Στην πρόταση TIPS4PED συμμετέχει ο Δήμος Κοζάνης για να γίνει ψηφιακός και κλιματικά ουδέτερος

2 Min Read

Στην πρόταση TIPS4PED (Turning cIties Planning actionS for Positive Energy Districts into success) συμμετέχει ως εταίρος ο Δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με το Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για πρόγραμμα που εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το Horizon, συνολικού ύψους 7,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Κοζάνης, στόχος είναι ο δήμος και οι 16 εταίροι που συμμετέχουν, να γίνουν περισσότεροι ψηφιακοί με απώτερο στόχο να αναπτυχθούν δράσεις για κλιματική ουδετερότητα. “Ο Δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με το Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας και άλλους 16 εταίρους, θα σχεδιάσουν, θα αναπτύξουν και θα δοκιμάσουν μέσω του πιλοτικού προγράμματος, την αποτελεσματικότητα και την τεχνοοικονομική βιωσιμότητα μιας πλατφόρμας ψηφιακών δίδυμων (Digital Twin), με στόχο τη δημιουργία των Περιοχών Θετικής Ενέργειας. Η πλατφόρμα TIPS4PED θα είναι σε θέση να υποστηρίζει τους δήμους στη λήψη αποφάσεων, παρέχοντας μια σειρά από αποδεικτικά αποτελέσματα, αυξάνοντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα των πόλεων και μειώνοντας το λειτουργικό κόστος” αναφέρει ο Δήμος Κοζάνης.

Το πρόγραμμα προβλέπει την δοκιμή των προτάσεων – λύσεων στο Τορίνο, όπου η πλατφόρμα έξυπνου αυτοματισμού θα συνδεθεί με ένα σύστημα αισθητήρων για τη διαχείριση των στοιχείων σε πραγματικό χρόνο, ενώ μελέτες αναπαραγωγής θα διεξαχθούν σε τρεις πόλεις-ακόλουθους (Κορκ, Κοζάνη και Βουδαπέστη). Η φάση δοκιμών και αναπαραγωγής θα οδηγήσει στη δημιουργία τεσσάρων ψηφιακά δίδυμων πόλεων (Digital Twins) και τελικά σε ένα σχέδιο δράσης για την κλιματική ουδετερότητα.

Το TIPS4PED επιδιώκει να προτείνει τεχνολογίες που επεκτείνονται εύκολα και μπορούν να αντιγραφούν, καθώς και την ψηφιακή βελτιστοποίηση ως βασική λύση για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το 2030.
Σημειώνεται, ότι το ψηφιακό δίδυμο (digital twin) είναι το εικονικό τρισδιάστατο μοντέλο της πόλης, που απεικονίζει σε πραγματικό χρόνο τον παλμό της, ενώ παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το φυσικό περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, οι πόλεις μπορούν να χρησιμοποιούν ψηφιακά δίδυμα για να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τις λειτουργίες τους και να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών τους.

Μοιραστείτε την είδηση