Στηρίζει τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου το Περιφερειακό Συμβούλιο

5 Min Read

Υιοθέτησε το ψήφισμα της για το νομοσχέδιο των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Το ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας «υιοθέτησε» κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο το βράδυ της Πέμπτης συζήτησε το θέμα του νομοσχεδίου των ιδιωτικών πανεπιστημίων, σε έκτακτη συνεδρίαση που ζήτησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Το κλίμα της συνεδρίασης μπορεί να μην είχε ένταση, αλλά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μύριζε «μπαρούτι», κυρίως για τον λόγο της σύγκλησης του οργάνου σε σχέση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο Πρόεδρος του οργάνου και η συμπολίτευση επέκριναν την αντιπολίτευση για την έκτακτη σύγκληση ένα μόλις 24ωρο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Βουλή, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την Περιφερειακή Αρχή ότι φοβάται ότι θα φανεί «μη αρεστή» στην Κυβέρνηση και πως δεν αντιλαμβάνεται την σημαντικότητα του θέματος.

Οι παρατάξεις της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης στις εισηγήσεις τους τόνισαν πως ενώ το νομοσχέδιο κάνει ειδική αναφορά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δεν κάνει το ίδιο για την Δυτική Μακεδονία που υποτίθεται πως είναι ο πυλώνας της Δίκαιης Μετάβασης και πως το αποτέλεσμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων θα πλήξει τα περιφερειακά ιδρύματα.

«Προσωπικά είμαι υπέρ της δημιουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και το λέω εδώ και χρόνια. Όμως θα πρέπει να στηριχθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που έχουμε κάνει τόσα για αυτό τόσα χρόνια» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της παράταξης «Πορεία Δημιουργίας» Γιώργος Κασαπίδης.

«Όχι άλλες απώλειες για την Δυτική Μακεδονία, δεν αντέχει η περιοχή να καταρρεύσει και άλλος πυλώνας ανάπτυξης. Από το νομοσχέδιο αυτό απουσιάζει η περιφερειακότητα και θέλουμε στην απόφαση μας να υπάρξει σαφής τοποθέτηση ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα γίνει ανταγωνιστικό και πως πρέπει να προστατευτεί με ειδικά κριτήρια» πρόσθεσε η επικεφαλής της παράταξης «ΕΛΠΙΔΑ» Γεωργία Ζεμπιλιάδου. Η ίδια πρότεινε να συμπεριληφθεί στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι τα παραρτήματα πανεπιστημίων που θα έρθουν στην Ελλάδα θα είναι δήθεν μη κερδοσκοπικά και πως δεν ενισχύει την περιφέρεια. «Αν μας έλεγε το νομοσχέδιο ότι τα πανεπιστήμια που θα έρθουν θα εγκατασταθούν εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης δεν θα είχαμε πρόβλημα. Τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα καταποντιστούν και μαζί τους και εμείς» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νόντας Στολτίδης

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Νόντας Στολτίδης, ο οποίος ήταν και η αφορμή να έρθει το θέμα στο συμβούλιο μιας και ο ίδιος είχε ζητήσει να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση από τον Ιανουάριο, καταψήφισε την εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής να «υιοθετηθεί» το ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, γιατί «ενισχύει την εμπορευματοποίηση της παιδείας με αποτέλεσμα η γνώση να εξαρτάται από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Εμείς θέλουμε ένα δημόσιο, σύγχρονο, δωρεάν και ελεύθερο πανεπιστήμιο που δεν θα κοιτάζει τις τσέπες των φοιτητών ούτε θα έχει εστίες με ΣΔΙΤ για να προσελκύσει φοιτητές άλλων χωρών που θα πληρώνουν. Το ψήφισμα της Συγκλήτου δεν εναντιώνεται στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και αποδέχεται την λογική φοιτητή-πελάτη» ανέφερε σε διάφορα σημεία της τοποθέτησής του.

Η Ειδική Αγορήτρια και Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Όλγα Πουταχίδου

Καλά ενημερωμένη για το νομοσχέδιο και τα άρθρα του φάνηκε η Ειδική Αγορήτρια της πλειοψηφίας και Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Όλγα Πουταχίδου, η οποία ανέλυσε με συνοπτικό τρόπο το νομοσχέδιο και υπεραμύνθηκε της ψήφισής του. «Από τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου, τα 175 αφορούν στην περεταίρω βελτίωση της λειτουργίας και αναβάθμισης των δημόσιων πανεπιστήμιων της χώρας, όπως αύξηση χρηματοδότησης, μείωση γραφειοκρατίας, εξωστρέφεια κλπ. Να υιοθετήσουμε, λοιπόν, το ψήφισμα της Συγκλήτου για ένα ενιαίο πλαίσιο συντονισμού και προσπάθεια ενδυνάμωσης» είπε η ίδια.

Παρέμβαση στη συνεδρίαση πραγματοποίησαν οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου με τον εκπρόσωπό τους κ. Μωϋσιάδη να τονίζει ότι το νομοσχέδιο θα προκαλέσει την υποβάθμιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και τμήματά του θα κλείσουν. «Το νομοσχέδιο θα φέρει τριετή προγράμματα σπουδών που θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων που φοιτούν πέντε έτη. Την ώρα που πολλά τμήματα σήμερα δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα έχουν από την πρώτη μέρα και γενικά ο φοιτητής θα κληθεί να βάλει ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη» τόνισε ο εκπρόσωπος των φοιτητικών συλλόγων.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση