Στο προσκήνιο τα λιγνιτικά εδάφη στη Δυτική Μακεδονία και η αποκατάστασή τους

3 Min Read

Αιχμές για παραχώρηση εκτάσεων και καθυστερήσεις στην αποκατάσταση

Επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Καλλιόπη Βέττα, με θέμα τη στέρηση παραγωγικών εδαφών από τα λιγνιτικά πεδία της Δυτικής Μακεδονίας προς όφελος της Δ.Ε.Η. Η ερώτηση αναμένεται να συζητηθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή, παρουσία του αρμόδιου Υπουργού.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, αναδεικνύεται το ζήτημα της μη αποκατάστασης των εδαφών στα λιγνιτικά πεδία και της μη επαναπόδοσής τους στην κοινωνία και τον πρωτογενή τομέα της περιοχής, παρά τις σχετικές υποχρεώσεις της Δ.Ε.Η. και της Πολιτείας. Στο κείμενο γίνεται λόγος για παραβίαση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, με αναφορά στον Μεταλλευτικό Κώδικα και στους όρους απαλλοτρίωσης, καθώς και για αλλαγές που, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, επέτρεψαν την παραχώρηση μεγάλων εκτάσεων εύφορης γης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, με αλλαγές στους όρους των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και των αντίστοιχων Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τα Ορυχεία Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου – Λακκιάς, αυξήθηκαν σημαντικά τα στρέμματα που διατίθενται για ΑΠΕ, από 4.000 σε 51.500, εκτάσεις που, σύμφωνα με την ίδια πηγή, χαρακτηρίζονται ως υψηλής γονιμότητας και απόδοσης. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στον Ν.4685/2020, με τον οποίο δόθηκε η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών ακόμη και σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Στην ερώτηση σημειώνεται ακόμη ότι, κατά την άποψη της Βουλευτού, η ιδιωτική Δ.Ε.Η. διατηρεί στην κατοχή της περισσότερες εκτάσεις από όσες προβλέπονταν αρχικά, παρότι αυτές είχαν παραχωρηθεί για κοινωφελείς σκοπούς που πλέον δεν υφίστανται, γεγονός που, όπως αναφέρεται, θα έπρεπε να οδηγεί στην επιστροφή τους στο Δημόσιο μετά την αποκατάστασή τους. Γίνεται επίσης λόγος για επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα και στην τοπική οικονομία, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ΑΠΕ χωρίς, όπως υποστηρίζεται, ουσιαστικό αποτύπωμα για την τοπική κοινωνία ή μείωση του κόστους ενέργειας για τους πολίτες.

Μέσα από την επίκαιρη ερώτηση, τίθενται προς τον αρμόδιο Υπουργό ζητήματα που αφορούν τους λόγους για τους οποίους η Δ.Ε.Η. διαθέτει, σύμφωνα με την παρέμβαση, προνομιακή πρόσβαση σε απαλλοτριωμένα δημόσια εδάφη, καθώς και το πώς εξελίσσεται η διαδικασία αποκατάστασης των εδαφών στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Μοιραστείτε την είδηση