Στήριξη ζητούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής

6 Min Read

Ζητούν περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη της περιοχής

Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο προσαρμογής και ανασυγκρότησης, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ζητούν ενίσχυση για να αντεπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις. Με τη χρηματοδότηση να παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια, οι τοπικοί φορείς και επιχειρηματίες επισημαίνουν την ανάγκη για την ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων χρηματοδοτικών εργαλείων και τη δημιουργία νέων, που να εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κοβεντάρειο, τονίστηκε ότι τα εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και τα προγράμματα χρηματοδότησης, όπως το Ταμείο Μικροπιστώσεων και το Ταμείο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, μπορούν να προσφέρουν τη στήριξη που χρειάζονται οι επιχειρήσεις της περιοχής για να αναπτυχθούν και να ενισχυθούν.

Το Επιμελητήριο Κοζάνης και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα πραγματοποίησαν με επιτυχία την ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Ευκαιρίες χρηματοδότησης με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα», το απόγευμα της Πέμπτης, στο Κοβεντάρειο.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΗDB, κα Ισμήνη Παπακυρίλλου, παρουσίασε το νέο «Ταμείο Μικροπιστώσεων ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ» και ανέλυσε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ισμήνη Παπακυρίλλου

«Ελπίζουμε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να βοηθήσει πολύ τις επιχειρήσεις της περιοχής» τόνισε η κ. Παπακυρίλλου, κατά την διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης. Όπως εξήγησε, η ΕΑΤ δημιουργεί και εφαρμόζει χρηματοδοτικά εργαλεία που στοχεύουν κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Σε μια περιοχή σαν τη δική σας, θεωρούμε ότι έχουμε να κάνουμε σημαντικό έργο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Παπακυρίλλου αναφέρθηκε και στο Ταμείο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο αποτελεί το μοναδικό ταμείο με γεωγραφικό περιορισμό, καλύπτοντας συγκεκριμένες περιοχές, με πρώτη την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα με πολύ ευνοϊκούς όρους και πραγματικά πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου που προσπαθεί να επιτύχει η περιοχή σας», υπογράμμισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΑΤ.

Η παρουσίαση εστίασε στις δυνατότητες στήριξης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ η κα Παπακυρίλλου απάντησε σε πλήθος ερωτημάτων των συμμετεχόντων, διευκρινίζοντας τις διαδικασίες και τα κριτήρια που αφορούν τα προγράμματα χρηματοδότησης.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, Ιωάννης Μητλιάγκας

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, Ιωάννης Μητλιάγκας, επεσήμανε την κρισιμότητα των ευκαιριών χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις της περιοχής, που αποτελούν ένα από τα βασικά ζητήματα στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Όπως τόνισε, εκτός από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, όπως η έλλειψη προσωπικού, η ενεργειακή κρίση και οι συνεχείς χρηματοπιστωτικές αναταράξεις, η δυνατότητα πρόσβασης σε χρηματοδότηση παραμένει ένα αέναο ζητούμενο. Ο κ. Μητλιάγκας υπενθύμισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπήρξαν αντιμέτωπες με την απομόνωση από το τραπεζικό σύστημα κατά την διάρκεια προηγούμενων κρίσεων και πρόσθεσε πως η πρόσφατη αποκλιμάκωση των επιτοκίων σε παγκόσμιο επίπεδο ενδέχεται να διευκολύνει τις εθνικές πρωτοβουλίες. «Είναι γνωστό ότι περάσαμε από μια περίοδο που ουσιαστικά είχαμε κλειστό το τραπεζικό σύστημα, σχεδόν για το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Μητλιάγκας αναφέρθηκε στη σημασία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία λειτουργεί ως «πέμπτος πυλώνας» του τραπεζικού συστήματος και υποστηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω υψηλών εγγυήσεων που διευκολύνουν τις τράπεζες να προσφέρουν περαιτέρω δανεισμό. Ωστόσο, παρά τις θετικές πρωτοβουλίες, ο κ. Μητλιάγκας επεσήμανε ότι οι δυνατότητες χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν περιορισμένες. Συνεπώς, τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία και διάθεση περισσότερων εργαλείων χρηματοδότησης, όπως το ΤΑΔΥΜ και τα Ταμεία Μικροπιστώσεων, τα οποία, όπως υπογράμμισε, θα μπορούσαν να είναι πιο αποκεντρωμένα και να καλύπτουν ένα ευρύτερο φάσμα αποδεκτών, κάτι που αποτελεί ζωτικό αίτημα για τα περιφερειακά επιμελητήρια, όπως το Επιμελητήριο Κοζάνης.

Το μέλος του Δ.Σ. της «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» Γιώργος Τοπαλίδης

«Πρέπει να δώσουμε στους επιχειρηματίες να καταλάβουν ότι πέρα από τα προγράμματα επιχειρηματικότητας που υπάρχουν και εγκρίνονται απευθείας από το ΣΔΑΜ και αφορούν τον πρώτο κύκλο, ετοιμάζεται ένας δεύτερος κύκλος για αυτούς που εντάχθηκαν μέχρι σήμερα και θα βγει σχετικά σύντομα. Όσοι δεν κατάφεραν να ενταχθούν στον πρώτο κύκλο ή φοβήθηκαν γιατί τα κριτήρια δεν τους ευνοούν ή για διάφορους λόγους, είναι καλό να ετοιμάζονται», σημείωσε το μέλος του Δ.Σ. της «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» Γιώργος Τοπαλίδης.

Επιπλέον, ο κ. Τοπαλίδης τόνισε ότι σύντομα θα «τρέξει» το πρόγραμμα για 1.000 θέσεις εργασίας μέσω της ΔΥΠΑ, προσφέροντας μία νέα ευκαιρία στην περιοχή. «Η περιοχή μας είναι καμένη. Έχει χάσει πάρα πολλά πράγματα, αλλά είναι μια περιοχή που μπορεί να ανθίσει η ελπίδα», πρόσθεσε, δείχνοντας αισιοδοξία για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Διευθυντής της ΑΝΚΟ, Τάσος Σιδηρόπουλος

Ο Διευθυντής της ΑΝΚΟ, Τάσος Σιδηρόπουλος, υπογράμμισε τη σημασία της υποστήριξης της επιχειρηματικότητας ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο. «Ιδιαίτερα για τη Δυτική Μακεδονία, η οποία διανύει ίσως την κρισιμότερη περίοδο στην ιστορία της από άποψη οικονομικής ανάπτυξης, είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται στην περιοχή», ανέφερε. Όπως σημείωσε, παρά τις προσδοκίες για μεγάλες επενδύσεις, η πραγματική περιφερειακή ανάπτυξη εξαρτάται από την ενδογενή ανάπτυξη, με την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να είναι καθοριστική. «Πρέπει να υποστηριχθούν πολλαπλώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είτε μέσω των κλασικών προγραμμάτων επιχορήγησης, είτε μέσω των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων και άλλων εργαλείων που υποστηρίζονται σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο», κατέληξε ο κ. Σιδηρόπουλος.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση