Στη Βουλή το θέμα της Ακρινής- Είμαστε σε διάλογο με τη ΔΕΗ για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η μετεγκατάσταση ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης

3 Min Read

Στο θέμα της μετεγκατάστασης του οικισμού της Ακρινής του Δήμου Κοζάνης αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Κασαπίδη.
Ο κ. Κασαπίδης ζήτησε το πλήρες και ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη μετεγκατάσταση του οικισμού της Ακρινής και έκανε λόγο για εμπαιγμό των κατοίκων που ταλαιπωρούνται κι έπρεπε ήδη να έχει τελειώσει η ταλαιπωρία τους.
Ο κ. Σταθάκης ξεκίνησε αναφερόμενος στο ιστορικό και απαντώντας σημείωσε πως «από το 2011, που είχε τεθεί το θέμα, τροποποιήθηκε το 2017 και υπάρχουν τρία θέματα που πρέπει να διευθετηθούν. Το πρώτο έχει να κάνει με την υποβολή από τη ΔΕΗ του σχεδίου για τη μετεγκατάσταση Ακρινής και Αναργύρων, το οποίο εντός της προθεσμίας έκανε η ΔΕΗ. Το δεύτερο έχει να κάνει με το ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν προέβλεπε διαδικασία μετεγκατάστασης οικισμών και όσες έγιναν πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, έγιναν με ενέργειες των τοπικών φορέων έπειτα από αίτημα των κατοίκων. Είναι μια πολύπλοκη διαδικασία με τις δαπάνες να πρέπει να καλυφθούν από ΔΕΗ και πολιτεία εξ ημισείας. Μέχρι σήμερα δεν είχε ξαναγίνει αξιολόγηση τέτοιου σχεδίου, κάτι που απαιτεί χρόνο και θα ολοκληρωθεί με Προεδρικό Διάταγμα, μετά από ολοκλήρωση της εμπλοκής των συναρμόδιων υπουργείων. Η τρίτη πτυχή είναι το κόστος. Η τεχνική μελέτη προσδιορίζει το κόστος της μετεγκατάστασης σε 30-40εκ. ευρώ (50% η ΔΕΗ, 50% το κράτος) και το κόστος της απαλλοτρίωσης σε 100-120εκ. ευρώ (100% ΔΕΗ)».
Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης «είμαστε σε διάλογο με τη ΔΕΗ, είναι πολύ μεγάλα τα ποσά αλλά τα βήματα έχουν γίνει και το συζητάμε με τη ΔΕΗ». Σε ότι αφορά στο επίμαχο και πιεστικό θέμα της χρηματοδότησης, ο υπουργός ανέφερε πως υπάρχει πλαίσιο διαλόγου με τη ΔΕΗ.
Ο κ. Κασαπίδης με τη σειρά του έκανε λόγο για υπεκφυγές και ζήτησε να μπουν τα χρήματα για τη μετεγκατάσταση από το υπερπλεόνασμα που εμφανίζει το κράτος. Επίσης, τόνισε ότι οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι, ενώ ο λιγνίτης διώκεται. «Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι και περιμένουν μια ξεκάθαρη απάντηση, ενώ έχουν προηγηθεί υποσχέσεις επί υποσχέσεων» είπε απευθυνόμενος στον κ. Σταθάκη ο βουλευτής Κοζάνης, επικαλούμενος τις δύσκολες συνθήκες, αλλά και το κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων.
«H διαδικασία είναι ρητή και η πρόταση να μπουν όλα στον κρατικό προϋπολογισμό είναι στα όρια της δημαγωγίας» απάντησε ο κ. Σταθάκης.

Μοιραστείτε την είδηση