Στην Κοζάνη από χθες ο επικεφαλής της DG Regio για Ελλάδα Κύπρο

2 Min Read

Στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης και συγκεκριμένα στην Πτολεμαΐδα βρέθηκε χθες ο επικεφαλής της DG REGIO για Ελλάδα και Κύπρο. Ο Κάρστεν Ράσμουσεν ξεκίνησε τη διήμερη επίσκεψή του στην περιοχή από το ΕΚΕΤΑ, όπου ενημερώθηκε για το πάρκο υδρογόνου που θα γίνει στην περιοχή της ΑΕΒΑΛ, την πιλοτική μονάδα ΣΗΘΥΑ κελιού καυσίμου και ΑΠΕ με χρήση υδρογόνου, η οποία θα καλύψει σε ενέργεια και θερμότητα το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, τις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ και το Κέντρο Διημέρευσης του Δήμου Εορδαίας.

Ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στη Δυτική Μακεδονία στο πλαίσιο της χρήσης του υδρογόνου, ενώ ζήτησε να μάθει πότε θα ολοκληρωθεί το έργο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει την περιοχή να βρεθεί στην πρωτοπορία της ανάπτυξης των σχετικών τεχνολογιών.

Σήμερα ο κ. Ράσμουσεν θα συμμετέχει στις εργασίες της 2ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματός «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027 που πραγματοποιούνται στην Κοζάνη, παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών της Κομισιόν, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση.

 

Τι δήλωσε ο κ. Ράσμουσεν σε αποκλειστική συνέντευξη στο «Χ»

Ωστόσο, η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι ο χρόνος. Καθώς η απολιγνιτοποίηση ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια και οι συνέπειες είναι ήδη εμφανείς στην περιοχή, είναι ζωτικής σημασίας περισσότερο από ποτέ να αξιοποιηθεί γρήγορα όλη η διαθέσιμη χρηματοδότηση, προκειμένου να διαφοροποιηθεί η οικονομία της περιοχής, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να παραμείνουν οι ταλαντούχοι νέοι στην περιοχή. Αυτό θα γίνει με την ταχεία ανάπτυξη των στρατηγικών έργων, όπως οι δύο πρώτοι θύλακες της Ζώνης Καινοτομίας και η στήριξη που παρέχεται στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις μεγάλες επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για την περιοχή.

Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων, καθώς αυτές οι κρίσιμες επενδύσεις θα καθορίσουν τη μελλοντική περιφερειακή ανάπτυξη.

Αυτή τη στιγμή είναι μια δοκιμαστική εγκατάσταση, μια ερευνητική εγκατάσταση που τίθεται επί τάπητος, ξεκινώντας από ένα μέγα φωτοβολταϊκό μόνωσης και τροφοδοσίας μόνωσης.

Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση