακτηρίζει το 2021 μια «τέλεια χρονιά», καθώς βγήκε έκτη στο Olympus Marathon με πολύ καλό χρόνο και δεύτερη στον αγώνα του Βασίλη Τζουμάκα στο Ζαγόρι. Πλέον με τον προπονητή της επιλέγουν προσεκτικά τους αγώνες που θα συμμετέχει για να μην καταπονείται το σώμα. «Το σώμα μετά από τέτοιους αγώνες χρειάζεται τρεις μήνες για να επανέλθει και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» επισημαίνει.

Η ώρα της Γαλλίας πλησιάζει

Μετά τον αγώνα στο Παρανέστι η Στέλλα έβαλε στόχο την Γαλλία, αλλά η διαδικασία επιλογής των αθλητριών δεν είναι εύκολη. «Χρειάζεται και τύχη, αλλά απαιτεί να έχεις καλό χρόνο και πολλούς βαθμούς σε μεγάλες διοργανώσεις για να μπορέσεις να μπεις στην κλήρωση και να πάρεις το χρυσό εισιτήριο της συμμετοχής» αναφέρει η Στέλλα. Στον συγκεκριμένο αγώνα είχε «περάσει» το 2019, αλλά η πανδημία της έκοψε τον δρόμο. Ωστόσο, οι διοργανωτές έδωσαν στους συμμετέχοντες περιθώριο τριών ετών για συμμετοχή και η αθλήτρια άδραξε την ευκαιρία και μάλιστα είναι η μοναδική Ελληνίδα που θα συμμετάσχει.

Το ορεινό τρέξιμο είναι τρόπος ζωής της Στέλλας και είναι και αυτός ένας λόγος που επέλεξε να μένει στο Μέτσοβο τα τελευταία χρόνια. «Προσέχω τη διατροφή μου, κοιμάμαι νωρίς, νιώθω υγιής και το βουνό έχει τόσα χρώματα που ψυχολογικά όλο αυτό σου δίνει μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης. Αν με ρωτάτε τι είναι η ευτυχία, θα σας πω ότι η ευτυχία είναι στο βουνό» λέει με χαμόγελο.

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση