Στο αεροδρόμιο Κοζάνης έρχεται μεγάλη σχολή πιλότων! Του Σωκράτη Μουτίδη

5 Min Read

Η μεγαλύτερη σχολή εκπαίδευσης επαγγελματιών πιλότων στην Ελλάδα και η 5η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, η Egnatia Aviation, με έδρα την Καβάλα έρχεται, όπως όλα δείχνουν, στην Κοζάνη, στο πλαίσιο της επέκτασης των δραστηριοτήτων της και μετά από πρόσκληση του δήμου Κοζάνης.
Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Δημήτρης Λυμπεράκης, μιλώντας αποκλειστικά στο Σωκράτη Μουτίδη, ανέφερε πως οι συζητήσεις με το δήμο Κοζάνης ξεκίνησαν πριν έναν περίπου χρόνο και μέσα σε όλο αυτό το διάστημα η εταιρεία προετοιμάστηκε κατάλληλα για να  επεκτείνει τη δραστηριότητά της στο αεροδρόμιο «Φίλιππος» της Κοζάνης.


«Ο δήμαρχος Κοζάνης μας επισκέφθηκε για πρώτη φορά πριν απο ενάμιση χρόνο, θέλοντας να μας εκφράσει την υποστήριξή του σε μια ελεγχόμενη μετεγκατάσταση  ή επέκταση των δραστηριοτήτων μας στο αεροδρόμιο της  Κοζάνης. Αυτό εκτιμήθηκε πολύ απο την εταιρεία, καθώς μια τέτοια δραστηριότητα απαιτεί συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους φορείς, οπότε είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που μας ώθησε να εξετάσουμε πιο στενά το ενδεχόμενο της Κοζάνης» τονίζει ο κ. Λυμπεράκης.  «Το γεγονός πως το αεροδρόμιο της Καβάλας δεν μας χωράει  είναι ένα γεγονός και η Κοζάνη μας ενδαφέρει πολύ» προσθέτει.
Σύμφωνα με τον κ. Λυμπεράκη η έναρξη των δραστηριοτήτων θα γίνει μέσα στο 2018, ίσως και μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

- Advertisement -
Δημήτρης Λυμπεράκης, γενικός διευθυντής Egnatia Aviation

«Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι η εταιρεία βλέπει με μεγάλο ενδιαφέρον το αεροδρόμιο της Κοζάνης» λέει ο κ. Λυμπεράκης, ο οποίος   μαζί με τα στελέχη της εταιρείας έχουν επισκεφθεί το αεροδρόμιο, βλέποντας τις εγκαταστάσεις του και εξετάζοντας το κατά πόσο μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες  των δραστηριοτήτων  της εταιρείας. Στόχος της Egnatia Aviation είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των δραστηριοτήτων της να μεταφερθεί απο την Καβάλα στην Κοζάνη, κυρίως σε ότι αφορά στα νέα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με αεροπορικές εταιρείες για εκπαίδευση των πιλότων τους.
Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας ανακοίνωσε πως έχει γίνει ήδη παραγγελία ενός προσομειωτή  για Airbus A320 για το οποίο δεν υπάρχει χώρος να μπει στην Καβάλα, ενώ οι ανάγκες για εκπαίδευση πιλότων είναι μεγάλες.
Να σημειωθεί πως η Egnatia Aviation στην Καβάλα έχει πάνω απο 70 άτομα προσωπικό, ενώ 150 σπουδαστές με οικονομική άνεση, καθώς έρχονται απο χώρες της Μέσης Ανατολής, μένουν στην πόλη.
Για την αρχή στην Κοζάνη αναμένεται η μεταφορά του μισού έργου και σε κάποια χρόνια ίσως η Κοζάνη να έχει την ίδια δυναμική με την Καβάλα, λέει ο κ. Λυμπεράκης.
Η Egnatia Aviation έχει εκπαιδεύσει τα τελευταία χρόνια πάνω απο 2000 επαγγελματίες πιλότους αερογραμμών απο 57 χώρες που εργάζονται αυτή τη στιγμή σε μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως Qatar, Emirates, Aegean Airlines, Ryanair, Olympic, Easyjet κ.α.
ο Κ. Λυμπεράκης τονίζει ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά συμβόλαια που πρόκειται να υπογραφούν  τις προσεχείς ημέρες, ενισχύοντας την ανάγκη επέκτασης.
Την  είδηση και τις επαφές που γίνονται τον τελευταίο 1,5 χρόνο μεταξύ δήμου, εταιρείας, Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και Υπουργείου Μεταφροών επιβεβαίωσε και ο δήμαροχς Κοζάνης Λ. Ιωαννίδης.
«Ξεκίνησαν συζητήσεις με διάφορες εταιρείες, όχι μόνο την  Egnatia Aviation και υπάρχουν συζητήσεις με την ΥΠΑ και το Υπουργείο προκειμένου να αξιοποιηθεί το αεροδρόμιο της Κοζάνης, να δημιουργηθεί μια δυναμική και θέσεις απασχόλησης και να μην απαξιωθεί» λέει ο κ. Ιωαννίδης, προσθέται πως «κρίσιμο ρόλο έπαιξε και η  ιστορία με τη Fraport που ευνοεί το δικό μας αεροδρόμιο»
«Είμαστε πολύ κοντά στην αλλαγή του μοντέλου του αεροδρομίου της Κοζάνης που πλην των τακτικών αερογραμμάτων θα φιλοξενεί και δραστηριότητες γενικής αεροπορίας και σχολές πιλότων» λέει ο δήμαρχος Κοζάνης.
Σύφμωνα με πληροφορίες αναμένεται το επόμενο διάστημα η επίσημη έγκριση απο την ΥΠΑ κι αν όλα πάνε καλά η Egnatia Aviation θα εκπαιδεύει πιλότους που θα μένουν στην Κοζάνη απο το καλοκαίριο του 2018.

Μοιραστείτε την είδηση