Λίγες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, τα παιδιά του Ουκρανικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενα από τους γονείς τους, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Πάρκο Ελαφιών του Αγίου Παντελεήμονα, στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης. «Τα παιδιά μας, την περασμένη Κυριακή, είδαν τα ελάφια που περιπλανιούνται ελεύθερα στο φθινοπωρινό τοπίο, δημιουργώντας μια γαλήνια ατμόσφαιρα», ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ολένα Σότνικοβα, υπεύθυνη του Σαββατιάτικου Ουκρανικού Σχολείου στη Θεσσαλονίκη.
Με αναφορές στους συμβολισμούς των ελαφιών που ακόμα και στη γλώσσα των ονείρων, είναι σύμβολο ανύψωσης, ήθους, αρετής, ευτυχίας και γονιμότητας και χριστουγεννιάτικης γιορτής, η κ. Σότνικοβα επισήμανε: «από τα μεσαιωνικά χρόνια το ελάφι, ειδικά το λευκό, ταυτίστηκε με τον μυθικό μονόκερο, μιας και τα δύο αυτά πλάσματα συμβόλιζαν την αγνότητα, την ταπεινότητα και την αρετή, αλλά και του θαύματος. Είναι σημαντικό για τα παιδιά μας να έρχονται σε επαφή με τη φύση και να απολαμβάνουν τέτοιες δραστηριότητες. Όχι μόνο αποφορτίζονται από το στρες, αλλά νιώθουν ότι έχουν την ευκαιρία να είναι παιδιά, να γελούν, να παίζουν, να ξεχνούν τον πόλεμο. Η μοναδική μας ευχή για θαύμα είναι να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος και να επιστρέψουμε στην πατρίδα, στις πόλεις μας ελεύθερες!» .
Από την πλευρά της η Ναταλία Πιτσούρα – Πρόεδρος του Συλλόγου «Ουκρανό- Ελληνικής Πρωτοβουλίας» τόνισε ότι «σε μια περίοδο γεμάτη αβεβαιότητα και ανασφάλεια, οι στιγμές αυτές λειτουργούν θεραπευτικά, ιδιαίτερα για προσφυγόπουλα που προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες ζωής. Η εκδρομή στο Πάρκο Ελαφιών προσέφερε πολλά στα παιδιά και τις μητέρες τους, που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, μια στιγμή ηρεμίας και σύνδεσης με τη φύση».
Όπως σημείωσε ο υπεύθυνος του Πάρκου Ελαφιών, Σάββας Παυλίδης, το πάρκο βρίσκεται σε 95 στρέμματα δάσους, ανάμεσα σε οροσειρές, σε υψόμετρο 1230μ και σε αυτό ζουν σαράντα περίπου ελάφια που γνωρίζουν τους ανθρώπους και δεν τους φοβούνται. «Χαιρόμαστε που μας επισκέφθηκαν τα ουκρανόπουλα λίγο πριν τις χριστουγεννιάτικες γιορτές. Απόλαυσαν το απόλυτο θέαμα της φύσης και χαλάρωσαν στη δροσιά του φθινοπώρου. Είναι μια μοναδική εμπειρία για οικογένειες και φυσιολάτρες, μια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με αυτά τα υπέροχα ζώα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον», είπε ο κ. Παυλίδης.
Η Ολένα Σότνικοβα δήλωσε ότι «τέτοιες δράσεις βοηθούν τα παιδιά να γνωρίσουν τη χώρα που τους φιλοξενεί, να κατανοήσουν την κουλτούρα της, ενώ παράλληλα τούς δίνουν ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον και την ειρήνη». Ευχαρίστησε, άλλωστε, το πάρκο για την υποδοχή και έκανε λόγο για μια ζεστή, αξέχαστη μέρα για τα παιδιά της Ουκρανίας.
Το Σαββατιάτικο Ουκρανικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης λειτουργεί στα γραφεία της ΜΚΟ SolidarityNow και προσφέρει όχι μόνο εκπαιδευτική στήριξη στα παιδιά, αλλά και μια αίσθηση κοινότητας και συνέχειας. Εκτός από τα μαθήματα ουκρανικής γλώσσας, οργανώνει πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δράσεις, προσφέροντας στα παιδιά τη δυνατότητα να διατηρήσουν την επαφή με τη γλώσσα και τις παραδόσεις τους.
Οι μητέρες που συμμετείχαν στην εκδρομή εξέφρασαν τη βαθιά ευγνωμοσύνη τους για τη διοργάνωση, τονίζοντας πόσο σημαντική ήταν αυτή η πρωτοβουλία για τη στήριξη της ψυχικής υγείας των παιδιών τους. «Για λίγες ώρες νιώσαμε μια γαλήνη και που είχαμε πολύ καιρό να αισθανθούμε», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Η εκδρομή αυτή είναι ένα παράδειγμα του πώς μικρές αλλά στοχευμένες πρωτοβουλίες μπορούν να προσφέρουν χαρά και δύναμη σε ανθρώπους που έχουν βιώσει τραγικές καταστάσεις.
Σοφία Προκοπίδου – ΑΠΕ-ΜΠΕ