Στην κατάμεστη Αίθουσα Τέχνης η παρουσίαση του συνδυασμού της Δημοτικής Κίνησης Κοζάνη Τόπος Να Ζεις- Η μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο η μεγαλύτερη πρόκληση της περιοχής

3 Min Read

Στην κατάμεστη Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του συνδυασμού της Δημοτικής Κίνησης Κοζάνη Τόπος Να Ζεις με επικεφαλής τον Λευτέρη  Ιωαννίδη.

Ο Λευτέρης Ιωαννίδης στην παρουσίαση του έκανε αναφορά στην ίδρυση της Δημοτικής Κίνησης και στο στόχο που όπως ανέφερε τέθηκε  «στο κτήμα της Τάσας της Σιώμου το 2010 μαζί με τον Τάσο τον Γκλούμπο, τον Λάζο τον Τσικριτζή, την Ελένη την Τασοπούλου, τον Κώστα τον Δεσποτίδη» και ο οποίος είναι «η Κοζάνη να ανήκει σε όλους και όχι σε λίγους, και έναν Δήμο που να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τις κομματικές σκοπιμότητες. Ένα όραμα για έναν τόπο σύγχρονο, δημοκρατικό και πρωτίστως βιώσιμο».

- Advertisement -

O κ. Ιωαννίδης στη συνέχεια έκανε λόγο για ένα απολύτως ρεαλιστικό πρόγραμμα το οποίο «δεν είναι copy paste ή πυροτέχνημα και δεν περιέχει ανέφικτες υποσχέσεις»  και  έθεσε ως κεντρικό πρόταγμα το θέμα της Δίκαιης Μετάβασης  για την οποία τόνισε πως όταν «μιλούσαμε το 2014 ο λόγος μας θεωρήθηκε σχεδόν υβριστικός.  Σήμερα  όλοι  σπεύδουν να τον μιμηθούν και να τον οικειοποιηθούν. Μάλιστα δημιουργήθηκε πλέον και δημοτική παράταξη με την ονομασία που κάποτε διακωμωδούσαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι: «Μετάβαση».

Ο κ. Ιωαννίδης έκανε λόγο για «μνημειώδη ολιγωρία του πολιτικού συστήματος της περιοχής  να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να παραδεχτεί ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την αποβιομηχάνιση, χωρίς κανένα «σωσίβιο», χωρίς κανένα σχέδιο» σημειώνοντας πως «εμείς θέσαμε σε συνεργασία με το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων το θέμα της Μεταλιγνιτικής Εποχής στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου σε εθνικό επίπεδο, δημιουργήσαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που θα χρηματοδοτεί τις ενεργειακές περιοχές αρχικά με 30.000.000€ ετησίως και προκαλέσαμε και τελικά καταφέραμε να ενταχθεί η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στο ευρωπαϊκό δίκτυο Coal Platform που προετοιμάζει και στηρίζει τις περιοχές σε αποβιομηχάνιση.Όλα αυτά που το 2014 φάνταζαν ακτιβισμοί και ρομαντικοί βερμπαλισμοί, σήμερα… έγιναν πραγματικότητα».

Ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε πως «είμαστε περήφανοι για την βιομηχανική μας κληρονομιά και τους ανθρώπους που την δημιούργησαν με μόχθο. Η λιγνιτική παραγωγή στήριξε την εθνική οικονομία για πάνω από μισό αιώνα. Κι αυτό καθιστά το θέμα της Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας Εθνικό Ζήτημα.

Γι’ αυτό ζητάμε από τους εκπροσώπους του κοινοβουλίου και του ευρωκοινοβουλίου, από όλους όσους νομοθετούν για τον εθνικό, αλλά και τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό, από όλα τα κόμματα να καταθέσουν τώρα τις απόψεις και προτάσεις τους.  Αλλά απαιτούμε και την δική τους δέσμευση πως θα υπερασπιστούν και αυτοί μαζί μας το μέλλον της Κοζάνης.  Ότι θα στηρίξουν τη Δυτική Μακεδονία, όπως η Δυτική Μακεδονία στήριξε τη χώρα.  Αυτό είναι το Δίκαιο»!

 

 

Μοιραστείτε την είδηση