Ένα βήμα πριν την ένταξη στο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO το Γεωπάρκο Κοζάνης Γρεβενών – Ανάβει το «πράσινο» φως σε μια προσπάθεια πολλών ετών

4 Min Read

Ένας αγώνας πολλών ετών οδεύει προς αίσια έκβαση, καθώς άναψε το «πράσινο» φως για την ένταξη του Γεωπάρκου στο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Πρόκειται για μια συλλογική δουλειά της γεωλογικής ομάδας, με επικεφαλής την ακούραστη Άννα Ράσσιου, στην οποία συμμετέχουν η Ντίνα Γκίκα και η Άννα Μπατσή και την οποία συνέδραμε καθοριστικά η Αναπτυξιακή Κοζάνης.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Γεωπάρκων της UNESCO, στην τελευταία του διαδικτυακή συνεδρίαση, αξιολόγησε θετικά το φάκελο της Ελληνικής πρότασης» Κοζάνης – Γρεβενών» και μαζί με άλλες οκτώ προτάσεις αποφάσισε να την προωθήσει προς έγκριση στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που θα γίνει τον προσεχή Απρίλιο.

- Advertisement -

“Από το 2004, μαζί με τις γεωλόγους Άννα Ράσσιου και Ντίνα Γκίκα συνεχώς μελετούμε τα πετρώματα της Δυτικής Μακεδονίας (και όχι μόνο). Ανακαλύπτουμε τοποθεσίες μαγικές, τις οποίες ντύνουμε με τα ήθη, έθιμα, πολιτισμό, ιστορία, μυθολογία, γεωκληρονομιά κ.α. και μετατρέπονται σε μοναδικές (ορισμένες και σε διεθνές επίπεδο). Ο στόχος μας είναι ένας να διαδώσουμε την πληροφορία αυτή με απλό και κατάλληλο τρόπο στον καθένα, ώστε να διαφυλάξουμε τον πλούτο της περιοχής μας. Με τα χρόνια, η ομάδα μεγάλωσε, ωρίμασε και ανέβασε τον πήχη λίγο ψηλότερα… να ενταχθούμε σαν περιοχή στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης, να αναγνωρίζεται πλέον και από την UNESCO», με αυτά τα λόγια ανακοίνωσε το γεγονός το μέλος της γεωλογικής ομάδας Άννα Μπατσή.

Να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει από το 2014, οπότε και υποβλήθηκε ο πρώτος φάκελος προς ένταξη, για να ολοκληρωθούν σχεδόν επτά χρόνια μετά. Πριν λίγες μέρες, ολοκληρώθηκε η δημιουργία της ιστοσελίδας στα αγγλικά (https://www.geoparkgrevenakozani.com) και ακολουθεί και στα ελληνικά, στην οποία μπορεί κάποιος να βρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Επί του παρόντος, υπάρχουν 120 παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO σε 33 χώρες, ενώ στην χώρα μας έχουν αναγνωριστεί μόλις πέντε. Πρόκειται για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, που αναγνωρίστηκε το 2000 στο Σίγρι, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (το 2001) στην Κρήτη, το Εθνικό Πάρκο Χελµού – Βουραϊκού (το 2009) στην Πελοπόννησο, την περιοχή του Εθνικού Δρυµού Βίκου – Αώου (το 2010) στην Ήπειρο και το Φυσικό Πάρκο Σητείας (το 2015), επίσης στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της UNESCO τα νέα Γεωπάρκα που προτείνονται προς τελική έγκριση στην Εκτελεστική Επιτροπή είναι τα ακόλουθα: Vestjylland Δανία, Saimaa Φινλανδία,  Thuringia Inselberg-Drei Gleichen Γερμανία, Γρεβενά-Κοζάνη Ελλάδα, Belitong Ινδονησία, Aspromonte Ιταλία, Majella Ιταλία, Όρη Holy Cross, Πολωνία.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την απόφαση της UNESCO, σημειώνοντας ότι αναδεικνύει τα σπάνια πλεονεκτήματα της περιοχής που ενόψει της απολιγνιτοποίησης μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της. Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ δεν ξέχασε να μνημονεύσει και να ευχαριστήσει τα στελέχη της Αναπτυξιακής Κοζάνης ΑΝΚΟ, τους ειδικούς επιστήμονες, τους αυτοδιοικητικούς στους δήμους και την Περιφέρεια που εργάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην προετοιμασία και στήριξη του εγχειρήματος στον Παγκόσμια οργανισμό.

Έτσι, το Γεωπάρκο γίνεται το πρώτο στη Δυτική Μακεδονία που εντάσσεται σε αυτό το σημαντικό δίκτυο, αποτελώντας ένα κόσμημα που αξίζει όλοι να επισκεφθούμε.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ και το ρεπορτάζ του Σπύρου Κουταβά

 

Ικανοποίηση Βαγγέλη Σημανδράκου

Την ικανοποίηση του εξέφρασε με ανάρτηση του ο Αντιδήμαρχος Κοζάνης Βαγγέλης Σημανδράκος, που διετέλεσε Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών την περίοδο 2014-2019.

“Θετικό κατ αρχήν αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας ετών. Συνεργάστηκαν υπομονετικά επιστήμονες, αυτοδιοικητικοί, βουλευτές, τεχνοκράτες, θεσμικοί, σύλλογοι, φορείς κλπ

Όλοι πρόσφεραν και συνέβαλλαν, πολύ ή λιγότερο.
Η οριστική επιβεβαίωση στην ανοιξιάτικη συνεδρία του 2021 της εκτελεστικής επιτροπής της UNESCO.
Συγχαρητήρια σε όλους!”

 

Μοιραστείτε την είδηση