Η αρχειακή συλλογή παραδόθηκε στην ΚΔΒΚ με σκοπό την ψηφιοποίηση και διάθεσή της σε κοινό και ερευνητές
Στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης (ΚΔΒΚ), πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, η επίσημη παραλαβή της πολύτιμης αρχειακής συλλογής του Κοζανίτη συγγραφέα και ερευνητή Θεοφάνη Πάμπα. Η δωρεά, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, αφορά σπάνια βιβλία, έγγραφα και αρχειακό υλικό που συγκεντρώθηκαν με επίπονη ερευνητική προσπάθεια, αποσκοπώντας στην ανάδειξη της ιστορίας των Ελλήνων στην Κεντρική Ευρώπη, με έμφαση στη Δυτική Μακεδονία.
Η συλλογή αυτή, που καταλαμβάνει 62 κιβώτια, περιλαμβάνει 44 αρχειακούς φακέλους και 18 κιβώτια με φωτοαντίγραφα μεγάλου μεγέθους, προερχόμενα από δημόσια και ιδιωτικά αρχεία. Τα τεκμήρια που περιλαμβάνονται αφορούν, μεταξύ άλλων, αντίγραφα διαθηκών, έγγραφα απογραφής καταληφθεισών περιουσιών, καθώς και εμπορικά και δικαστικά έγγραφα από τη Βιέννη και άλλες πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης. Στη συλλογή περιλαμβάνονται επίσης βιβλία γεννήσεων, γάμων και θανόντων, καταχωρήσεις σε κτηματολογικά βιβλία, χάρτες, φωτογραφίες καθώς και απογραφές πληθυσμού του 18ου αιώνα στην πόλη της Βιέννης.
Το υλικό ασφαλίστηκε με τη φροντίδα ειδικής εταιρείας και μεταφέρθηκε στην ΚΔΒΚ για να καταγραφεί, ψηφιοποιηθεί και τεκμηριωθεί στο σύστημα αρχειακής περιγραφής (Atom) της βιβλιοθήκης. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, το αρχείο θα είναι διαθέσιμο στους ερευνητές και το κοινό, προσφέροντας σημαντική παρακαταθήκη για την κατανόηση της ελληνικής παρουσίας στην Κεντρική Ευρώπη.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Θεοφάνης Πάμπας τόνισε την αγάπη του για την πατρίδα του και την αφοσίωσή του στην καταγραφή της ιστορίας των Ελλήνων στο εξωτερικό.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης, εξέφρασε την βαθιά του ευγνωμοσύνη και τον ενθουσιασμό για τη δωρεά του Θεοφάνη Πάμπα στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη. «Η δωρεά αυτή αποτελεί μεγάλη τιμή για την πόλη μας και για όλους μας», ανέφερε ο Δήμαρχος, υπογραμμίζοντας ότι ο Θεοφάνης Πάμπας μπαίνει με αυτόν τον τρόπο στον κύκλο των μεγάλων δωρητών της Βιβλιοθήκης Κοζάνης, κατατάσσοντας τον εαυτό του στους αδιαφιλονίκητους συλλέκτες σπάνιων ευρημάτων.
Ο κ. Κοκκαλιάρης επεσήμανε επίσης τη βαθιά αγάπη του Θεοφάνη Πάμπα για την πατρίδα του και τον ελληνισμό γενικότερα. «Η Κοζάνη, η ιδιαίτερη πατρίδα του, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την έρευνά του και έμεινε αλησμόνητη για εκείνον, παρόλο που έφυγε μικρός για σπουδές και πλέον ζει μόνιμα στη Βιέννη», τόνισε ο Δήμαρχος, προσδιορίζοντας τους αδιάρρηκτους δεσμούς που διατηρεί ο δωρητής με την πόλη του.
«Ο κ. Πάμπας, ο συμπολίτης μας, με τη δουλειά του μας αφηγείται με πλούσια εικονογράφηση τη σχέση των Ελλήνων στους αιώνες και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της παρουσίας των Ελλήνων στην Κεντρική Ευρώπη», συνέχισε, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την αξία αυτής της δωρεάς. «Φάνη, σε ευχαριστώ από καρδιάς. Για εμάς, η δωρεά σου είναι ανεκτίμητης πνευματικής, ερευνητικής και ιστορικής αξίας και αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές της πόλης μας», δήλωσε ο κ. Κοκκαλιάρης.
Ο Δήμαρχος έκλεισε την τοποθέτησή του, επισημαίνοντας πως η δωρεά αυτή αποτελεί για τους ίδιους ένα πραγματικό «στοίχημα»: «Είναι στοίχημα για εμάς πραγματικά να μπορέσουμε να αναδείξουμε όλο αυτό το έργο, το έργο όλων αυτών των ανθρώπων που συνέβαλαν σε αυτή τη συλλογή. Όμως, όλους αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους τιμούμε και να τους αναδεικνύουμε, όχι μόνο με την παράδοση του υλικού, αλλά και με εκδηλώσεις που προγραμματίζουμε για τα επόμενα χρόνια και το επόμενο διάστημα», υπογράμμισε.
Ο κ. Πάμπας, με τη σειρά του, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που συνάντησε κατά τη διάρκεια της ερευνητικής του διαδικασίας, ιδιαίτερα λόγω της γλώσσας του αρχειακού υλικού, που είναι κυρίως γερμανική. «Μπορώ και διαβάζω κείμενα από το 15ο αιώνα, αλλά χρειάζεται ειδικός άνθρωπος για να τα μελετήσει, καθώς ορισμένα είναι γραμμένα με τρόπο που τα καθιστά εξαιρετικά δύσκολα να τα κατανοήσει και να τα αναλύσει κάποιος», δήλωσε ο ίδιος. Παρά τις δυσκολίες, ο Θεοφάνης Πάμπας τόνισε τη σημασία του ότι το αρχειακό υλικό τελικά έφτασε στην Κοζάνη και πιστεύει ότι θα συμβάλει στην πλουσιοπάροχη καταγραφή της τοπικής ιστορίας. «Το σημαντικό είναι ότι έχουν φτάσει εδώ και νομίζω ότι θα πλουτίσει η τοπική ιστορία με σωστά τεκμήρια. Στην συλλογή αυτή έδωσα ιδιαίτερη έμφαση στους Δυτικομακεδόνες και στους Κοζανίτες», πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συλλογή του για την περιοχή μας.
Η Διευθύντρια της ΚΔΒΚ, Ιωάννα Στεργιοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης καθώς και η Αναπληρώτρια Προϊστάμενη του Τμήματος Αρχείων, Μουσείων και Πινακοθηκών, Ελένη Μαργαρίτη, επισήμαναν τη σημασία της συλλογής για την έρευνα και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Επίσης, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ψηφιοποίηση και τη μελλοντική διάθεση του υλικού, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τις επόμενες γενιές.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr