Στο μέλλον παρέπεμψε αποφάσεις για νέα τμήματα ο υφυπουργός Παιδείας από την Καστοριά

3 Min Read

«Δεν αντιλαμβανόμαστε τις σπουδές στο Ελληνικό πανεπιστήμιο ως μια Τετάρτη Λυκείου» επανέλαβε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, αναφερόμενος στο θέμα της ελάχιστης βάσης Εισαγωγής που θα ισχύσει από φέτος.

Ανέφερε ότι το υπουργείο αποφάσισε «να ενισχύσει τρία Περιφερειακά πανεπιστήμια, της Δυτικής Μακεδονίας, του Αιγαίου και της Θράκης με μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων», μειώνοντας αντίστοιχα το αριθμό των εισακτέων στα κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας και «αυτό είναι ένα πρώτο βήμα» τόνισε.

- Advertisement -

Ο κ. Συρίγος συνέστησε υπομονή έως τον Σεπτέμβριο, οπότε θα υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν έχουν γίνει σωστές επιλογές, αλλά έχουν γίνει κα λάθη στο θέμα της Ανώτατης εκπαίδευσης και τόνισε ότι «πρόθεσή μας είναι να βασιστούμε στις σωστές επιλογές ώστε να καταστήσουμε το πανεπιστήμιο ελκυστικό στους φοιτητές». Διαβεβαίωσε ότι η πολιτική ηγεσία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις Πρυτανικές αρχές για το «πώς θα προχωρήσουμε από κοινού στην στρατηγική αναδιοργάνωση του πανεπιστημίου», ενώ απαντώντας στα αιτήματα των κοσμητόρων και προέδρων των τμημάτων της Καστοριάς για θέσεις νέων μελών ΔΕΠ στα νεοσύστατα τμήματα όπως το Μαθηματικό, τόνισε ότι «υπάρχουν χρήματα για κτιριακές εγκαταστάσεις, αλλά εξαιτίας της εποπτείας των θεσμών δεν μπορούν αυτά τα κονδύλια να διατεθούν για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού».

Ο κ. Συρίγος απέκλεισε κάθε συζήτηση για την δημιουργία νεών πανεπιστημιακών Τμημάτων, παραπέμποντας στο μέλλον την εξέταση  του αιτήματος για δημιουργία τμήματος Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά. «Πριν να δούμε να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες πιστοποίησης και αξιολόγησης των υπαρχόντων τμημάτων  των πανεπιστημίων δεν υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί κάποιο νέο τμήμα» σημείωσε, τονίζοντας ότι «μετά την παρέλευση της τετραετίας θα μπορούσαν να εξεταστούν ορισμένες προτάσεις».

Ο Προέδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε) καθηγητής Περικλής Μήτκας που βρίσκεται στο πλευρό του υφυπουργού κατά την διήμερη περιοδεία στο Πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας, τόνισε ότι το ΠΔΜ δεν αντιμετωπίζει ελλείψεις σε θέματα κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών γεγονός που θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την βιωσιμότητα του και επεσήμανε ότι «το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης προσφέρει σημαντικούς οικονομικούς πόρους και ευκαιρίες στο Πανεπιστήμιο».

Ανέφερε ότι το ίδρυμα πιστοποιήθηκε επιτυχώς πριν από καιρό, αλλά υπάρχει μπροστά το θέμα της αξιολόγησης που θα είναι μια δύσκολη διαδικασία, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «η Αρχή εξετάζει όχι μόνο πόσοι εισέρχονται στα ΑΕΙ, αλλά πόσοι εξέρχονται με το πτυχίο τους» και ότι αυτό αποτελεί ένα σημαντικό ποιοτικό δείκτη για την αξιολόγηση των τμημάτων.

Σπύρος Κουταβάς-vetonews.gr

Μοιραστείτε την είδηση