Στο Δ.Σ. της ΔΕΗ το μέλλον Νοτίου Πεδίου και ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου- «Δεν προκύπτει από πουθενά λόγος κλεισίματος μονάδας» τονίζει ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης

2 Min Read

Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες μέρες σχετικά με τις επιπτώσεις της καταδικαστικής απόφασης για τρία υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ από το  Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης, για την παρουσία εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου και το συσχετισμό με τη διαχείριση της τέφρας.

Μετά την απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες ο Δ/ντης του ορυχείου του Νοτίου Πεδίου ζήτησε αρχικά τη διακοπή της τροφοδοσίας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, η οποία τελικά αποφεύχθηκε μετά από παρέμβαση του Προέδρου Μ. Παναγιωτάκη και μετάθεση της συζήτησης για το θέμα στο Δ.Σ. της ΔΕΗ.

Όπως είναι αντιληπτό μια ενδεχόμενη διακοπή της τροφοδοσίας θα οδηγούσε σε διακοπή λειτουργίας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, σε προβλήματα ενεργειακής επάρκειας της χώρας αλλά και ζήτημα με την τηλεθέρμανση Κοζάνης.

Το θέμα κλήθηκε να σχολιάσει ο Δήμαρχος Κοζάνης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, όπου σημείωσε πως  το θέμα της παρουσίας του εξασθενούς χρωμίου έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων για αυτό και ο Δήμος έκανε τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να εντοπιστεί η πηγή προέλευσης χωρίς να υπάρχει κανένα ζήτημα «δογματισμού». Αναφορικά με το μέλλον της λειτουργίας του ΑΗΣ τόνισε πως δεν προκύπτει από πουθενά στην απόφαση πως πρέπει να σταματήσει η εξόρυξη αλλά πως πρέπει να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι. «Δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο το κλείσιμο μονάδων».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Λάζαρος Μαλούτας τόνισε πως η μελέτη από την Επιστημονική ομάδα που επέλεξε η ΔΕΥΑΚ, έγινε δεκτή στο δικαστήριο. «Είναι νωρίς για συμπεράσματα καθώς υπάρχει και δεύτερος βαθμός.  Ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα και δεν αναμένω σύντομα δραματικές εξελίξεις».

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση