Στο φως οι «κρυμμένοι» θησαυροί της βιβλιοθήκης

2 Min Read

Στην τεκμηρίωση των πρώτων 100 χειρογράφων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης θα προχωρήσουν οι συντοπίτες μας Χαρίτωνας Καρανάσιος, Δ/ντης Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και ο μεταδιδακτορικός  ερευνητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Δ. Σκρέκας, μετά τη σχετική σύμβαση που υπέγραψαν την Πέμπτη με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Παναγιώτη Δημόπουλο. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια 18 μηνών και αναμένεται να είναι η έναρξη μιας μεγάλης προσπάθειας για την τεκμήριωση των σπουδαίων θησαυρών της βιβλιοθήκης μας.
«Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα για τη βιβλιοθήκη μας καθώς μια απαιτούμενη δύσκολη, επιστημονική και απαραίτητη εργασία θα γίνει από δύο συντοπίτες μας, που έχουν όλα τα απαραίτητα προσόντα. Μια επιστημονική έρευνα που θα αναδείξει τον πλούτο της βιβλιοθήκης μας και θα ενισχύσει τις δυνατότητες συνεργασίας με την Εθνική Βιβλιοθήκη. Προχωράμε στην τεκμηρίωση των πρώτων 100 χειρογράφων, που θα οδηγήσει στην έκδοση ενός τόμου προσιτού στους επιστήμονες και σε όσους ενδιαφέρονται» ανέφερε ο κ. Δημόπουλος.
Ο κ. Καρανάσιος από την πλευρά του τόνισε πως «είναι μεγάλη η χαρά μας που για πρώτη φορά θα γίνει μια επιστημονική, αναλυτική περιγραφή των χειρογράφων. Η βιβλιοθήκη της Κοζάνης, το καμάρι μας,  είναι η παλαιότερη ιστορική βιβλιοθήκη της χώρας με σπουδαία χειρόγραφα που αναδεικνύουν την παράδοση ολόκληρης της περιοχής μας. Στόχος της εργασίας είναι να αναδείξουμε όλο τον πλούτο και να διαχύσουμε τις πληροφορίες στην κοινωνία και στους επιστήμονες».
Όπως έγινε γνωστό στο πλαίσιο της συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί συνέδριο παρουσίασης των χειρογράφων ενώ θα γίνει και σεμινάριο παλαιογραφίας.
«Η τεκμηρίωση είναι ο ενδεδειγμενος τρόπος για να προσφέρουμε στην επιστημονική κοινοτητα και της κοινωνία τους θησαυρούς της βιβλιοθήκης μας» επεσήμανε από την πλευρά του  ο κ. Σκρέκας.

Μοιραστείτε την είδηση