Στην πόλη της Κοζάνης δέκα μαθητές και τέσσερις εκπαιδευτικοί από την Πολωνία

7 Min Read

Συνεργάστηκαν με το 13ο Δημοτικό και το Δημοτικό Χ. Μεγδάνη

Στην πόλη μας για δέκα ημέρες βρέθηκαν δέκα μαθητές και τέσσερις εκπαιδευτικοί από την πόλη Μπιαλιστόκ της Πολωνίας. Κατά τη διάρκεια της μαθητικής κινητικότητας και του προγράμματος «Meet Cultures and Make Friends» συνεργάστηκαν με το 13ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης και το Δημοτικό Σχολείο Χαρισίου Μεγδάνη. Στρατηγικός εταίρος του έργου είναι Δήμος Μπιαλιστόκ της Πολωνίας.

- Advertisement -

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με το Saint Cyril and Methodius Non Public Primary School in Bialystok, όταν τους δέχθηκαν στην πόλη μας για να κάνουν παρακολούθηση εργασίας σε ελληνικά σχολεία αλλά και για τη δική τους μαθητική κινητικότητα και επίσης όταν είχαν έρθει κάποιοι εκπαιδευτικοί ενώ το γκρουπ των μαθητών ήταν διαφορετικό. 

Σε εκείνη τη φάση είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ελληνικές σχολικές μονάδες και να αρχίσουν κάποιες συνεργασίες με τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς στην περιοχή μας.  Φέτος, συνεργάστηκαν με τα δύο δημοτικά σχολεία της πόλης μας, δημιουργήθηκαν μικτές ομάδες μαθητών και συμμετείχαν από κοινού σε δραστηριότητες με τους Έλληνες μαθητές ενώ πραγματοποίησαν από κοινού επισκέψεις στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Βελβεντό και στον Πόλο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας Κοζάνης. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος δόθηκε έμφαση στην προβολή των πολιτισμών των δύο χωρών και οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα εκατέρωθεν να αντιληφθούν και να μάθουν πράγματα για τους πολιτισμούς των δύο χωρών, για την τοπική ιστορία και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις πάνω σε αυτά. 

Η υπεύθυνη προώθησης του προγράμματος Erasmus της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, Ευαγγελία Τριανταφύλλου

«Η χαρά μας είναι ιδιαίτερα μεγάλη, γιατί δημιουργήσαμε το έδαφος ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί αυτή η συνεργασία και να διευρυνθεί μέσα από μελλοντικές συνεργασίες, όπως είναι η φετινή» υπογράμμισε η υπεύθυνη προώθησης του προγράμματος Erasmus της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, Ευαγγελία Τριανταφύλλου. Επίσης στάθηκε στον πολύ σημαντικό ρόλο της Περιφερειακής Διεύθυνσης η οποία κάθε χρόνο υποβάλλει διαπιστευμένα σχέδια κινητικότητας, για τις σχολικές μονάδες της περιοχής έτσι ώστε να γνωρίσουν το πρόγραμμα, τις δυνατότητες και τις προοπτικές που ανοίγονται στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, μέσω του προγράμματος Erasmus. «Για εμάς είναι πολύ μεγάλη ικανοποίηση να βλέπουμε ότι κάτι που ξεκινάει με μια πολύ μικρή δράση, μπορεί να αναπτυχθεί και να φέρει πάρα πολλά διαφορετικά αποτελέσματα. Όχι μόνο σε επίπεδο εκπαίδευσης αλλά και σε τοπικό επίπεδο, περιφερειακό επίπεδο και επίπεδο πολιτισμού».

Όπως σημείωσε η κ. Τριανταφύλλου, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης «αγκαλιάζει» αυτή την πρωτοβουλία και θέλει να στηρίξει τη μαθητική κινητικότητα των μαθητών των δύο δημοτικών στο επόμενο διαπιστευμένο σχέδιο που υπέβαλαν, έτσι ώστε να λάβουν χρηματοδότηση και να επισκεφθούν την επόμενη χρονιά το σχολείο στην Πολωνία. «Είναι κάτι το οποίο θα έχει και συνέχεια. Δεν είναι η κινητικότητα αυτή καθ’ αυτή και μόνο αυτές οι ημέρες που βρίσκονται εδώ, που είναι το επιστέγασμα όλων των προηγούμενων εργασιών τους. Έχουν εργαστεί πάνω σε αυτό το project όλο τον προηγούμενο χρόνο, γιατί και οι τρεις σχολικές μονάδες συμμετείχαν σε ένα διαδικτυακό project και οι μαθητές είχαν γνωριστεί διαδικτυακά ενώ τώρα γνωρίστηκαν και δια ζώσης» τόνισε η ίδια.

Η εκπαιδευτικός, Joanna Marko

Μια εκ των εκπαιδευτικών, η Joanna Marko που βρίσκεται για τρίτη φορά στην πόλη μας, ανέφερε, εν μέσω άλλων, πως έχει γνωρίσει κάποιους παράγοντες στην τοπική κοινωνία της Κοζάνης με τους οποίους θα μπορούσαν μελλοντικά να διευρύνουν τη συνεργασία τους. Σημείωσε πως είχαν την ευκαιρία να δουν πως μαθαίνουν οι Έλληνες μαθητές, μπήκαν στα σχολεία και τους εντυπωσίασαν τα πειράματα που κάνουν σε επιστημονικά μαθήματα καθώς στην Πολωνία επικεντρώνονται περισσότερο στα βιβλία και μένουν σε θεωρητικό επίπεδο καθώς και η σχέση που έχουν με τους εκπαιδευτικούς.

Κάτι που τους «γοήτευσε» στην πόλη μας είναι το πόσο χαρούμενοι και εγκάρδιοι είναι οι άνθρωποι, το πόσο «ζεστά» τους υποδέχονται αλλά και ο τρόπος που διοργανώνονται οι δραστηριότητες ενώ νιώθουν πολύ όμορφα κάθε φορά που βρίσκονται εδώ και πολύ ευπρόσδεκτοι. «Και τις δύο προηγούμενες φορές που ήρθαμε εδώ, φύγαμε πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι. Μας άρεσε πάρα πολύ η πόλη και οι άνθρωποι, επισκεφθήκαμε πολύ σπουδαία σχολεία και αποφασίσαμε να έρθουμε ξανά. Επειδή είχε τελειώσει το πρόγραμμα Erasmus προσπαθήσαμε να σκεφτούμε κάτι καινούριο για να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τα σχολεία της Κοζάνης. Μαζί με τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Χ. Μεγδάνη, Βασίλη Τρίκο και την υποδιευθύντρια του 13ου Δημοτικού Σχολείου, Λένα Γκαντρή σκεφτήκαμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα και το δουλεύαμε όλη τη χρονιά. Τα παιδιά το χάρηκαν πάρα πολύ, έπαιξαν μαζί, χόρεψαν, έκαναν διάφορες δραστηριότητες μαζί και κυρίως έκαναν φίλους και κράτησαν επαφές. Παρακολουθήσαμε όλοι μαζί πως γίνονται τα μαθήματα σε ένα ελληνικό σχολείο, πως μοιάζουν τα ελληνικά σχολεία και ήταν μια υπέροχη εμπειρία και για τους μαθητές και για εμάς» τόνισε η Τζοάνα. 

Συνέχισε λέγοντας πως προγράμματα σαν αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά γιατί μπορούν να δημιουργηθούν φιλίες, συνεργασίες, να γνωρίσουν τα παιδιά άλλους πολιτισμούς και να γνωρίσουν καλύτερα τους εαυτούς τους. Όπως ανέφερε, τα παιδιά ήταν κατηγορηματικά στο να επισκεφθούν μόνο την Κοζάνη στο μέλλον καθώς πριν βρεθούν στην πόλη μας, έκαναν ένα σύντομο πέρασμα από τη Θεσσαλονίκη. «Οι μαθητές μου είπαν στο μέλλον θέλουν να έρχονται μόνο στη Κοζάνη. Ότι αυτή είναι η τέλεια πόλη, έχει πολύ ωραία μέρη, τους άρεσε ο καιρός, το φαγητό, οι άνθρωποι, ήταν κατενθουσιασμένοι και είπαν ότι ήταν μια υπέροχη εμπειρία. Ήταν απλά η αρχή μιας υπέροχης συνεργασίας η οποία θα συνεχιστεί και στο μέλλον, είτε με αυτό το πρόγραμμα, είτε με άλλα καινούρια».

Η κ. Τριανταφύλλου κατέληξε λέγοντας πως όλοι είναι πάρα πολύ ικανοποιημένοι και τους αρέσει η πόλη της Κοζάνης. «Τους αρέσει γιατί είναι μια φιλόξενη πόλη, με τα ωραία της σημεία όπου μπορούν να κάνουν τη βόλτα τους και να απολαύσουν τον απογευματινό τους περίπατο αλλά βέβαια και όλη αυτή η συνεργασία με τις σχολικές μονάδες της Κοζάνης που είναι πολύ αποτελεσματική, φέρνει πολύ σημαντικά αποτελέσματα και τη βιώνουν πολύ θετικά όλοι όσοι συμμετέχουν».  

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση