Στην βουλή τα προβλήματα της χειρουργικής κλινικής του Μαμάτσειου

3 Min Read

Ο Βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης κατέθεσε επείγουσα ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, ζητώντας άμεσες απαντήσεις και μέτρα για τα σοβαρά, όπως αναφέρει,  προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει η Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης «Μαμάτσειο» σημειώνοντας πως  η κλινική υπολειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού, γεγονός που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των πολιτών της περιοχής.

Σύμφωνα με την ερώτηση του βουλευτή:

- Advertisement -

Σήμερα, στη Χειρουργική Κλινική υπηρετούν τέσσερις ειδικοί γιατροί, μία επικουρικός και δύο ειδικευόμενοι γιατροί. Η θητεία ενός εκ των ειδικευομένων λήγει στα μέσα Σεπτεμβρίου 2024, ενώ του δεύτερου έχει ήδη λήξει, με αποτέλεσμα την παραμονή του με προσωρινές ολιγόμηνες παρατάσεις. Οι ιατροί αυτοί καλούνται να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα υποχρεώσεων, όπως η λειτουργία της κλινικής, η υποστήριξη άλλων κλινικών, η διεξαγωγή τακτικών και εκτάκτων χειρουργείων, οι διακομιδές σε τριτοβάθμια νοσοκομεία και η λειτουργία των τακτικών ιατρείων της κλινικής.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τη μη αυτονομία του Χειρουργικού Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π), το οποίο, παρότι έχει αναγνωριστεί ως αυτοτελές τμήμα, δεν έχει στελεχωθεί επαρκώς. Η λειτουργία του Τ.Ε.Π υποστηρίζεται κυρίως από αγροτικούς γιατρούς, των οποίων η επάρκεια δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των περιστατικών που προκύπτουν, καθιστώντας την ιατρική φροντίδα των πολιτών ανεπαρκή.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Κοζάνης «Μαμάτσειο» έχει αναγνωρίσει τα προβλήματα αυτά, όπως καταγράφεται στην απόφαση αριθμ. 34/22.04.2024, κατά την 4η συνεδρίασή του. Η έλλειψη προσωπικού καθιστά αδύνατη τη λειτουργία της Χειρουργικής Κλινικής ειδικά σε περιόδους εφημεριών, όπου ένας ειδικός γιατρός πρέπει να ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις της κλινικής ταυτόχρονα.

Με βάση τα ανωτέρω, ο κ. Στολτίδης ερωτά τον Υπουργό Υγείας ποια επείγοντα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Στόχος είναι η Χειρουργική Κλινική του Γ.Ν. Κοζάνης και το Χειρουργικό Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π) να ανταποκριθούν στις ανάγκες περίθαλψης των ασθενών.

Ο βουλευτής ζητά άμεσες ενέργειες και δεσμεύσεις από την κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών της περιοχής.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση