Στο 58% η υλοποίηση του προγράμματος στήριξης επιχειρήσεων για τις περιοχές σε μετάβαση- Ότι πρέπει να ξέρετε

6 Min Read

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων στρατηγικής διαφοροποίησης από το «Πρόγραμμα Στήριξης και Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του Πράσινου Ταμείου.  Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς με υψηλή εξάρτηση από τον λιγνίτη στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας, καθώς και στον Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.

Μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να «τρέξουν» καθώς στις πρώτες 45 μέρες, που είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα  έχει καλυφθεί το 58% της συνολικής δαπάνης ενώ εκκρεμεί η εξέταση άλλων 80 χρηματικών σχεδίων.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Το μεσημέρι της Τετάρτης, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για το θέμα ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης (ΣΔΑΜ)   Κων/νος Μουσουρούλης,, o  Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου Ευστάθιος Σταθόπουλος και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΦΕΠΑΕ κ. Πλάτων Μαρλαφέκας δίνοντας όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Ο κ. Μουσουρούλης έκανε λόγο για στιγμή ορόσημο στην υλοποίηση του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης καθώς υλοποιείται ένα απλοποιημένο πρόγραμμα, που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις, που βασίζονταν στη ΔΕΗ, να διαφοροποιήσουν τη δραστηριότητα τους.

«Σχεδιάσαμε ένα καινοτόμο Πρόγραμμα, ανακυκλώνοντας -για πρώτη φορά- πόρους του Πράσινου Ταμείου που εισέρρευσαν από την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» και τους ανταποδίδουμε στις επιχειρήσεις με υψηλή εξάρτηση από τις λιγνιτικές δραστηριότητες, προκειμένου να στραφούν σε νέες βιώσιμες δραστηριότητες, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία τους. Κριτήριά μας: η εξάρτησή τους από τον λιγνίτη και η μελλοντική της μείωση, πρωτίστως όμως, η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Πρόκειται για μια στιγμή-ορόσημο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης».

Στόχος σύμφωνα με τον κ. Μουσουρούλη και η στήριξη της απασχόλησης.

Ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Στάθης Σταθόπουλος, υποστήριξε πως όταν ανέλαβε πριν από δύο χρόνια «βρήκαμε μόνο καλές προθέσεις».

«Τον Σεπτέμβριο 2019 ξεκινήσαμε σχεδόν από το μηδέν. Η χώρα διέθετε μόνο εν μέρει θεσμικό πλαίσιο για την ενεργοποίηση του Πράσινου Ταμείου στο εθνικό στοίχημα της απολιγνιτοποίησης, χωρίς, όμως, να υπάρχει σε εξέλιξη κάποιο πρόγραμμα για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Άμεσα το ΥΠΕΝ, με την καθοδήγηση του τότε Υπουργού κ. Χατζηδάκη, διαμόρφωσε και έθεσε σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Σε συνεργασία με τον Συντονιστή του ΣΔΑΜ κ. Μουσουρούλη και την ομάδα του ξεκινήσαμε από τον Φεβρουάριο 2020 τον σχεδιασμό μας, ώστε τον Ιούνιο 2020 να εκδώσουμε το πρώτο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου για την απολιγνιτοποίηση. Από τότε βγήκαν και μέχρι σήμερα στον αέρα 7 προσκλήσεις, επεκτάθηκαν οι δικαιούχοι δήμοι και ολοκληρώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι αναγκαίες πράξεις και έλεγχοι για τις συνέργειές μας με άλλους φορείς του Δημοσίου, όπως ο ΕΦΕΠΑΕ και το ΚΑΠΕ για την ενεργοποίηση όλου του προγράμματος, ώστε να ανταποκριθούμε απολύτως στην προτεραιότητα που έχουν θέσει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση συνολικά στον εθνικό αυτό στόχο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΦΕΠΑΕ Πλάτων Μαρλαφέκας αναφέρθηκε στην αξιοπιστία του οργανισμού και στη δυνατότητα να φέρει εις πέρας τη σημαντική αποστολή.

«Γνωρίζω τη μεγάλη ανάγκη στήριξης που έχουν οι επιχειρήσεις σε περιοχές σε  μετάβαση και το θα είναι ένα σημαντικό στήριγμα».

Σε ποιους απευθύνεται η δράση

Η δράση απευθύνεται σε υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας, καθώς και στον Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, των οποίων η δραστηριότητα αφορά στην εκτέλεση εργασιών, την παροχή υπηρεσιών και την προμήθεια αγαθών άμεσα προς τη ΔΕΗ ή/και έμμεσα προς υπεργολάβους που έχουν συνάψει συμβάσεις με τη ΔΕΗ. Ειδικότερα, το πρόγραμμα στηρίζει και ενισχύει τις επιχειρήσεις αυτές προκειμένου να διαφοροποιήσουν τα παραγόμενα προϊόντα, τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τις εκτελούμενες εργασίες τους, με στόχο τη σταδιακή απεξάρτησή τους από τη ΔΕΗ και συνολικά από τις λιγνιτικές δραστηριότητες σε βάθος πενταετίας.

Το νέο πρόγραμμα αρχικά προβλέπει επιδοτήσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών για το 2018 συνολικού ποσού 31.391.473,90 ευρώ, που έχει δεσμευτεί για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις περιοχές Δίκαιης Μετάβασης.

Η επιχορήγηση κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 20.000 έως 200.000 ευρώ. Τα ποσοστά ενίσχυσης για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών θα ανέρχονται σε 80% δημόσια επιχορήγηση και 20% ιδιωτική συμμετοχή.  Σημειώνεται ότι η διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης των επενδυτικών σχεδίων θα είναι άμεση και απλοποιημένη.

Η δράση έχει πιλοτικό χαρακτήρα και υλοποιείται στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) για την αναγέννηση των τοπικών οικονομιών των περιοχών μετάβασης, την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης. Εντάσσεται στον άξονα «Βελτίωση Επιχειρηματικού περιβάλλοντος και προσέλκυση/υποδοχή επενδύσεων» του Ειδικού Μεταβατικού Προγράμματος για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2023, το οποίο σχεδιάστηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή ΣΔΑΜ και λειτουργεί ως προγεφύρωμα για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Πληροφορίες υπάρχουν στις ιστοσελίδες του Πράσινου Ταμείου, του ΕΦΕΠΑΕ, του ΣΔΑΜ και του ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ.

 

6418_ΥΑ-Ενίσχυση-ΜΜΕ_ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ by Χρόνος Κοζάνης on Scribd

Μοιραστείτε την είδηση