Στην ανάπλαση της πλατείας Γιολδάση προχωρά ο Δήμος Κοζάνης

3 Min Read

Σε ολική ανάπλαση της πλατείας Γιολδάση προχωρά ο Δήμος Κοζάνης. Η μελέτη πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης πριν λίγες μέρες. Σύμφωνα με τα όσα προτείνουν οι μελετητές, η πλατεία θα αναπλαστεί ολικά, µε βασικό στόχο να εξαλειφθούν όλα τα προβλήματα που αποτρέπουν την ομαλή λειτουργία της πλατείας και περιλαμβάνει την πλατεία και τα περιμετρικά πεζοδρόμια.

Ο νέος σχεδιασµός φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια πλατεία εύκολα προσβάσιμη και θα έχει ως επίκεντρο τον πλάτανο. Όλες οι χαράξεις στην πλατεία και τα υπόλοιπα στοιχεία που θα αποτελέσουν μέρος της νέας εικόνας της πλατείας έχουν σχεδιαστεί με βάση τον πλάτανο.

Η σχεδιαστική πρόθεση είναι να σχεδιαστεί κρήνη-πηγή σε σημείο που βρίσκεται κοντά στον πλάτανο και να δημιουργηθεί ένα ρυάκι που να καταλήγει σε μια λεκάνη µε αβαθές νερό, όπου θα τοποθετηθεί και το μνημείο για τον Νικόλαο Γιολδάση.

Νέα σχεδιαστικά στοιχεία, όπως αυτό του νερού, αλλά και η αναβάθμιση του μικροκλίματος αποτελούν κορμό της μελέτης. Βασική κατεύθυνση αποτελεί η προσέλκυση περισσοτέρων επισκεπτών, τόσο κατοίκων όσο και περαστικών και η μετατροπή της πλατείας σε ζωντανό δημόσιο χώρο για όλους τους πολίτες.

Αφήνεται μεγάλος ελεύθερος ανοιχτός χώρος στο κέντρο της πλατείας για τις εκδηλώσεις της αποκριάς και οποιεσδήποτε άλλες κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Έτσι, δημιουργείται ένας ενιαίος χώρος, κρατώντας κατά το δυνατόν τα υπάρχοντα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του, και διαχωρίζεται μόνο με τον χώρο που προβλέπεται για τα τραπεζοκαθίσματα. Προτείνεται, μάλιστα, η υπογειοποίηση των κάδων ανακύκλωσης και των οικιακών απορριμμάτων, στο πεζοδρόμιο επί της οδού Σολωμού.

Στόχος των μελετητών είναι να προταθεί ένας οργανωμένος ελεύθερος χώρος, που να ανταποκρίνεται στις θεσμοθετημένες χρήσεις του και στις σύγχρονες ανάγκες της περιοχής, µε αναδιάταξη του διαγράμματος της κίνησης στην πλατεία, αναβάθμιση του χώρου του πλατάνου ως κεντρικό σημείο θέασης της πλατείας, και πρόβλεψη χώρων ανάπαυσης – αναψυχής.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 708.000 ευρώ (μαζί με το ΦΠΑ 24%).  Η αρχιτεκτονική μελέτη έγινε από τους αρχιτέκτονες Γρηγόρη Δεσύλα, Μαρία Σπανιόλα, Βασίλη Τράγια, Οδυσσέα Κλεισούρα, Άννα Λιάνα, ενώ η φυτοτεχνική μελέτη έγινε από την γεωπόνο-αρχιτέκτονα τοπίου Μαρία Γιδαράκου, η ηλεκτρομηχανολογική μελέτη από το Θεόδωρο Γρηγοριάδη, μηχανολόγος μηχανικός και η μελέτη των υδραυλικών έργων από τον τοπογράφο μηχανικό Κωνσταντίνο Χατζίκο.

Όλγα Τουφεγγοπούλου – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση