Στην Κοζάνη αύριο η συγγραφέας Σοφία Νικολαϊδου

4 Min Read

Παρουσιάζει στις 7 το τελευταίο της βιβλίο «VOR Πέρα από το νόμο»

Στην Κοζάνη θα βρεθεί αύριο Κυριακή 19 Ιουνίου η συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου, η οποία θα παρουσιάσει το νέο της μυθιστόρημα «VOR πέρα από το νόμο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο». Η παρουσίαση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία στο πλαίσιο του 2ου φεστιβάλ βιβλίου.

- Advertisement -

Στην εκδήλωση η συγγραφέας θα συζητήσει με τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας μας Σωκράτη Μουτίδη και την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει ο φιλόλογος Γιώργος Πελεκούδας. Αμέσως μετά η συγγραφέας θα υπογράψει βιβλία και θα συνομιλήσει με το κοινό.

Λίγα λόγια το VOR

Οι Vory V Zakone είναι µια εγκληµατική οργάνωση που απλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Όταν η Σοβιετική Ένωση έσπασε σε κοµµάτια, στη Μόσχα οι Βόρι έγιναν οι νέοι Ροµανόφ. Έχτισαν µια αυτοκρατορία µε γερανούς, πετρελαιοπηγές και καλάσνικοφ.

Όταν ο Πατερούλης της φατρίας αποφασίζει να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στη Θεσσαλονίκη, η Ασφάλεια της πόλης αρχίζει δουλειά. Μια ομάδα αστυνομικών τους καταδιώκει. Τα στοιχεία µμοιάζουν µε ρώσικες κούκλες. Η αλήθεια κρύβεται πίσω από πολλά πέπλα, τραβούν το ένα, πέφτουν πάνω στο άλλο κι αυτό µμοιάζει να µην τελειώνει. Ο Vor V Zakone µπορεί να κολυμπήσει σε μια θάλασσα από ψέματα και να εξαφανιστεί.

Παλιά, όταν η εφημερίδα ήταν η πρώτη σε πωλήσεις και η υπογραφή του είχε κάποια σημασία, κανείς δεν διανοούνταν να τον πρεσάρει. Τότε ο Λεβ ήταν βασιλιάς, ο µόνος που είχε καταφέρει να βγάλει µιαν άκρη µε τις απαγωγές των Γάλλων στην Τσετσενία. Έπιανε θέματα που έκαιγαν, οι λέξεις του ήταν λάµες, είχε τον τρόπο του να ανακαλύπτει τα στοιχεία, να τα αναλύει, να τα κάνει συναρπαστικά. Όμως ήταν και άλλες εποχές, ο κόσμος διάβαζε τότε ακόμα βιβλία και οι άνθρωποι νοιάζονταν. Ο Λεβ ταξίδευε παντού µε ένα σακίδιο και το ίδιο χιλιοφορεμένο τζιν παντελόνι. Η ζωή ήταν γεμάτη εκπλήξεις και σκαμπανεβάσματα κι εκείνος ένιωθε ότι μπορεί να κάνει τα πάντα.

Ποια είναι η Σοφία Νικολαϊδου

Η Σοφία Νικολαΐδου έχει εκδώσει μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, μελέτες και μεταφράσεις. Το μυθιστόρημά της «Χορεύουν οι ελέφαντες» (Μεταίχμιο, 2012) μεταφράστηκε στα αγγλικά και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Melville House. Το μυθιστόρημά της «Απόψε δεν έχουμε φίλους» (Μεταίχμιο, 2010) μεταφράστηκε στα εβραϊκά και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Kester Books. Για το βιβλίο αυτό τιμήθηκε με το Athens Prize for Literature 2010. Το βιβλίο της «Καλά και σήμερα: Το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος» (Μεταίχμιο, 2015) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας ως έργο που προάγει τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο επίσης κυκλοφορεί το μυθιστόρημά της «Στο τέλος νικάω εγώ» (2017). Το 2020 κυκλοφόρησε «το Χρυσό Βραχιόλι» (Μεταίχμιο) και αμέσως μετά το «VOR Πέρα από το νόμο». Από το 1992 ως το 2018 εργάστηκε ως φιλόλογος σε σχολείο. Από το 2019 Διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Θένια Βασιλειάδου  xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση