Στο «ναδίρ» η αγοραστική κίνηση για σχολικά είδη – Η αμφιβολία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς κάνει διστακτικούς τους καταναλωτές

3 Min Read

Υποτονική έως ανύπαρκτη είναι η καταναλωτική κίνηση στα σχολικά είδη στα βιβλιοπωλεία της Κοζάνης, αφού γονείς και μαθητές δεν γνωρίζουν καλά καλά πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Μπορεί το Υπουργείο να έχει ανακοινώσει την έναρξη της σχολικής χρονιάς 20-21 στις 7 του Σεπτέμβρη, όμως η καθοριστική ημερομηνία για να παρθεί η τελική απόφαση θα είναι σε λίγες μέρες, όταν θα συνεδριάσει και η ειδική επιτροπή που θα αξιολογήσει την κατάσταση με τον κορωνοϊό.

Οι καταναλωτές είναι ακόμη διστακτικοί στο να επισκεφθούν βιβλιοπωλεία για να προμηθευτούν τσάντες και σχολικά είδη. Τα όσα ακούγονται για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το ενδεχόμενο της τηλεδιάσκεψης, η αμφιβολία που υπάρχει για το πως θα γίνονται τα μαθήματα, ακόμη και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, είναι μερικοί λόγοι που οι γονείς εμφανίζονται διστακτικοί στο να προμηθευτούν τα απαραίτητα σχολικά είδη.

«Οι πρώτες παραγγελίες που έχουμε κάνει για να προμηθευτούμε σχολικά έχουν ήδη έρθει. Ωστόσο κίνηση και αγορές από γονείς δεν έχουμε. Αν σκεφτεί κανείς πως θεωρητικά τα σχολεία ανοίγουν στις 7 Σεπτέμβρη θα έπρεπε ήδη να έχουμε αύξηση καταναλωτικής κίνησης αλλά ακόμη τίποτα» λέει στον «Χ» ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου «Στοά του Βιβλίου» Δημήτρης Μόσχος. Όπως προσθέτει, συγκριτικά με το 2019 η κίνηση είχε ξεκινήσει μετά τις 20 Αυγούστου: «θεωρώ πως μόλις ξεκινήσουν τα σχολεία θα αυξηθεί η κίνηση αλλά θα είναι εμφανώς μειωμένη σε σχέση με πέρυσι».

Όσον αφορά στις τιμές, είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι με τον κ. Μόσχο να δίνει μια τάξη μεγέθους για την «λίστα» που δίνει ο εκπαιδευτικός στα παιδιά για το γέμισμα της σχολικής τσάντας στα 30 ευρώ. «Για ένα παιδί στο δημοτικό η σχολική τσάντα μπορεί να γεμίσει με περίπου 30 ευρώ» λέει.

Πτώση του τζίρου στην αγορά του βιβλίου

Η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε και την αγορά του βιβλίου. Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, τα τοπικά βιβλιοπωλεία όπως και οι περισσότερες επιχειρήσεις, είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται με τα πάγια όμως έξοδα να παραμένουν στο ίδια. «Πιστεύω πως οι περισσότεροι συνάδελφοι κάναμε λιγότερες και περιορισμένες παραγγελίες. Ο κόσμος πέρασε δύσκολους μήνες και αποταμιεύει χρήματα θέτοντας προτεραιότητες» λέει ο κ. Μόσχος.

 

Αργυρώ Ξανθοπούλου

Μοιραστείτε την είδηση