Στην Κοζάνη η 5η Νοσηλευτική Διημερίδα Δυτικής Μακεδονίας

7 Min Read

Περισσότερες από 400 οι συμμετοχές

Η «καρδιά» των επαγγελματιών υγείας θα χτυπήσει στην Κοζάνη, καθώς η 5η Νοσηλευτική Διημερίδα Δυτικής Μακεδονίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Η διοργάνωση, από τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του Γ.Ν. Κοζάνης «Μαμάτσειο» σε συνεργασία με τις νοσηλευτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας, θα καλύψει σημαντικά θέματα σχετικά με το σύγχρονο ρόλο του νοσηλευτή στην υγειονομική περίθαλψη, προσφέροντας στους συμμετέχοντες μια σφαιρική εικόνα των νέων προκλήσεων και εξελίξεων στον τομέα της νοσηλευτικής.

Η διημερίδα θα περιλαμβάνει στρογγυλά τραπέζια με συζητήσεις γύρω από τις τρέχουσες προκλήσεις στον τομέα της νοσηλευτικής, διαλέξεις από κορυφαίους και καταξιωμένους επιστήμονες της υγείας, θέματα ειδικού ενδιαφέροντος όπως η Ψηφιακή Υγεία και η Τεχνητή Νοημοσύνη, κλινικά φροντιστήρια, παρέχοντας στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να αναπτύξουν πρακτικές δεξιότητες σε διάφορους τομείς, καθώς και ελεύθερες και ηλεκτρονικά αναρτημένες ανακοινώσεις που θα αναδείξουν τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα.

Η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης «Μαμάτσειο» Μαλαματή Καλώτα

Η Πρόεδρος της διημερίδας και Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης «Μαμάτσειο» Μαλαματή Καλώτα, μιλώντας στο «Χ» τόνισε πως ο στόχος της διοργάνωσης είναι να προωθηθεί η ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στους νοσηλευτές, ενώ παράλληλα να αναδειχθεί η σημασία του νοσηλευτικού επαγγέλματος στον απαιτητικό τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. «Η νοσηλευτική διημερίδα περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, δέκα κλινικά φροντιστήρια που μπορούν να παρακολουθήσουν όχι μόνο νοσηλευτές αλλά και άλλοι επαγγελματίες υγείας, καθώς καλύπτει θέματα ψηφιακής υγείας, ψηφιακού μετασχηματισμού, ψηφιακής καινοτομίας καθώς και ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην αύξηση της επιστημονικής γνώσης και στη συνεργασία ανάμεσα στους συναδέλφους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα κύρια θέματα της διημερίδας περιλαμβάνουν την Πληροφορική Υγείας και Ψηφιακή Υγεία (Τεχνητή Νοημοσύνη), τη Νοσηλευτική Λοιμώξεων, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την Υγιεινή και Ασφάλεια της εργασίας, την Οργάνωση και Διοίκηση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, τη Νοσηλευτική Εκπαίδευση, την Επείγουσα και Εντατική Νοσηλευτική, καθώς και τη Παθολογική, Χειρουργική, Παιδιατρική, Καρδιολογική Νοσηλευτική, τη Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας και τη Νοσηλευτική & Μαιευτική.

Οι εφαρμογές της ψυχικής υγείας στο χώρο του ιατρικού φακέλου, η χρήση του σύγχρονου εξοπλισμού στα νοσοκομεία, η εφαρμογή πρωτοκόλλων και η συνεχής εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας είναι μόνο μερικά από τα θέματα που ξεχωρίζουν στη 5η Νοσηλευτική Διημερίδα Δυτικής Μακεδονίας. Αυτά τα θέματα αναμένεται να προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες στους συμμετέχοντες, αναδεικνύοντας τη σημασία της καινοτομίας και της εξειδίκευσης στον τομέα της υγειονομικής φροντίδας.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο της 5ης Νοσηλευτικής Διημερίδας Δυτικής Μακεδονίας είναι η συμμετοχή του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κοζάνης, το οποίο θα προσφέρει ένα θεατρικό δρώμενο. Αυτή η πρωτοβουλία προσθέτει μια δημιουργική διάσταση στην εκδήλωση, ενισχύοντας την πολιτιστική ατμόσφαιρα και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή όχι μόνο των επαγγελματιών υγείας αλλά και του ευρύτερου κοινού.

Οι αιτήσεις συμμετοχής έχουν ήδη ξεπεράσει τις 400, όπως ανέφερε η κ. Καλώτα, με τη διημερίδα να αναμένεται να προσελκύσει επαγγελματίες υγείας αλλά και απλούς πολίτες, όχι μόνο από τη Δυτική Μακεδονία και τις όμορες περιοχές, αλλά και από διάφορες γωνιές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την κ. Καλώτα, τις μεγαλύτερες ανάγκες για εκσυγχρονισμό στο νοσηλευτικό τομέα εντοπίζουμε στον ιατροτεχνικό εξοπλισμό, τις αλλαγές στον τρόπο παρακολούθησης των ιατρικών και νοσηλευτικών παρεμβάσεων, οι οποίες πλέον τεκμηριώνονται μέσω των νοσηλευτικών και ιατρικών πρωτοκόλλων, και στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση του προσωπικού. Η τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη νοσηλευτική, βοηθώντας στην ομαδοποίηση των πληροφοριών των ασθενών, στην καλύτερη αξιοποίηση των δεδομένων και στην εξοικονόμηση χρόνου για τους νοσηλευτές. Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να έρθει εις βάρος της ανθρώπινης επαφής, η οποία παραμένει κρίσιμη για την αποτελεσματική φροντίδα και την παροχή υπηρεσιών με επίκεντρο τον ασθενή.

Σημαντικό είναι ότι τα πιστοποιητικά συμμετοχής θα χορηγηθούν στους συμμετέχοντες μετά την ολοκλήρωση της διημερίδας, με επιπλέον πιστοποιητικά για όσους συμμετέχουν στα κλινικά φροντιστήρια. Η διημερίδα μοριοδοτείται από την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) με 10 μονάδες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, ενώ τα κλινικά φροντιστήρια θα προσφέρουν επιπλέον μονάδες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, 1 μονάδα για τα δίωρα και 2 μονάδες για τα τρίωρα.

Η διημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της 3ης Υ.ΠΕ., της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ), ενώ είναι συνδιοργάνωση με το Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Ψηφιακής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Σημαντικό και κρίσιμο, σύμφωνα με τη Μαλαματή Καλώτα, είναι όχι μόνο ο εκσυγχρονισμός του νοσηλευτικού τομέα, αλλά κυρίως η συνεχής εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας. Η διαρκής κατάρτιση και η απόκτηση νέων δεξιοτήτων είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική ανταπόκριση στις συνεχώς εξελισσόμενες ανάγκες του υγειονομικού τομέα, επιτρέποντας στους επαγγελματίες να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και να προσαρμόζονται στις νέες τεχνολογίες και προσεγγίσεις της υγειονομικής φροντίδας.

«Είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε πάνω στην εκπαίδευση των νέων νοσηλευτών και να τους δώσουμε κίνητρα ώστε να παραμείνουν στο νοσηλευτικό κλάδο, διότι οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ δύσκολες και απαιτητικές. Η στόχευση είναι να ενισχύσουμε τη δυναμική της επιστημονικής κοινότητας, να προάγουμε την επαγγελματική ανάπτυξη των νοσηλευτών, να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας και να βελτιώσουμε την ποιότητα της νοσηλευτικής φροντίδας», τόνισε η κ. Καλώτα και κατέληξε λέγοντας πως με τη διημερίδα επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο για ουσιαστική εξέλιξη στον τομέα της υγείας. Η ανάγκη για κίνητρα και υποστήριξη είναι κρίσιμη για να ενισχυθεί η παραμονή των νέων νοσηλευτών στον κλάδο, διασφαλίζοντας την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και την ανάπτυξη του νοσηλευτικού τομέα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση