Στην Κοζάνη το 1ο φόρουμ διαλόγου με θέμα την κλιματική κρίση και την πράσινη μετάβαση

6 Min Read

Παρουσιάστηκε η δράση «JustReDi»

Το 1ο φόρουμ διαλόγου με θέμα την κλιματική κρίση και την πράσινη μετάβαση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Το φόρουμ διοργανώθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Ανθεκτικότητα, συμπερίληψη, και ανάπτυξη: Προς μια δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των ελληνικών περιφερειών» (JustReDI) και παρουσιάστηκαν οι στόχοι της, ενώ παράλληλα διοργανώθηκε συνάντηση με τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς σχετικά με την κλιματική κρίση και την αναγκαία ενεργειακή μετάβαση, συζητήθηκαν ανάλογες δράσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί έως σήμερα, προβλήματα που έχουν ανακύψει, και διατυπώθηκαν προτάσεις για τη βέλτιστη ενεργειακή μετάβαση.

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος σειράς δράσεων δημοσιότητας με σκοπό την ενημέρωση και τον διάλογο με κοινωνικούς εταίρους και πολίτες των περιφερειών για θέματα που αφορούν τις κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και του ψηφιακού μετασχηματισμού όπως είναι η ενεργειακή φτώχεια, η περιβαλλοντική δικαιοσύνη, η ψηφιακή ωριμότητα επιχειρήσεων, νοικοκυριών, της περιφερειακής, τοπικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης και οι πράσινες και ψηφιακές επαγγελματικές δεξιότητες.

«Εδώ και τέσσερα χρόνια στην περιφέρεια μας, μαθαίνουμε και ζούμε τη μετάβαση ενώ δίνουμε τα φώτα μας και σε άλλες περιφέρειες που ετοιμάζονται για αυτή. Το πρότζεκτ της μετάβασης έχει χάσει προ πολλού τον αμιγώς ενεργειακό του χαρακτήρα καθώς δεν μιλάμε για μια απλή αντικατάσταση της λιγνιτικής δραστηριότητας από φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά για ένα αναπτυξιακό επενδυτικό πρότζεκτ που περιλαμβάνει όλο το φάσμα των αρωγών για να υπάρξει διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης της περιοχής μας» σημείωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης και συνέχισε λέγοντας πως η μετάβαση πρέπει πάνω από όλα να έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, δίνοντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας ενώ στάθηκε και στα λόγια του πρωθυπουργού που είχε αναφέρει πως δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ένα Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης χωρίς την έντονη εμπλοκή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. 

Παρουσιάστηκε η δράση «JustReDi» από τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του έργου καθηγητή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών κ. Νίκο Δεμερτζή. Το έργο ανταποκρίνεται στους 17 στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης και το αντικείμενο του έχει να κάνει με τη συστηματική καταγραφή απόψεων του ευρύτερου κοινού, την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης στην Ελλάδα, την παροχή τεχνολογικών λύσεων και εργαλείων που να υποστηρίζουν προτάσεις πολιτικών (data driven policy making), και περιεχόμενα των δημόσιων πολιτικών όσον αφορά τις θετικές επιρροές και τις αρνητικές επιπτώσεις των μεταβάσεων σε άτομα και νοικοκυριά στις επιχειρήσεις και την οικονομία εν γένει σε διαδικασίες σχεδιασμού και εφαρμογής τομεακών πολιτικών , ώστε ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη μετάβαση να συντελεστούν με όρους δικαιοσύνης, ανθεκτικότητας, βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συμπερίληψης. Ο κ. Δεμερτζής υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα περίπλοκο έργο που περιέχει 21 ενότητες εργασίας και 80 παραδοτέα με επίσημη ημερομηνία λήξης τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2025.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης υπογράμμισε πως θα χρειαστεί συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων και η συμμετοχή των πολιτών για να γίνει σωστά και δίκαια η μετάβαση. Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος κ. Πολυτίμη Φαρμάκη ανέπτυξε την κατάσταση της Δυτικής Μακεδονίας κατά την περίοδο της πράσινης μετάβασης αναφέροντας την ανεργία που για το 2022 ήταν στο 17,4%, τον ΑΕΠ που για το 2009 – 2020 ήταν στο 35% και υπολείπεται κατά 17% του μέσου όρου της χώρας και την πληθυσμιακή συρρίκνωση που ήταν στο 10,1% και στάθηκε στο όραμα της περιφερειακής αρχής για την περιοχή. 

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. κ. Ιωάννης Καλδέλης μίλησε για την πράσινη μετάβαση, το περιβάλλον, το ενεργειακό κόστος, την ενεργειακή ασφάλεια, τις συνέπειες και τη διαχρονική θέση της Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον ίδιο σκοπός της συνάντησης ήταν να καταγραφούν τα προβλήματα που προέκυψαν ώστε να μειωθεί η κλιματική κρίση στην Ελλάδα, χωρίς να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας. «Η Δυτική Μακεδονία είναι μια περιφέρεια που έχει στηρίξει στο παρελθόν την ελληνική οικονομία μέσω της λιγνιτοπαραγωγής και είναι κρίσιμο να υποστηριχθεί τώρα που βρισκόμαστε σε μια φάση απανθρακοποίησης, να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας, να μειωθεί το brain drain, να μη μειωθεί ο πληθυσμός και να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο της Περιφέρειας. Η συμμετοχή του λιγνίτη ξαφνικά κατρακύλησε από το 70% που ήταν το ’90 σε κάτω από το 10%, η τόσο γρήγορη και απότομη πτώση δεν ήταν λογικό να προκαλέσει ζημιά στην οικονομία της περιοχής; Γιατί δεν αντιδράσατε σε αυτό;» τόνισε ο κ. Καλδέλης.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών και διευθυντής του Ινστιτούτου Ενεργειακής Μετάβασης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Λευτέρης Τοπάλογλου ανέφερε πως το Πανεπιστήμιο παρουσίασε την πρωτοβουλία που πήρε το Ινστιτούτο ως απάντηση στη μεγάλη πρόκληση της «δραστικής» μετάβασης που βιώνει η περιοχή μας. Το πανεπιστήμιο θα συστήσει ένα παρατηρητήριο δίκαιης μετάβασης που θα παρέχει επιστημονική υποστήριξη στους φορείς που λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις πάνω σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μετάβαση, ώστε οι αποφάσεις αυτές να στηρίζονται πάνω σε επιστημονικά δεδομένα, μεθοδολογίες και θα παρέχουν λύσεις προκειμένου να έρχονται αποτελέσματα που θα συμφωνούν με τους προδιαγεγραμμένους στόχους.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση