Στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης συζητήθηκε το θέμα της κατάστασης των φοιτητικών εστιών Κοζάνης

3 Min Read

H φωτό είναι από το kozan.gr

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης συζητήθηκε το βράδυ της Τρίτης, η κατάσταση των φοιτητικών εστιών της Κοζάνης σε συνέχεια των κινητοποιήσεων φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας τις προηγούμενες μέρες. Οι φοιτητές καταγγέλλουν πως οι συνθήκες που επικρατούν στις φοιτητικές εστίες είναι τραγική και ζητούν από το ίδρυμα να μην ζητά από τους λεγόμενους «οικότροφους» μετά το τέλος της εξεταστικής να παραδώσουν τα δωμάτια τους, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των επόμενων αιτήσεων.

- Advertisement -

Οι ίδιοι βρέθηκαν στη συνεδρίαση του οργάνου στη συζήτηση του θέματος που έφερε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως και ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Γιώργος Ιορδανίδης.

«Τα δωμάτια που διαμένουν οι φοιτητές, έχουν μούχλα, δεν έχουν ζεστό νερό, ενώ κάποια το χειμώνα παρουσιάζουν προβλήματα με τη θέρμανση. Σε συνδυασμό με την οξυμένη κατάσταση λόγω της ακρίβειας, αυτό το πρόβλημα των εστιακών φοιτητών έρχεται να γίνει ακόμα χειρότερο. Την ίδια ώρα που υπάρχει καταγγελία από άνεργη φοιτήτρια ότι της κόπηκε το ρεύμα για απλήρωτο λογαριασμό. Απέναντι σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση, οι φοιτητές ζητάμε να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα» τόνισε ο εκπρόσωπος των φοιτητικών συλλόγων κ. Μενύχτας. Ο ίδιος κατέθεσε και σχετικό ψήφισμα στο όργανο με αιτήματα όπως:

  • να ανακαινιστούν οι εστίες και να θεωρούνται όλες κατοικήσιμες,
  • αξιοποίηση κτιριακών μονάδων που είναι στην ευχέρεια του ιδρύματος, του δήμου και της περιφέρειας, με στόχο να διαμορφωθούν κατάλληλα ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν οικότροφοι (πχ Γκέρτσιο),
  • να υπενοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία για την στέγαση των φοιτητών,
  • να ενταχθούν όλοι οι φοιτητές στο κοινωνικό τιμολόγιο για φθηνότερο ρεύμα και
  • δωρεάν μεταφορά από και προς τις σχολές για όλους.

Από την μεριά του ο αντιπρύτανης κ. Ιορδανίδης, τόνισε πως τα κτίρια και οι φοιτητικές εστίες που παρέλαβε η υπάρχουσα πρυτανική αρχή το 2019 ήταν «εξαιρετικά κουρασμένα, κακοσυντηρημένα και ταλαιπωρημένα με ιδιαίτερα προβλήματα στα Κοίλα που εμφανίζουν τα περισσότερα προβλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως 17 δωμάτια δεν μπορούν να διατεθούν γιατί η κατάστασή τους είναι πολύ κακή και πως γίνονται πολλές προσπάθειες για να βελτιωθεί η εικόνα όλων των εστιών. «Σεβόμαστε τους φοιτητές γι’ αυτό και δεν διαθέτουμε τα 17 δωμάτια. Κάνουμε ότι μπορούμε για τα υπόλοιπα και αν υπήρχε μαγική συνταγή να γίνουν όλα τώρα θα την είχαμε υλοποιήσει» πρόσθεσε ο κ. Ιορδανίδης.

Οι φοιτητές, με ανακοίνωσή τους το πρωί της Τετάρτης, δήλωσαν πως δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τα όσα τους είπαν οι αιρετοί γι’΄ αυτό και καλούν σε νέα κινητοποίηση στην Πρυτανεία το μεσημέρι της Παρασκευή στη 1.

Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση