«Στην τύχη της η Ακρινή» λέει το ρεπορτάζ της Deutsche Welle

2 Min Read
Με τίτλο «στην τύχη της η Ακρινή Κοζάνης» η DW «έβγαλε στον αέρα» στις 7 Απριλίου το ρεπορτάζ, το οποίο έκανε πριν λίγες μέρες ο Φλόριαν Σμιτς και για το οποίο έγραψε ο «Χ».
Το ρεπορτάζ ξεκινά αναφέροντας πως οι κάτοικοι της Ακρινής Κοζάνης αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι, μετά την ψήφιση του νόμου που καταργεί τον προηγούμενο, ο οποίος προέβλεπε τη μετεγκατάσταση του χωριού.
Η επόμενη σκηνή εκτυλίσσεται στο νεκροταφείο της Ακρινής, όπου ο Κώστας Πουτακίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος, έχει παραβρεθεί σε πολλές κηδείες φίλων του που πέθαναν από καρκίνο. «Εδώ έχουν ταφεί πολλοί άνθρωποι που διαγνώστηκαν με καρκίνο του πνεύμονα και είναι ξεκάθαρο ότι οι ευθύνες αφορούν αποκλειστικά στη λειτουργεία του λιγνιτωρυχείου δίπλα στο χωριό» λέει ο Κώστας Πουτακίδης και προσθέτει ότι σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το μεγαλύτερο ανοιχτό λιγνιτωρυχείο στα Βαλκάνια. Ο Πουτακίδης συμπληρώνει ότι η τέφρα που παράγεται, μεταφέρεται με τον άνεμο στο χωριό του και καταλήγει ότι «δυστυχώς, μετά από αγώνες, και παρότι η πολιτεία ψήφισε αρχικά το νόμο, η μετεγκατάσταση της Ακρινής εγκαταλείπεται, επειδή τώρα η πολιτεία αποφασίζει διαφορετικά».
Με το νέο νόμο δεν μπορούν πλέον οι κάτοικοι να αξιώσουν αποζημιώσεις και ως συμβιβασμό η κυβέρνηση προτείνει την επισκευή των υποδομών και την καταβολή ενός μικρού ποσού οικονομικής στήριξης.
Το επόμενο πλάνο δείχνει τα φωτοβολταϊκά πάνελ και αναφέρει πως οι μέρες του λιγνίτη είναι μετρημένες, καθώς με τη βοήθεια ιδιωτών επενδυτών φωτοβολταϊκά συστήματα και ανεμογεννήτριες κατασκευάζονται παντού στην περιοχή. Μνεία, ωστόσο, γίνεται και στο κόστος που έχει η «πράσινη» στροφή.
Στο ρεπορτάζ μιλά και ο αρχισυντάκτης του «Χ» Σωκράτης Μουτίδης, ο οποίος εκτιμά ότι το χωριό αφέθηκε στην τύχη του.
Το ρεπορτάζ καταλήγει ότι η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε συνεργασία με τους κατοίκους.
Να σημειωθεί ότι στο ρεπορτάζ της DW κληθέντες να το σχολιάσουν, δεν απάντησαν ούτε το υπουργείο, ούτε η ΔΕΗ.
Το ρεπορτάζ είναι διαθέσιμο στα ελληνικά στη σελίδα της Deutsche Welle

Μοιραστείτε την είδηση