Στη Βουλή το θέμα των ΜΕΘ της ΠΕ Κοζάνης

6 Min Read

Αύξηση των οικονομικών κινήτρων για τους γιατρούς εξήγγειλε ο Υφυπουργός Υγείας

Στη Βουλή των Ελλήνων συζητήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας τα προβλήματα στη λειτουργία των ΜΕΘ Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, με αφορμή ερώτησης της Καλλιόπης Βέττα, βουλευτή Κοζάνης προς τον Υπουργό Υγείας.

- Advertisement -

Η κ. Βέττα σημείωσε πως πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο προκαλεί πολύ μεγάλη ανασφάλεια στους Δυτικομακεδόνες, καθώς και υπέρμετρη επιβάρυνση στους ήδη υπηρετούντες γιατρούς.

 Ο Υφυπουργός Υγείας, από την πλευρά του, εξήγγειλε αύξηση των οικονομικών κινήτρων για τους γιατρούς, έτσι ώστε να υπάρξουν επιπλέον κίνητρα για τη στελέχωση των νοσοκομείων της περιοχής.

Η κ. Βέττα αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή μας καθώς, όπως είναι γνωστό, η Μ.Ε.Θ της Κοζάνης υπολειτουργεί, έχοντας μόνο δύο μόνιμους ιατρούς αντί για έξι που προβλέπονται στο οργανόγραμμα με αποτέλεσμα, αφενός, να γίνονται συνεχώς μετακινήσεις ιατρών από άλλα νοσοκομεία και, αφετέρου, οι υφιστάμενοι να βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρμετρη σωματική και ψυχική επιβάρυνση. Η Μ.Ε.Θ. της Πτολεμαΐδας από την άλλη, είναι σε ακόμη χειρότερο επίπεδο, καθώς είναι κλειστή εδώ και επτά μήνες και από τους τέσσερεις ιατρούς που υπήρχαν το 2020, έχει απομένει μόνο ένας από το Νοέμβριο του 2023.

«Δεν έχουν καλυφθεί τα οργανογράμματα στο νοσοκομείο της Κοζάνης καθώς έχουν παραμείνει μόνο δύο γιατροί για την υποστήριξη και τη λειτουργία της Μ.Ε.Θ., με αποτέλεσμα οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας να χρειάζεται να διακομιστούν σε άλλες μονάδες της Βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα με τη δραματική υποστελέχωση της μονάδας, οι γιατροί οδηγούνται σε εξοντωτικές συνθήκες εργασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική και ψυχική τους υγεία» υπογράμμισε η κ. Βέττα και συνέχισε λέγοντας πως οι λύσεις που έχουν δοθεί με τις μετακινήσεις γιατρών προς το νοσοκομείο της Κοζάνης είναι πρόχειρες και δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της Μ.Ε.Θ. ούτε για ένα μήνα ενώ έκανε λόγο για μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και για έλλειψη κινήτρων για τη μετακίνηση των γιατρών.

Η κ. Βέττα ζήτησε από τον Υφυπουργό Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους να απαντήσει στο σε ποιες ενέργειες προτίθενται να κάνουν ως υπουργείο για να καλυφθούν άμεσα όλες οι οργανικές θέσεις των νοσοκομείων, να δώσει λύσεις και να διαψεύσει κάθε σενάριο για κλείσιμο μίας από τις δύο Μ.Ε.Θ., οι οποίες καλύπτουν υπερτοπικές ανάγκες, έχουν αξιόλογες υποδομές και έχουν γίνει τεράστια έξοδα για τη δημιουργία τους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους από την πλευρά του εξήγγειλε την μελλοντική αύξηση κινήτρων για την προσέλκυση ιατρών ενώ δεν αναφέρθηκε στα σενάρια περί κλεισίματος κάποιας εκ των δύο Μ.Ε.Θ. «Η Μ.Ε.Θ. Κοζάνης πέρα από τις δυσκολίες, λειτουργεί. Οι γιατροί των Μ.Ε.Θ. είναι μια δύσκολη ειδικότητα. Έχουμε προκηρύξει θέσεις και υπάρχει το κίνητρο των 1.800 ευρώ το οποίο μάλιστα θα διευρύνουμε στα 2.100 ευρώ. Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έρθουν συγκεκριμένα κίνητρα και στην περιοχή της Π.Ε. Κοζάνης, για τις θέσεις που βγαίνουν επαναλαμβανόμενα άγονες και θα αυξηθεί το επίδομα το οποίο παίρνουν αλλά και σε συγκεκριμένες ειδικότητες θα αυξηθεί περαιτέρω» τόνισε ο Υφυπουργός.  

Στη δευτερολογία της η κ. Βέττα σημείωσε πως οι εξαγγελίες για το μέλλον δεν καθησυχάζουν ούτε την ίδια ούτε τους πολίτες της Π.Ε. Κοζάνης ενώ επεσήμανε πως «είναι παραδοχή κυβερνητικής αδυναμίας και ανικανότητας» το γεγονός ότι στέλνονται περιστατικά σε άλλα νοσοκομεία, η Μ.Ε.Θ. στην Πτολεμαΐδα είναι κλειστή και τα οργανογράμματα στα νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης καλύπτονται μόνο στο 50% περίπου των θέσεων.

«Η τακτική της μετακίνησης των γιατρών είναι επισφαλής και πρέπει να αποφεύγεται. Αυτό αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, εκτός αν δεν λαμβάνετε υπόψη την επιστημονική τους γνώμη. Οι Μ.Ε.Θ. της περιοχής που καλύπτουν ουσιαστικά όλη τη Δυτική Μακεδονία, υπολείπονται σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που αναφέρει πως θα πρέπει να υπάρχουν δώδεκα κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. Μόνο στην Π.Ε. Κοζάνης υπάρχουν 150.000 κάτοικοι» σημείωσε η κ. Βέττα ενώ στάθηκε και στο γεγονός ότι οι ιδιώτες γιατροί, μετακινούνται με απόδειξη παροχής υπηρεσιών, και «καλύπτουν τρύπες» στο δημόσιο με διπλάσιες αμοιβές από τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ.

Λόγο έκανε και για την απολιγνιτοποίηση, ζητώντας να υπάρξει ειδική μέριμνα για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να αρθούν όλες οι αρνητικές συνέπειες της. Καταλήγοντας τόνισε πως θέλουν ένα υποστηρικτικό σύστημα δημόσιας υγείας και προς το προσωπικό αλλά και προς τον ασθενή, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να «πιάσει» τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προσλήψεις προσωπικού, αυξήσεις μισθών, καλύτερες συνθήκες εργασίας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα και την υγεία. «Περιμένουμε να δώσετε έναν πλήρη οδικό χάρτη για την απρόσκοπτη λειτουργία των Μ.Ε.Θ. της Π.Ε. Κοζάνης, όχι μόνο με τα κίνητρα των 1.800 ευρώ μικτά που όπως φαίνεται δεν ήταν κίνητρο για να έρθουν γιατροί στην περιοχή, αλλά να δούμε τι άλλα κίνητρα θα θεσπίσετε για γίνει αυτό» κατέληξε η κ. Βέττα.

Στην δευτερολογία του ο κ. Θεμιστοκλέους, σημείωσε πως «το Ε.Σ.Υ έχει την καλύτερη έκφανση δημόσιου χαρακτήρα από τον καιρό της ίδρυσης του, έχοντας τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που είχε ποτέ και τη μεγαλύτερη στελέχωση».

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση