Στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη εστιάζει το Κέντρο Υγείας Κοζάνης

3 Min Read

Δράση με θέμα την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη διοργάνωσε το υγειονομικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Κοζάνης και της 1ης ΤΟΜΥ, το πρωί της Παρασκευής, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο γι’ αυτό το σοβαρό θέμα υγείας.

Χιονία Αντωνοπούλου, νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας Κοζάνης

Η Χιονία Αντωνοπούλου, νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας Κοζάνης, ανέφερε πως ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από την υπεργλυκαιμία, δηλαδή την αυξημένη τιμή σακχάρου στο αίμα. «Πρόκειται για μια ύπουλη νόσο, η οποία δρα υπογείως και δημιουργεί πολλές, σοβαρές για την υγεία, επιπλοκές. Συνήθως, τον πρώτο καιρό, είναι ασυμπτωματική, κάτι το οποίο δεν το γνωρίζει ο κόσμος και το ανακαλύπτει εντελώς τυχαία, από μια εξέταση αίματος ή μετά την εμφάνιση επιπλοκών» τόνισε.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Οι τύποι και οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη

Υπάρχουν διάφορα είδη σακχαρώδη διαβήτη. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι, όπου είναι απαραίτητη η εξωγενής χρήση ινσουλίνης. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, όπου οφείλεται σε συνδυασμό διαταραχής της έκκρισης αλλά και της δράσης της ινσουλίνης με αποτέλεσμα την αντίσταση των ιστών στην ινσουλίνη. Ο διαβήτης κυήσεως και άλλοι ειδικοί και σπάνιοι τύποι.

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη είναι η κληρονομικότητα, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, οι γυναίκες με ιστορικό γέννησης υπέρβαρου τέκνου ή που πάσχουν από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, η υπέρταση, το ιστορικό καρδιαγγειακού επεισοδίου κ.α.

Περισσότερα από 350 εκατομμύρια άτομα, πάσχουν σήμερα από σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι αδιάγνωστοι.

Σημειώνεται επίσης πως άτομα ασυμπτωματικά, μη παχύσαρκα και χωρίς παράγοντες κινδύνου οφείλουν να ελεγχθούν για σακχαρώδη διαβήτη στην ηλικία των 35 χρόνων. Ενώ νωρίτερα και συχνότερα, οφείλουν να ελέγχονται, τα άτομα τα οποία έχουν παράγοντες κινδύνου, όπως και οι μητέρες οι οποίες είχαν διαγνωσθεί με διαβήτη κυήσεως.

Πρόληψη

  • Εξέταση και παρακολούθηση της γλυκόζης στο αίμα
  • Αλλαγή τρόπου ζωής με άσκηση και διατροφή
  • Αντιμετώπιση και άλλων συνυπαρχόντων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως είναι η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία.
  • Η γλυκόζη πρέπει να είναι μεταξύ 70 και 130mg/dl

Χρόνιες επιπλοκές

  • Οφθαλμοί (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια)
  • Νεφρά (διαβητική νεφροπάθεια)
  • Νευρικό σύστημα (περιφερική διαβητική νευροπάθεια – διαβητική νευροπάθεια του αυτονόμου νευρικού συστήματος, διαβητικό πόδι)
  • Καρδιακά αγγεία (μακροαγγειοπάθεια)
  • Εγκεφαλικά αγγεία
  • Περιφερικές αρτηρίες

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση