Στο 4,5% το ποσοστό από τα δικαιώματα CO2 στη περιοχή για την απολιγνιτοποίηση

3 Min Read

Στο 4,5% θα είναι  το ποσοστό που θα λάβει το Πράσινο Ταμείο για τη στήριξη της περιοχής από τα δικαιώματα CΟ2 για το 2021, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μάχης Τράτσα. Το πόσο υπολογίζεται στα 45εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε πως για τα έτη 2018-2019 το ποσό ήταν στα 30εκ. ευρώ ετησίως (με 6% αλλά με συνολικά μικρότερο ποσό ) ενώ το 2020 μειώθηκε στο 1% και είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

- Advertisement -

Πριν λίγες μέρες το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε ζητήσει το ποσοστό να φτάσει το 12%.

Ειδικότερα, τα έσοδα από τους   πλειστηριασμούς ρύπων θα μοιραστούν ως εξής:

-47,86%   στο  Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης   μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος των νοικοκυριών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων (της χαμηλής τάσης).

-30%   στον   ΕΛΑΠΕ

-11%    για   τις ανάγκες   ενίσχυσης των βιομηχανιών που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα. Τυχόν ποσό, το οποίο δεν θα χρησιμοποιείται  θα αποτελεί πόρο του ΕΛΑΠΕ.

-4,5%     στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση δράσεων στις υπό απολιγνιτοποίηση Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης. Οι δράσεις θα απευθύνονται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις λιγνιτικές περιοχές ή και σε επιχειρήσεις  που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν σε αυτές. Οι δράσεις δύναται να αφορούν και σε συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικά κέντρα/πανεπιστήμια.

-1,5%    στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση έργων για την προστασία, διατήρηση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος.

-1,5%     στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

-1%    στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης

-1%    στο ΥΠΕΝ για την εξόφληση συσσωρευμένων υποχρεώσεων περίπου 8,5 εκατ. ευρώ προς διεθνείς οργανισμούς  που συμμετέχει  και διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει  καθώς και για την εξυπηρέτηση των στόχων και δράσεων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
-1%    στο Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης (Ε.Τ.Ε.Α.Π.) για χρηματοδότηση έργου και δράσεων για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών στην τελική κατανάλωση.

-0,6%     στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α), εκ του οποίου, ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) θα διατίθεται για την αποκλειστική υποστήριξη του έργου της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του ΥΠΕΝ (για δράσεις που σχετίζονται με το  σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και με  θέματα Κλιματικής Αλλαγής που αφορούν οικονομική και τεχνική υποστήριξη αναπτυσσόμενων χωρών  και υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα.

-0,04%   στον «Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας– Ισμαρίδας», για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών του.

Μοιραστείτε την είδηση