Στην προαγωγή του τουρισμού επενδύει το ΕΒΕ Κοζάνης

4 Min Read

Στόχος η αναβάθμιση του κλάδου με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών

Το πρώτο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα από την έναρξη λειτουργίας του πριν από 105 χρόνια υλοποιεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης. Πρόκειται για το πρόγραμμα ΤΟΤΕΜ που εντάσσεται στο πλαίσιο του Erasmus+ με αντικείμενο στην εκπαίδευση και στην επιχειρηματικότητα. 

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Γιάννης Μητλιάγκας, μιλώντας στο «Χ» ανέφερε πως πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια της διοίκησης να αξιοποιεί πλέον όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους και εθνικούς και ευρωπαϊκούς. Αξίζει να σημειωθεί πως ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 400.000 ευρώ. Επικεφαλής εταίρος είναι το ΕΒΕ Κοζάνης με αντικείμενο την ανάδειξη και προώθηση του τουρισμού, μέσα από τη διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος κάθε περιοχής (εθίμων, συλλόγων κ.α.) με ψηφιακά μέσα. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν Αλβανία, Τουρκία, Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα. Την Παρασκευή έγινε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση με τους εταίρους που είχε αναγνωριστικό χαρακτήρα και συζητήθηκαν θέματα κυρίως οργανωτικά. Τον Ιούνιο οι εταίροι θα συναντηθούν δια ζώσης στην Κοζάνη στην πρώτη συνάντηση εργασίας. 

«Αυτές είναι ενέργειες που θα προάγουν το συνολικό τουριστικό προϊόν. Προφανώς και από μόνες τους δεν διαμορφώνουν τουριστικό προϊόν, αλλά θέτουν τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του τουρισμού μέσα από την ψηφιοποίηση. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στο τι ακριβώς θα ψηφιοποιήσουμε και πώς θα το χρησιμοποιήσουμε στο έργο σε ανταλλαγή με τους άλλους εταίρους, ώστε να υπάρξει διαδραστικότητα, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα» τόνισε ο κ. Μητλιάγκας.

Συνέχισε λέγοντας πως το κομμάτι του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής είναι ένα θεματικό πεδίο, το οποίο πρέπει να αναδείξει η περιοχή μας με παράλληλη προώθηση πρότασης για βιομηχανικό τουρισμό. Οι δυο αυτοί άξονες εκτιμάται ότι μπορούν να διαμορφώσουν σταδιακά τουριστικό προϊόν στην περιοχή μας.

«Τέτοιου είδους έργα και πρωτοβουλίες θα δικτυώσουν περισσότερο την περιοχή μας καθώς θα υπάρχει επαφή με άλλες χώρες καθώς και με τον τρόπο που χειρίζονται το τουριστικό προϊόν ενώ θα υπάρχει και ανταλλαγή τεχνογνωσίας, με σκοπό να δουμε πως οι νέες τεχνολογίες μπορούν να γίνουν «σύμμαχος» του τουριστικού προϊόντος. Δεν μπορεί μόνο η νέα τεχνολογία να διαμορφώσει τουριστικό προϊόν, σε αυτή τη φάση είναι μόνο η εκπαίδευση και η ενεργοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος. Εμείς ένα λιθαράκι θα βάλουμε μόνο, με συνέργεια και δικτύωση. Απλά αρχίσαμε ως επιμελητήριο να ακουμπάμε τέτοιου είδους ενέργειες και δράσεις και διαρκώς υποβάλλουμε προτάσεις για να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες» σημείωσε ο κ. Μητλιάγκας.

Τέλος, ο κ. Μητλιάγκας ανέφερε πως αυτή η Διοίκηση του φορέα έχει μια εντελώς διαφορετική λογική και έχει θέσει ως στόχο την αξιοποίηση του παραμικρού εθνικού και ευρωπαϊκού πόρου που διατίθεται. «Στα 105 χρόνια λειτουργίας του ΕΒΕ Κοζάνης αλλάζουμε πλέον στάτους και γινόμαστε πιο εξωστρεφείς, συμμετέχουμε στην εξεύρεση πόρων, δημιουργούμε συνέργειες και δικτυώσεις και σιγά σιγά προσπαθούμε να βάλουμε το λιθαράκι μας και για περισσότερα πράγματα» τόνισε ο ίδιος.

Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση