Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων 30 χρόνων
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία, που προκύπτουν από την εργασία επιστημόνων της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό Atmosphere εργασία με θέμα τη μελέτη των τάσεων βασικών κλιματικών παραμέτρων στην Ελλάδα την περίοδο 1991-2020 και δείχνουν πως η Δυτική Μακεδονία είναι η περιοχή της χώρας με την μεγαλύτερη αύξηση θερμοκρασίας.
Η μελέτη αφορούσε στις τάσεις μεταβολής της θερμοκρασίας, της βροχόπτωσης, και της θερμοκρασίας θάλασσας την τελευταία τριακονταετία. Τα δεδομένα που αναλύθηκαν προέρχονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο σύνολο του Ελλαδικού χώρου η τάση μεταβολής της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας την τριακονταετίας 1991-2020 είναι αυξητική. Κατά μέσο όρο και για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, η τάση αύξησης είναι περίπου 0.05 °C ανά έτος, το οποίο σημαίνει ότι η μέση θερμοκρασία στη χώρα έχει αυξηθεί περίπου 1.5 °C κατά τα τελευταία 30 έτη.
Η αύξηση αυτή παρουσιάζει όμως γεωγραφικές διαφοροποιήσεις. Πιο συγκεκριμένα, σε πολλές περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίες είναι απομακρυσμένες από τη θάλασσα, η τάση αύξησης φτάνει περίπου τους 0.07 °C ανά έτος, το οποίο σημαίνει ότι η μέση θερμοκρασία στις περιοχές αυτές έχει αυξηθεί πάνω από 2 °C μέσα στα τελευταία 30 έτη. Αντιθέτως, σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας και κυρίως στην Κρήτη, η τάση αύξησης είναι αρκετά μικρότερη.
Συγκεκριμένα όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα η Καστοριά είναι η πόλη με την μεγαλύτερη αύξηση θερμοκρασίας στη χώρα και ακολουθούν Γρεβενά, Φλώρινα και Κοζάνης όλες με αύξηση ( πάνω από 2,2° C).
Πληροφορίες από το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών