«Στο φουλ» δουλεύει η Τηλεθέρμανση – Χωρίς προβλήματα μέχρι στιγμής παρά τις πολικές θερμοκρασίες

3 Min Read

«Στο φουλ» δουλεύει το σύστημα της τηλεθέρμανσης Κοζάνης, το οποίο σύμφωνα με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανταπεξήλθε πλήρως μέχρι στιγμής, παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες των ημερών.
Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν ήταν πολύ λιγότερα από πέρυσι και οφείλονται στην υπερκατανάλωση από τα νοικοκυριά, αφού σύμφωνα με τον διευθυντή της υπηρεσίας Τηλεθέρμανσης Λευτέρη Κυπιρτίδη «όταν η εξωτερική θερμοκρασία κατεβαίνει, δεν ανεβάζουμε το θερμοστάτη, αλλά να αφήνουμε σταθερή τη θερμοκρασία».
«Μπορούμε να πούμε σε όλους τους καταναλωτές μας, τα 6.000 κτίρια και νοικοκυριά που έχουμε συνδέσει όλα αυτά τα χρόνια, ότι για άλλη μια φορά το σύστημα, με την προετοιμασία που έχει γίνει, αντεπεξήλθε την εβδομάδα αυτή των ακραίων θερμοκρασιών. Με μέση θερμοκρασία αρνητική, το σύστημα δούλεψε με αρκετά καλή απόδοση, χωρίς να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα» αναφέρει ο κ. Κυπιρτίδης.
Το δίκτυο της Τηλεθέρμανσης τροφοδοτείται όλο αυτό το διάστημα με θερμική ενέργεια 125 μεγαβάτ από τις τρεις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Οι λέβητες πετρελαίου της ΔΕΥΑΚ το τροφοδοτούν με άλλα 30 μεγαβάτ, κι έτσι φτάνει συνολικά τα 170 μεγαβάτ.
Σύμφωνα με τον κ. Κυπιρτίδη, αν οι καταναλωτές πραγματοποιούν τις συντηρήσεις που πρέπει, τότε δεν θα παρουσιάζονται φαινόμενα μειωμένης απόδοσης στα καλοριφέρ τους.

- Advertisement -

«Εμείς προειδοποιούμε τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη, αλλά όλοι αφήνουν τη συντήρηση πίσω κι έτσι παρουσιάζεται το πρόβλημα στην αιχμή με μαζικό τρόπο. Έχουμε πολλά συνεργεία, δικά μας και συνεργαζόμενα συνεργεία, αλλά θα πρέπει οι καταναλωτές να ακολουθούν τις συμβουλές μας, για να είναι το σύστημά τους κάθε χρονιά έτοιμο για χρήση. Καλό θα είναι, επίσης, σε αυτές τις ακραίες συνθήκες να επισκέπτονται τα λεβητοστάσιά τους, ώστε να αντιληφθούν έγκαιρα το πρόβλημα».
Από την άλλη, ο πρόεδρος τη ΔΕΥΑΚ Αχιλλέας Δημητριάδης τονίζει ότι στόχος της ΔΕΥΑΚ είναι η εξέλιξη του συστήματος της τηλεθέρμανσης και η ενίσχυσή του με εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όταν επεκταθεί και στα χωριά. «Στα σχέδια είναι η βελτίωση του υφιστάμενου δικτύου, σε βάθος χρόνου η επέκταση των δικτύων και σε νέους οικισμούς του δήμου, αλλά συγχρόνως βλέπουμε και τη μεταλιγνιτική εποχή και την ενδεχόμενη χρήση άλλων μορφών ενέργειας» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ.

Μοιραστείτε την είδηση