Η Σιάτιστα φιλοξενεί το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2025 την πρώτη Ημερίδα/Εργαστήριο του έργου «Λογοτεχνία και Τύπος: Διασταυρώσεις στον Χάρτη της Περιφέρειας», μια πρωτοβουλία του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ελλάδα» του Υπουργείου Πολιτισμού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας, φέρνοντας στο επίκεντρο τη δημιουργική σχέση ανάμεσα στη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία και αναδεικνύοντας πρόσωπα που υπηρετούν και τους δύο αυτούς χώρους στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Η πρωτοβουλία του Μορφωτικού Ιδρύματος στοχεύει να χαρτογραφήσει τη δημιουργική συμβολή των δημοσιογράφων-λογοτεχνών της ελληνικής περιφέρειας, ενισχύοντας παράλληλα τη φιλαναγνωσία και τη σύνδεση του Τύπου με την πολιτιστική παραγωγή. Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, το έργο επιδιώκει να φωτίσει τη διπλή ιδιότητα δημιουργών που γράφουν και δημοσιογραφούν, καταγράφοντας τις διασταυρώσεις τους στον δημόσιο λόγο και στην αφήγηση της εποχής.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις του λογοτέχνη και δημοσιογράφου Μιχάλη Πιτένη, με θέμα «Πώς ο τοπικός Τύπος τροφοδοτεί τη λογοτεχνία», και του δημοσιογράφου και συγγραφέα Χρίστου Ζαφείρη, που θα αναλύσει τα λογοτεχνικά κείμενα στην Εφημερίδα των Μαρκίδων Πούλιου. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Δημήτρη Καμαριάδη, Γιώργο Δελιόπουλο, Βασίλη Σολιόπουλο και Αναστασία Μέτσιου, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Τάνιας Ώττα.
Το απόγευμα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στο Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής με εισηγήτρια την Καλλιόπη Πασιά, εμψυχώτρια εργαστηρίων και συνεργάτιδα του ΠΜΣ Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με ξενάγηση στο Αρχοντικό Δόλγκηρα και την Αγία Παρασκευή, ενώ στον χώρο του Τραμπαντζείου Γυμνασίου θα λειτουργούν δύο εκθέσεις, η Παλαιοντολογική και η Βοτανική Συλλογή, ανοιχτές για το κοινό.
Η επιλογή της Σιάτιστας για την έναρξη του κύκλου ημερίδων δεν είναι τυχαία. Πόλη με έντονη πολιτιστική ταυτότητα και μακραίωνη παράδοση στη γραφή και την εκτύπωση, φιλοξενεί την πρώτη από τις τρεις στάσεις του προγράμματος που θα συνεχιστεί στην Κομοτηνή (15 Νοεμβρίου) και τη Θεσσαλονίκη (13 Δεκεμβρίου). Η δράση τελεί υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, αποσκοπώντας στη σύνδεση της λογοτεχνικής δημιουργίας με την περιφερειακή δημοσιογραφία και την ανάδειξη των ανθρώπων που συνεχίζουν να αφηγούνται ιστορίες μέσα από τις λέξεις, είτε σε στήλες εφημερίδων είτε στις σελίδες βιβλίων.







