Στην Κοζάνη δέκα Πολωνοί εκπαιδευτικοί με το πρόγραμμα Erasmus

6 Min Read

Στόχος να επισκεφθούν σχολικές μονάδες και να δουν στην πράξη την λειτουργία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος

 Δέκα εκπαιδευτικοί από την πόλη Μπιαλιστόκ της Πολωνίας, βρίσκονται από εχθές στην Κοζάνη, στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus, το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από την εθνική μονάδα συντονισμού της Πολωνίας. Το κλιμάκιο των εκπαιδευτικών θα πραγματοποιήσει επισκέψεις και συναντήσεις με τη σχολική κοινότητα μέχρι τις 7 Μαϊου.

Ο «σύνδεσμος» του Erasmus στην περιοχή, είναι η υπεύθυνη προώθησης εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας Ευαγγελία Τριανταφύλλου, την οποία συναντήσαμε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης κατά την πρώτη συνάντηση του γκρουπ. Η κ. Τριανταφύλλου εξήγησε στο κλιμάκιο το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα.

Η υπεύθυνη προώθησης εκπαίδευσης Erasmus της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας Ευαγγελία Τριανταφύλλου

«Οι εκπαιδευτικοί έρχονται εδώ για παρακολούθηση εργασίας, αυτό σημαίνει ότι θα επισκεφθούν σχολικές μονάδες, θα μπουν μέσα στην τάξη για να παρακολουθήσουν πως γίνεται το μάθημα, θα πάρουν μια εικόνα για το πως είναι τα σχολικά εγχειρίδια, ποια μεθοδολογία ακολουθούν οι εκπαιδευτικοί, τι μαθήματα διδάσκονται στα σχολεία και με ποιον  τρόπο γίνεται η διδασκαλία. Θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με εκπαιδευτικούς, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες για τη διδασκαλία, τη συμπεριφορά των μαθητών, το πως αντιμετωπίζει ο καθένας από αυτούς διάφορα προβλήματα που προκύπτουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τριανταφύλλου.

Η εκπαιδευτικός Joanna Marko

Μια εκ των εκπαιδευτικών, η Joanna Marko μιλώντας στον «Χ» ανέφερε πως ήταν η δεύτερη επίσκεψη της στην πόλη της Κοζάνης με το πρόγραμμα Erasmus. Η πρώτη ήταν το 2022 όταν είχε επισκεφθεί την περιοχή με μαθητές της. Η ίδια δήλωσε «ερωτευμένη» με την πόλη της Κοζάνης, την ελληνική κουλτούρα, τη ζεστασιά των ανθρώπων, το φαγητό, τον καιρό αλλά και τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό που έχουν τα ελληνικά σχολεία. Εξέφρασε την επιθυμία να εργαστεί σε σχολείο στην Ελλάδα καθώς της αρέσει το εκπαιδευτικό σύστημα και θεωρεί πως βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο. «Είναι σαν ένα όνειρο μου το να μπορέσω να δουλέψω εδώ. Θα ήθελα πάρα πολύ αν δεν μπορέσω να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα, να μπορέσω να συνεργαστώ με κάποιο σχολείο στην Κοζάνη, με ανταλλαγή μαθητών. Θα ήταν υπέροχο κάτι τέτοιο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ένα ακόμη στοιχείο που την γοήτευσε στην πόλη είναι το ότι υπάρχουν πολλά όμορφα πάρκα κοντά στα σχολεία, αλλά και οι εκκλησίες καθώς η ίδια δουλεύει σε ένα Ορθόδοξο σχολείο. «Το να πηγαίνεις για καφέ ή φαγητό στο κέντρο της πόλης και να βλέπεις δίπλα σου μια εκκλησία είναι μαγικό» είπε η Joanna, αναφερόμενη στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου.

 

Οι διαφορές στα εκπαιδευτικά συστήματα Πολωνίας – Ελλάδας

Οι διαφορές στο εκπαιδευτικό σύστημα της Πολωνίας με αυτό της Ελλάδας, είναι αρκετές καθώς όπως εξηγεί η Joanna, τα παιδιά στην Ελλάδα αρχίζουν την εκπαίδευση τους στα πέντε ενώ στην Πολωνία στα επτά τους χρόνια. «Στην Πολωνία δεν έχουμε Γυμνάσια. Υπήρχε μια περίοδος όπου είχαμε αλλά καταργήθηκαν» τονίζει. Υπάρχει μόνο το δημοτικό σχολείο όπου τα παιδιά πηγαίνουν για οκτώ χρόνια και στη συνέχεια πηγαίνουν στο Λύκειο για τέσσερα χρόνια ή σε άλλες σχολές που τους δίνουν την ευκαιρία να έχουν ένα συγκεκριμένο επάγγελμα στη συνέχεια. Μετά τα τέσσερα χρόνια του Λυκείου τα παιδιά πλέον, μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους, αν το επιθυμούν σε κάποιο Πανεπιστήμιο» ανέφερε.

Μια ακόμη διαφορά που σημείωσε είναι στο ωράριο. Στην Πολωνία τα μαθήματα ξεκινούν στις 8 και τελειώνουν στις 4:30 το απόγευμα. «Αυτό δεν δίνει τη δυνατότητα να παίξουν, να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα, μαθήματα ξένων γλωσσών, να έχουν χρόνο για τον εαυτό τους ή να κάνουν κάποιες δραστηριότητες εκτός σχολείου» τόνισε.

 

Εντυπωσιασμένοι από την Δημοτική Βιβλιοθήκη

Οι Πολωνοί εκπαιδευτικοί δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και τους θησαυρούς που κρύβει στα αρχεία της. Η αναπληρώτρια προϊσταμένη του τμήματος αρχείων – μουσείων και πινακοθηκών – βιβλιοθηκονόμος Ελένη Μαργαρίτη, ξενάγησε τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν με την ποικιλία των βιβλίων και εγγράφων της βιβλιοθήκης καθώς και με τη σπουδαιότητα τους. Στο τέλος της ξενάγησης η κ. Μαργαρίτη τους ανέφερε δύο ιστορίες για την περιοχή που τους συγκίνησαν.

Οι εκπαιδευτικοί μαζί με την κ. Τριανταφύλλου θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις, τις επόμενες ημέρες, σε Δημοτικά και Γυμνάσια της Κοζάνης, ώστε να μπορέσουν να δουν και στην πράξη πως γίνεται το μάθημα στα ελληνικά σχολεία, να μπουν μέσα στις αίθουσες και να μιλήσουν με παιδιά και συναδέλφους τους. Η ξενάγηση θα συνεχιστεί και σε διάφορους χώρους στην πόλη μας όπως είναι το Δημαρχείο της Κοζάνης, μουσεία κ.α. Επίσης θα επισκεφθούν τις επόμενες ημέρες την πόλη και τα σχολεία της Καστοριάς και της Σιάτιστας. Νέο γκρουπ Πολωνών εκπαιδευτικών θα επισκεφθεί την Κοζάνη από τις 3 έως και τις 14 Μαϊου.

 

Θένια Βασιλειάδο-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση