Συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας για την παρακολούθηση της πορείας του έργου «Αναβάθμιση και Διεύρυνση των Κοινωνικών και Προνοιακών Υπηρεσιών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με προσαρμογή εξατομικευμένων υπηρεσιών κοινωνικής ένταξης των ωφελούμενων ευπαθών Ομάδων που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση».
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Αμανατίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής κ. Τάσος Φούντογλου, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Ελένη Χονδροματίδου, ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, οι Αντιδήμαρχοι Κοζάνης Κώστας Κουρούς και Βασίλης Παπαποστόλου καθώς υπηρεσιακά στελέχη, δομές και συλλόγους Ατόμων με Αναπηρία.

Το έργο, υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027. Η υλοποίησή του έχει ανατεθεί στην Ένωση Εταιρειών με την επωνυμία «ΔΙΑΣΤΑΣΗ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΑΜΚΕ –METROPOLIS.NET – UTILIZE I.K.E. – PCM ΕΠΕ», με προϋπολογισμό 6.244.600,00 € (πλέον ΦΠΑ 24%) και χρονική διάρκεια υλοποίησης 38 μήνες.
Η συνάντηση είχε ως στόχο την ενημέρωση των συνεργαζόμενων φορέων για την πορεία του προγράμματος που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο συντονισμό των εμπλεκόμενων μερών για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών που θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή.

Όπως είχε επισημανθεί και κατά την αρχική παρουσίαση, το πρόγραμμα αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση που αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Βασικός στόχος είναι η συνάρθρωση των υφιστάμενων Κοινωνικών Δομών σε ένα ενιαίο διασυνδεδεμένο δίκτυο πρόσβασης και εξυπηρέτησης σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Το έργο αναπτύσσει ένα διευρυμένο σύστημα υπηρεσιών από εξειδικευμένους επιστήμονες με σκοπό την ολιστική, συνεχόμενη και εξατομικευμένη προσέγγιση στις ανάγκες κάθε ατόμου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των Ατόμων με αναπηρία, ασθενών με χρόνια νοσήματα και των οικογενειών τους, μονογονεϊκών οικογενειών, μεταναστών, γυναικών θυμάτων βίας, ατόμων σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ανέργων και μακροχρόνια ανέργων, και πολλών άλλων ευπαθών ομάδων.
Ο γενικότερος σχεδιασμός αφορά τη δημιουργία ενός Ενιαίου Δικτύου Υπηρεσιών Κοινωνικής Συνοχής που περιλαμβάνει συνεργασία με πλήθος φορέων όπως Δήμους, Κέντρα Κοινότητας, το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης της ΠΔΜ, κοινωνικούς φορείς του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης, συλλόγους, φορείς του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την Εκκλησία και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα.