Στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης τα αιτήματα των εμπόρων που πλήττονται από τον κορωνοϊό

2 Min Read

Την δέσμη μέτρων που θα στηρίξουν τον κλάδο τους που πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊού και είχαν καταλήξει σε έκτακτη σύσκεψη στο εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο της Κοζάνης, κατέθεσαν στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας επαγγελματίες και έμποροι της περιοχής. Τόσο ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Νίκος Σαρρής όσο και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σάκης Δραγατσίκας, περιέγραψαν στους συμβούλους μια πολύ γκρίζα εικόνα της αγοράς που έχει «γονατίσει» λόγω των περιοριστικών μέτρων και των lockdown.

Η δέσμη μέτρων που ζητούν οι επαγγελματίες μέσω του ΕΒΕ είναι η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, να μην υπάρχουν διακοπές στις παροχές ύδρευσης και τηλεθέρμανσης, μετακύλιση δόσεων και ρυθμίσεων, μείωση κατά 40% στα μισθώματα των κυλικείων στα σχολεία και την έναρξη μιας κοινής καμπάνιας προβολής ΕΒΕ και Δήμου Κοζάνης για την στήριξη της τοπικής αγοράς.

- Advertisement -

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας τόνισε πως όσον αφορά στα αιτήματα που άπτονται της δημοτικής αρχής θα προχωρήσουν άμεσα. «Μόλις οριστικοποιηθεί η περίοδος που διανύουμε με τα μέτρα και το lockdown θα προχωρήσουμε στην απαλλαγή των δημοτικών τελών για το χρονικό διάστημα που υπήρξαν προβλήματα» τόνισε ο κ. Μαλούτας. Όσον αφορά στα θέματα της ΔΕΥΑ Κοζάνης, υπογράμμισε πως η επιχείρηση κάνει ότι είναι δυνατόν με τα προγράμματα διευκόλυνσης που έχει με δόσεις για τους καταναλωτές. Όσον αφορά στο αίτημα για μετακύλιση δόσεων και δημιουργία νέων ρυθμίσεων δεν είναι θέμα του δήμου αλλά του νομοθέτη άρα η δημοτική αρχή δεν μπορεί να υλοποιήσει κάτι τέτοιο. «Για την απαλλαγή του 0,5%, πρόκειται για εισφορά που εμπίπτει στις κατηγορίες που το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να ψηφίσει τέτοιες απαλλαγές. Επίσης να σας πω πως όταν μια επιχείρηση είναι κλειστεί η συγκεκριμένη εισφορά δεν εισπράττεται» τόνισε ο κ. Μαλούτας.

Για το πρόγραμμα προβολής και στήριξης της τοπικής αγοράς, ο Δήμαρχος Κοζάνης ανέφερε πως ξεκινά για το επόμενο δίμηνο ένα τέτοιο πρόγραμμα σε συνδυασμό με την καμπάνια ευαισθητοποίησης για τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό. Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε την στήριξη και συμπαράσταση του στον επιχειρηματικό κόσμο.

 

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση