Σύγκρουση Περιφερειακής Αρχής και αντιπολίτευσης για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την πολιτική οικειοποίηση του έργου
Στην ανάπτυξη και δημιουργία ενός οικοσυστήματος Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Απασχόλησης προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο θα είναι μια συνολική προσπάθεια συνύπαρξης προγραμμάτων επιχειρηματικότητας, δεξιοτήτων και μηχανισμών στήριξης. Το οικοσύστημα θα αποτελείται από μια σειρά δομών όπως το Τεχνολογικό Πάρκο Κοζάνης με τρεις θύλακες καινοτομίας (Κέντρο έρευνας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Business Center στα Κοίλα Κοζάνης – International Cooperation Hub στις εγκαταστάσεις του πρώην ΚΤΕ), θύλακα καινοτομίας Hub υδρογόνου, ενεργειακό τεχνολογικό Hub της ΔΕΗ, το Κέντρο Νεολαίας, Εκπαίδευσης και Καινοτομίας και τέσσερα Living Labs ένα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκε όμως η Ζώνη Καινοτομίας, ένα έργο που η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, υποστηρίζει ότι σχεδίασε και ωρίμασε, κατηγορώντας τον νυν Περιφερειάρχη Γιώργο Αμανατίδη για καθυστέρηση και απόπειρα οικειοποίησης. Ο συνδυασμός «Πορεία Δημιουργίας» δηλώνει πως ο σχεδιασμός του έργου ολοκληρώθηκε το 2023 και καταγγέλλει μικροπολιτική διαχείριση, την ώρα που – όπως λέει – χάνονται ευκαιρίες για την επιχειρηματικότητα και τη νεανική απασχόληση. Από την πλευρά του, ο κ. Αμανατίδης επιμένει πως η Ζώνη Καινοτομίας αποτελεί υποσύνολο ενός ευρύτερου οικοσυστήματος καινοτομίας, που σχεδιάζει η νέα Περιφερειακή Αρχή με ολιστική προσέγγιση.
Ο συνδυασμός «Πορεία Δημιουργίας» ασκεί κριτική στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Αμανατίδη, κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί να οικειοποιηθεί έργα που σχεδιάστηκαν και δρομολογήθηκαν από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή υπό τον Γιώργο Κασαπίδη. Όπως υποστηρίζει ο συνδυασμός, η πρακτική αυτή αφορά μεταξύ άλλων τη Ζώνη Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας, την οποία – σύμφωνα με την ανακοίνωση – ο κ. Αμανατίδης παρουσιάζει ως δικό του σχεδιασμό, ενώ η μελέτη και η θεσμική προεργασία έχουν ολοκληρωθεί από το 2022 και το 2023.
Συγκεκριμένα, η «Πορεία Δημιουργίας» αναφέρει πως η πρώτη μελέτη για τη δημιουργία Ζώνης Καινοτομίας με θύλακες στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και παραδόθηκε τον Αύγουστο του 2022, ενώ ακολούθησε δεύτερη μελέτη από το ΕΚΕΤΑ για τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, η οποία παραδόθηκε τον Ιούλιο του 2023. Η ίδρυση της Ζώνης, όπως επισημαίνουν, απαιτεί σχέδιο νόμου και δημοσίευση σε ΦΕΚ, ωστόσο – όπως υποστηρίζουν – οι απαιτούμενες ενέργειες δεν προχώρησαν λόγω των εκλογών και δεν υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα από τη νέα Περιφερειακή Αρχή.
Ο συνδυασμός αναφέρει ότι στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 13 Μαΐου 2025, ο κ. Αμανατίδης μίλησε για την «Ανάπτυξη Οικοσυστήματος Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Απασχόλησης Δυτικής Μακεδονίας», το οποίο – όπως σημειώνεται – περιλαμβάνει και τη Ζώνη Καινοτομίας. Ωστόσο, σύμφωνα με την «Πορεία Δημιουργίας», μόνο η Ζώνη Καινοτομίας πρόκειται τελικά να θεσμοθετηθεί με σχέδιο νόμου, ενώ το υπόλοιπο πλαίσιο παραμένει ασαφές. «Στις εύλογες ερωτήσεις μας για την νομική μορφή που θα έχει αυτό το Οικοσύστημα, όπως το έχουν ονομάσει και τι τελικά θα θεσμοθετηθεί με σχέδιο νόμου και θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, ο κ. Αμανατίδης παραδέχθηκε στο τέλος ότι μόνο η Ζώνη Καινοτομίας θα θεσμοθετηθεί με σχέδιο νόμου. Αυτό όμως θα μπορούσε να έχει ήδη γίνει από τις αρχές του 2024 και φυσικά στην πορεία, η Ζώνη Καινοτομίας, ως νομικό πρόσωπο και με τους κατάλληλους επιστήμονες, θα μπορούσε να επιλέγει πολλαπλές συνεργασίες με διάφορους φορείς που θα εκτιμούσε ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν υπεραξία στο αντικείμενό της, ακόμα και να δημιουργήσει και νέους θύλακες».
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, κατά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε επισημάνει πως η απόφαση του 2022 αφορούσε τη δημιουργία Ζώνης Καινοτομίας και ταυτόχρονα τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την ίδρυση Θυλάκων Καινοτομίας σε όλη την Περιφέρεια. Όπως δήλωσε, «στο πλαίσιο αυτό κρατούμε τη στόχευση αυτής της απόφασης για την ανάγκη δημιουργίας Ζώνης Καινοτομίας. Άλλωστε προβλέπεται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης».
Ο κ. Αμανατίδης τόνισε ότι η Περιφερειακή Αρχή επαναπροσδιορίζει το σκεπτικό της αρχικής απόφασης, εντάσσοντας τη Ζώνη Καινοτομίας σε ένα ευρύτερο οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο – όπως σημείωσε – η νέα διοίκηση σχεδιάζει. «Την εμπλουτίζουμε με ένα ευρύτερο περιβάλλον δημιουργίας στο οποίο η Ζώνη Καινοτομίας θα μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι θα αποτελεί υποσύνολο της συνολικής στρατηγικής για τη Δυτική Μακεδονία.
Όπως ανέφερε, στόχος είναι η ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος που θα ενισχύει την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την απασχόληση στην Περιφέρεια με ολιστική προσέγγιση. «Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας δεν σημαίνει μόνο δημιουργία υποδομών, αλλά και ενός περιβάλλοντος όπου αυτές θα πάρουν υπεραξία, με στόχο τη δημιουργία απασχόλησης και εισοδήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο κ. Αμανατίδης είχε σημειώσει πως ως νέο εγχείρημα μπορεί να έχει πιθανές αστοχίες ή κινδύνους. Η Ζώνη Καινοτομίας θα έχει Νομικό Πρόσωπο και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν στη θεσμοθέτηση της.
«Δεν είναι κακό μια νέα Περιφερειακή Αρχή να συνεχίζει παρεμβάσεις της προηγούμενης, αλλά είναι αθέμιτο να προσπαθεί να τις απαξιώσει και να τις παρουσιάσει ως δικές της», αναφέρει ο συνδυασμός, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων που – όπως τονίζει – μπορούν να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες και να συγκρατήσουν τους νέους ανθρώπους στην περιοχή. Τέλος, υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση κινητοποίηση και από την κεντρική διοίκηση, ώστε να προχωρήσουν κρίσιμες αναπτυξιακές δράσεις για τη Δυτική Μακεδονία.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr