Στη Βουλή οι αποζημιώσεις των αγροτών Βελβεντού και Σερβίων από τις χαλαζοπτώσεις. Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Στολτίδη και Δελή

4 Min Read

Στη Βουλή φέρνει το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών του αγροκτήματος Βελβεντού π Πλατανορεύματος και Σερβίων λόγω των χαλαζοπτώσεων του Ιουνίου, το ΚΚΕ και οι βουλευτές Λεωνίδας Στολτίδης και Γιάννης Δελής. Οι δυο βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας να μάθουν αν θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους αγρότες της περιοχής.

Στο κείμενο της ερώτησης, περιγράφεται η γενική εικόνα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βρίσκονται και οι αγρότες λόγω της ακρίβειας. Τονίζεται η έκθεσή τους στα καιρικά φαινόμενα  και η καθυστέρηση, όπως αναφέρεται, των συνεργείων του ΕΛΓΑ να καταγράψουν τις ζημιές λόγω υποστελέχωσης του υποκαταστήματος.

«Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο σε αυτές τις περιοχές, αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλοί από αυτούς θα μείνουν χωρίς παραγωγή, άρα χωρίς εισόδημα. Το βασικό ζήτημα είναι ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα κι αυτά μετά από μεγάλη καθυστέρηση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στην προκειμένη περίπτωση οι παραγωγοί της περιοχής δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί για τις ζημιές  από το  χαλάζι του καλοκαιριού του 2021» τονίζουν οι δυο βουλευτές.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην έλλειψη απαραίτητων υποδομών και μέτρων προστασίας της παραγωγής από τα καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα επιρρίπτουν ευθύνες στις κυβερνήσεις για πεισματική άρνηση λήψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας. «Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος» αναφέρουν.

Οι κ. Στολτίδης και Δελής ρωτούν τον υπουργό σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει να προβεί η Κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες των προαναφερόμενων περιοχών της Π.Ε. Κοζάνης.

– Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

-Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό και να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του στην Κοζάνη με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό

– Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.

– Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί ο παγετός και το χαλάζι.

Να σημειωθεί πως χθες σε συνέντευξη τύπου στην Κοζάνη, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης ανέφερε πως σε σύσκεψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, υπήρξε διαβεβαίωση πως εντός των ημερών θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις αποζημιώσεις με τις οριστικές ανακοινώσεις να γίνονται στις αρχές Ιουλίου.

Όλγα Τουφεγγοπούλου

Μοιραστείτε την είδηση