Στο εμπόριο και στην εστίαση προσλήφθηκαν οι περισσότεροι άνεργοι της περιοχής

6 Min Read

Τι λέει το ρεπορτάζ της «Καθημερινής»

Ενθαρρυντικά στοιχεία εμφανίζει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) σχετικά με την απασχόληση των ανέργων στη Δυτική Μακεδονία. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας περισσότεροι από 4.300 άνεργοι, προερχόμενοι από τις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της απολιγνιτοποίησης στις περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου, βρήκαν δουλειά εντός του 2022 μέσω των δύο προγραμμάτων που σχεδιάστηκαν από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για την ενίσχυση της απασχόλησης στις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και των υπόλοιπων δράσεων που «τρέχουν» σε πανελλαδική εμβέλεια.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Από τα στοιχεία που παρουσιάζονται, προκύπτει πως οι περισσότεροι προσλήφθηκαν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και στην εστίαση. Να σημειωθεί ότι το πρώτο πρόγραμμα προεργασίας για άνεργους νέους ηλικίας 18-29 ετών έκλεισε τον περασμένο μήνα, έχοντας συνολικά 1.840 άτομα. Υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του «κοινωνικού πακέτου» της ΔΥΠΑ, συνολικού ύψους 107 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη της απασχόλησης στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου και τη δίκαιη και ομαλή μετάβασή τους στη μεταλιγνιτική εποχή.

Το δεύτερο, συνολικού προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από τη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), παραμένει ανοικτό και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στους δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας, Σπάρτης, Οιχαλίας και Καλαμάτας.

Ωστόσο, η κριτική που υπάρχει είναι ότι αφενός οι επιχειρήσεις δεν πληρώνονται εγκαίρως και αφετέρου κάποια από τα κριτήρια που μπαίνουν, αποκλείουν σημαντικό αριθμό ανθρώπων που θα μπορούσαν να είναι ωφελούμενοι.

Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι

Ωφελούμενοι είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ οι οποίοι απασχολήθηκαν για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1/1/2019 και μετά:

  1. Στον τομέα της ενέργειας (ΔΕΗ). Πρώην έκτακτο προσωπικό ΔΕΗ ή πρώην απασχολούμενοι σε εργολάβους ΔΕΗ.
  2. Στον τομέα των μεταφορών και χωματουργικών εργασιών που σχετίζονται με την εξόρυξη λιγνίτη.
  3. Σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, της εστίασης και στον τομέα του τουρισμού.
  4. Σε λοιπές επιχειρήσεις. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12-18 μήνες, το ποσοστό επιχορήγησης μισθού και εισφορών κυμαίνεται μεταξύ 75%-100%, ενώ το ποσό επιχορήγησης κυμαίνεται από 700 έως 933 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την κατηγορία του ανέργου και του κλάδου της επιχείρησης που εργαζόταν.

Ήδη έχουν προσληφθεί 977 άτομα, ενώ οι αιτήσεις για τον β΄ κύκλο του προγράμματος θα υποβάλλονται έως και τις 21 Δεκεμβρίου.

«Η μετάβαση της ΔΥΠΑ σε μία νέα εποχή σηματοδοτείται από την προτεραιότητα στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και ιδιαίτερα σε προγράμματα που δίνουν κίνητρα στις επιχειρήσεις να προσλάβουν ανέργους, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας» δηλώνει ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και επισημαίνει ότι το ρεκόρ των 50.000 προσλήψεων, που σημειώθηκε εν μέσω πανδημίας από τον Μάιο 2020 έως τον Δεκέμβριο 2021 με τον υπερτριπλασιασμό της απορροφητικότητας των προγραμμάτων και του ρυθμού των προσλήψεων συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, αποτέλεσε «οδηγό» για τον σχεδιασμό νέων, στοχευμένων προγραμμάτων, για την ακόμα πιο αποτελεσματική στήριξη όσων αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες ένταξης στην αγορά εργασίας.

Στόχος η απορροφητικότητα

Το πρόγραμμα απασχόλησης 8.000 ανέργων, 18-29 ετών, είχε απορροφητικότητα 111%.

Το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας 1.600 ανέργων, 18-30 ετών, στη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο είχε απορροφητικότητα 100%.

Το πρόγραμμα απασχόλησης 3.500 πτυχιούχων ανέργων, 22-29 ετών, είχε απορροφητικότητα 99%.

Το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας 2.000 ανέργων, 18-29 ετών, σε λιγνιτικές περιοχές είχε απορροφητικότητα 92%.

Το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας 3.000 ανέργων, 18-30 ετών, σε Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, είχε απορροφητικότητα 91%.

Το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις γυναίκες (Α΄ κύκλος), είχε απορροφητικότητα 75%.

Ήδη, με βάση τα στοιχεία της ΔΥΠΑ, οι επιχειρήσεις έχουν εντάξει στο δυναμικό τους 6.290 νέους, μέσω του προγράμματος, καταγράφοντας ποσοστό απορροφητικότητας 63%. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα οδήγησε στην πρόσληψη 2.954 νέων στην Περιφέρεια Αττικής, με το 35% να αφορά άντρες και το 65% γυναίκες, κυρίως δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αντίστοιχα, έγιναν 3.336 προσλήψεις στην Περιφέρεια Μακεδονίας, με το 33% να αφορά άντρες (50% δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) και το 67% γυναίκες (44% τριτοβάθμιας εκπαίδευσης).

Μείωση κατά 4,54 της ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία

Ποσοστιαία, μείωση ανά Περιφέρεια για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 καταγράφεται σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδος με το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης να εμφανίζεται στην Περιφέρεια Αττικής (-9,45%), και να ακολουθούν κατά σειρά: η Περιφέρεια Ηπείρου (-6,90%), η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων -6,73%, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (-6,70%), η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (-6,58%), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (-6,35%), η Περιφέρεια Θεσσαλίας (-6,04%), η Περιφέρεια Κρήτης (-5,16%), η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (-4,90%), η Περιφέρεια Πελοποννήσου (-4,63%), η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (-4,54%), η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (-3,93%) και τέλος η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (-3,11%).

Με πληροφορίες από Καθημερινή, ΔΥΠΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε την είδηση