Στο Δημοτικό Συμβούλιο η μονάδα καύσης απορριμμάτων

7 Min Read

Έντονη συζήτηση με αφορμή τις δηλώσεις Στάσση

Το ενδεχόμενο εγκατάστασης μονάδας καύσης υπολειμμάτων απορριμματογενών υλικών στην Κοζάνη αποτέλεσε αντικείμενο έντονης συζήτησης κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, με τους επικεφαλής παρατάξεων και τον Δήμαρχο να εκφράζουν διαφορετικές θέσεις για το ζήτημα καθώς ο Δήμαρχος είναι αρνητικός ενώ οι επικεφαλής ζητούν να συζητηθεί το θέμα.

Το ζήτημα της καύσης των υπολειμμάτων από τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων για την παραγωγή θερμικής ενέργειας πήγε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, έπειτα από ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα» Λάζαρου Μαλούτα. Ο ίδιος, κάνοντας αναφορά στη σύμβαση παροχής θερμικής ενέργειας για την τηλεθέρμανση που υπεγράφη την περσινή χρονιά, σημείωσε ότι υπάρχει αναφορά για την καύση απορριμμάτων και μάλιστα πως «η μεγαλύτερη μονάδα θερμικής επεξεργασίας χωροθετείται στην περιοχή μας».

Απαντώντας, ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καύση σκουπιδιών για την τηλεθέρμανση. Δεν αναφέρεται πουθενά». Όπως ανέφερε, «η οικονομικότερη και μοναδική λύση που μας προτάθηκε ήταν το φυσικό αέριο, διότι δεν υπήρχε κάτι άλλο στο τραπέζι. Δεν μελετήθηκε κάτι άλλο, από πολύ παλιότερα, για όταν θα υπάρξει η μετάβαση λόγω απολιγνιτοποίησης τι θα γίνει με τις τηλεθερμάνσεις». Επεσήμανε ακόμη ότι «το waste-to-energy είναι στα σχέδια της ΔΕΗ», αλλά «η απόφαση που πήραμε εμείς για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι τρεις τηλεθερμάνσεις έχουν να κάνουν με το φυσικό αέριο και θα δούμε με ποιες άλλες μορφές ΑΠΕ».

Σε έντονο ύφος, ο κ. Κοκκαλιάρης τόνισε: «Έχουμε δηλώσει πάρα πολλές φορές ότι η καύση απορριμμάτων, η θερμική επεξεργασία δεν πρέπει να γίνει στην περιοχή μας. Υποβαθμίζεται γενικότερα η περιοχή μας, το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα». Αναφέρθηκε μάλιστα και στο ρόλο της ΔΙΑΔΥΜΑ λέγοντας πως, ενώ υπήρχε η δυνατότητα να αναλάβει τη θερμική επεξεργασία απορριμμάτων, «ξαφνικά προσανατολίζονται προς τους ιδιώτες. Θα πληρώνουμε για να μας μαζεύουν τα απορρίμματα, θα πληρώνουμε για να τα πηγαίνουμε εκεί και θα πληρώνουμε για να παίρνουμε θερμική ενέργεια. Είναι πολύ λάθος ο σχεδιασμός που έχει να κάνει με το Υπουργείο. Εμείς θα αντιδράσουμε».

Ο Χάρης Κουζιάκης, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη – Τόπος να Ζεις», τοποθετήθηκε αναφέροντας τα όσα ειπώθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τις δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση. Αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για μελέτη από την Περιφέρεια και στις δηλώσεις της Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Πολυτίμης Φαρμάκη περί ύπαρξης μελέτης της ΔΙΑΔΥΜΑ για θερμική επεξεργασία απορριμμάτων. «Αναφέρθηκε από τον Περιφερειάρχη ότι θα γίνει ειδική μελέτη από την περιφέρεια και συγχρόνως ότι θα μειωθεί η τιμή τηλεθέρμανσης. Η Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος ανέφερε ότι η ΔΙΑΔΥΜΑ έχει κάνει μελέτη για θερμική επεξεργασία απορριμμάτων» ανέφερε, εν μέσω άλλων, ο κ. Κουζιάκης.  

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Παναγιώτης Ματιάκης εξήγησε ότι έχει αυξηθεί η εγκατεστημένη ισχύς σε λέβητες φυσικού αερίου κατά 70 μεγαβάτ και ότι μειώθηκε η υποχρέωση παροχής θερμικής ενέργειας από τη ΔΕΗ από 210 σε 180 μεγαβατώρες. «Πιστεύω ότι διαβάσατε ότι έγινε αύξηση των λεβήτων φυσικού αερίου κατά 70 μεγαβάτ. Από τη συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας που πρέπει να παίρνει η τηλεθέρμανση Κοζάνης, μειώθηκε από τις 210 στις 180 υποχρεωτικές μεγαβατώρες. Τις υπολειπόμενες μέρες τις 320 έχουμε δικαίωμα να τις παράξουμε και μόνοι μας. Αυτό ακριβώς λέει η σύμβαση. Αυτό υπογράψαμε» ανέφερε.

Ο Δήμαρχος πρόσθεσε πως, με βάση τη μελέτη για την τηλεθέρμανση, «επαρκούν οι μονάδες και οι λέβητες φυσικού αερίου και ο ΣΗΘΥΑ, συν τους ηλεκτρολέβητες, για να μπορέσει να θερμανθεί η Κοζάνη, η Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο».

Κριτική στην τοποθέτηση του Δημάρχου άσκησε εκ νέου ο κ. Μαλούτας, σημειώνοντας: «Παρ’ όλα αυτά κάποιοι συνεχίζουν να πιστεύουν πως μπορούν να κοροϊδεύουν πολλούς για πολύ καιρό. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κάποιος την απάντηση του κ. Ι. Κοκκαλιάρη στην ερώτηση για το ζήτημα της χρήσης απορριμμάτων ή υπολειμμάτων επεξεργασίας απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας;». Αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κ. Στάσση, σε δελτίο Τύπου της ΔΕΗ, σε σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής» και στο ίδιο το κείμενο της Σύμβασης Παροχής Θερμικής Ενέργειας. «Συγκεκριμένα στο κείμενο της Σύμβασης αναφέρεται: “…Στην περίπτωση που αποφασίζεται η οριστική διακοπή λειτουργίας ενός από τα μέσα παραγωγής (π.χ. ΑΗΣ 5) ή η ένταξη ενός νέου (π.χ. Waste to Energy, εγκατάσταση ΑΠΕ) για την παροχή θερμικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα, …..”. Και επειδή ακούσαμε αστείες δικαιολογίες για το τι σημαίνει Waste to Energy, ρωτήσαμε την Τεχνητή Νοημοσύνη, που απάντησε : “Το “waste to energy” (WTE) σημαίνει μετατροπή αποβλήτων σε ενέργεια. Είναι μια διαδικασία κατά την οποία αστικά, βιομηχανικά ή αγροτικά απόβλητα καίγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία για την παραγωγή: Ηλεκτρικής ενέργειας, Θερμότητας (π.χ. για τηλεθέρμανση), Καυσίμων (π.χ. βιοαέριο, συνθετικό αέριο ή υγρά καύσιμα). Η πορεία του τόπου μας είναι κρίσιμη, απαιτούνται κατά τη γνώμη μας συγκλίσεις και συνθέσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι καθαρές κουβέντες και η ειλικρίνεια.  Κανείς δεν μπορεί να κοροϊδεύει πολλούς για πολύ καιρό. Ούτε για την Τηλεθέρμανση, ούτε για την προοπτική της επεξεργασίας των απορριμμάτων, ούτε για την ECO-θέρμανση. Για τίποτα. Κάποιοι πρέπει να το βάλουν για τα καλά στο μυαλό τους» σημείωσε ο κ. Μαλούτας.

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης επισήμανε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά και οργανωμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Υπάρχει ένα τρομακτικό έλλειμμα τοπικής συμμετοχής, ένα τρομακτικό έλλειμμα ενημέρωσης και σε αυτό το ζήτημα, επειδή είναι αρκετά τεχνικό και δύσκολο, έχει οικονομικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και μια σειρά από διαστάσεις. Κάποια στιγμή πρέπει να το συζητήσουμε εδώ σωστά και οριοθετημένα, προκειμένου να ενημερωθεί σωστά ο κόσμος και εμείς ώστε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για το αν και υπό ποιους όρους θέλουμε μια τέτοια επένδυση στην περιοχή» τόνισε.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση