Στη δεύτερη φάση του προγράμματος προς τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μπαίνει ο Δήμος Κοζάνης

4 Min Read

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Τρίτης ως προς την υποβολή φακέλου για τη συμμετοχή του Δήμου Κοζάνης στη δεύτερη φάση της ευρωπαϊκής αποστολής των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων.

Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, ανέφερε πως αυτό θα είναι και το τελικό στάδιο για την ένταξη της Κοζάνης στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις. «Ενταγμένοι είμαστε, απλά θέλουμε να πάρουμε το “label” και να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο» τόνισε.

Συνέχισε λέγοντας πως όλη αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021, όταν πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο η διακήρυξη για την κλιματική ουδετερότητα «Κοζάνη 2030 – Μια πράσινη και έξυπνη πόλη». Το επόμενο βήμα ήταν η υποβολή φακέλου τον Ιανουάριο του 2022 που στέφθηκε με επιτυχία καθώς η Κοζάνη βρέθηκε μέσα στις 100 πόλεις που επέλεξε η  ευρωπαϊκή επιτροπή για να συμμετάσχει στο εγχείρημα της κλιματικής ουδετερότητας.

Το επόμενο βήμα είναι η δεύτερη φάση του προγράμματος, που αφορά στην πιστοποίηση. Στην πρώτη φάση υποβολής από τις 100 πόλεις  μόλις οι 12 υπέβαλαν σχετικό αίτημα. «Εμείς είχαμε θέσει ως στόχο εξαρχής, να είμαστε έτοιμοι για την υποβολή τον Σεπτέμβριο του 2023, η υποβολή θα έχει γίνει έως τις 15 Σεπτεμβρίου και ευελπιστούμε έως το τέλος του χρόνου να έχουμε πάρει την επιβεβαίωση της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων».

Επίσης, σημείωσε πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, από τις έξι ελληνικές πόλεις που θα συμμετέχουν, οι τρεις θα υποβάλουν τους φακέλους τους τώρα και οι υπόλοιπες τρεις θα πάνε στην επόμενη περίοδο υποβολής προτάσεων προς το τέλος της χρονιάς ή τις αρχές της επόμενης.

«Ετοιμάζουμε το κλιματικό συμβούλιο, το κλιματικό σχέδιο και το επενδυτικό σχέδιο στα αγγλικά, όπου προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε και να περιγράψουμε όλες τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες και τους συνεργαζόμενους φορείς, οι οποίοι θα συμβάλλουν στην επίτευξη αυτής της προσπάθειας».

Τέλος, ο κ. Μαλούτας τόνισε τη σημασία που έχει αυτή η εξέλιξη για το δήμο της Κοζάνης, λέγοντας πως το επενδυτικό σχέδιο γίνεται με βάση τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στα «κελύφη» των κτιρίων, στις μετακινήσεις, στην τηλεθέρμανση και σε όλους τους τομείς και τις δραστηριότητες, οι οποίες παράγουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τα έργα που απαιτούνται για να πετύχουμε την κλιματική ουδετερότητα κοστολογούνται στα περίπου 850 εκατομμύρια. «Αυτά τα λεφτά δεν μας περιμένουν σε κανένα ράφι. Είναι πόροι τους οποίους διεκδικούμε από την ευρωπαϊκή ένωση. Τους διεκδικούμε και από εθνικούς πόρους και από προγράμματα ΕΣΠΑ. Κάποιες από αυτές τις επενδύσεις θα αφορούν και ιδιωτικές επενδύσεις, δεν θα είναι 100% δημόσιες δαπάνες, ώστε να συμμετέχουν όλα μαζί στην επίτευξη αυτής της κλιματικής ουδετερότητας. Αν κάτι έχει σημασία είναι πως επενδύσεις αυτού του ύψους για τα επόμενα 7-8 χρόνια δημιουργούν μια τεράστια οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή μας και συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της αλλά και στην αύξηση της απασχόλησης».

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση